Senát schválil zákon o shutdowne, Trump dostane na múr menej

TA3 TASR ČTK
14.2.2019 22:38

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila zákon, ktorý má zabrániť ďalšiemu shutdownu, teda čiastočnému pozastaveniu financovania federálnych inštitúcií.

Hrozil ďalší shutdown

Niekoľko hodín pred schválením kompromisného zákona v Snemovni reprezentantov, v pomere hlasov 300:128, odhlasovali zmienený zákon aj senátori amerického Kongresu. Za schválenie zákona hlasovalo 83 senátorov, 16 boli proti.

Financovanie federálnych inštitúcií bolo doposiaľ zabezpečené do piatku 15. februára, potom hrozil ďalší shutdown. Zákon schválený Kongresom zaisťuje financovanie federálnych inštitúcií počas fiškálneho roka. Nevyčleňuje však 5,7 miliardy dolárov, ktoré prezident USA Donald Trump požadoval na výstavbu bariéry na hraniciach s Mexikom.

Zároveň vyhlási stav núdze

Biely dom ešte pred štvrtkovým hlasovaním potvrdil, že prezident schválený návrh zákona o financovaní podpíše, zároveň ale vyhlási stav núdze na hraniciach USA s Mexikom. Tento krok by mu umožnil presunúť prostriedky, ktoré Kongres vyčlenil na iné účely, na výstavbu pohraničnej bariéry.

Vyhlásenie stavu núdze by však takmer určite napadli demokrati, a to súdnou cestou. Trumpova administratíva by podľa amerických médií mohla mať ťažkosti dokázať, že aktuálna situácia na južnej hranici je skutočne taká, že si vyžaduje takéto výnimočné opatrenie. USA majú za sebou historicky najdlhší, 35-dňový shutdown, ktorý sa skončil 25. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok