Chladnokrvne ochromili ÚS. Pre SaS je najväčším sklamaním Most

TA3 TASR
14.2.2019 20:34

Koalícia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd chladnokrvne ochromila najdôležitejšiu súdnu inštanciu na Slovensku – Ústavný súd. Základné práva a slobody občanov sa ocitli vo vážnom ohrození. Vyhlásila to opozičná SaS v reakcii na to, že parlament ani v opakovanej voľbe nezvolil kandidátov na ústavných sudcov. Väčšine, teda deviatim z 13 sudcov ÚS SR, sa v sobotu 16. februára skončí funkčné obdobie.

Chladnokrvne ochromili ÚS. Pre SaS je najväčším sklamaním Most
SITA/Branislav Bibel

Strana Smer-SD pod vedením Roberta Fica nepotrebuje podľa SaS spravodlivosť, ústavný súd podľa liberálov nepotrebuje ani SNS. "Bez ústavného súdu nemá nik možnosť posúdiť napríklad ústavnosť osobitného odvodu pre obchodné reťazce a ďalších nezmyslov, ktoré Danko a spol. presadili do slovenskej legislatívy, aby pomohli sebe a svojim klientom," uvádza SaS.

Najväčším sklamaním je pre liberálov Béla Bugár a jeho Most-Híd. "Mohol sa v mene ochrany slovenskej ústavnosti dohodnúť s opozíciou, ale radšej sa vydal na cestu, ktorá môže skončiť totálnym odklonom Slovenska od právneho štátu," dodáva SaS.

Parlament ani v opakovanej voľbe nikoho nezvolil a tak prezident SR Andrej Kiska nemá ako vymenovať nových ústavných sudcov. V sobotu 16. februára sa skončí funkčné obdobie deviatim z 13 ústavných sudcov. Keďže parlament kandidátov nezvolil, bude nová voľba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok