Poslanci ani na druhý pokus nezvolili kandidátov na ústavných sudcov

TA3 TASR SITA
14.2.2019 17:06

Poslanci sa už po druhý raz neúspešne pokúšali zvoliť kandidátov na ústavných sudcov a zabrániť tým paralýze ústavného súdu. Prvá voľba pre desiatky neplatných lístkov nevyšla. V koalícii nastali trenice, Robert Fico dokonca pohrozil rozpadom koalície. Udalosti spojené s druhou voľbou sme s vami sledovali online.

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

21:30 Politologička Darina Malová vníma štvrtkové udalosti v parlamente ako postup plne v réžii strany Smer-SD. Fico podľa jej slov jasne deklaroval, že nechce, aby Kiska bol tým prezidentom, ktorý si bude spomedzi zvolených ústavných sudcov vyberať. "Druhá vec, ktorú už spomenul Fico, ale zároveň ju častejšie opakujú poslanci Smeru-SD, je tá, že existuje precedens, ktorým sa aj cez zákon o organizácii ústavného súdu dá predĺžiť funkčné obdobie súčasným ústavným sudcom," povedala Malová.

Zároveň podľa nej politici často spomínajú, že už takáto situácia bola, keď ústavný súd bol na pár dní nefunkčný. "Čím ďalej, tým viac sa tieto argumenty používajú. Zdá sa, že Smer-SD to má veľmi dobre premyslené a ide o to, aby Kiska nemenoval nových ústavných sudcov," skonštatovala. Postoj koaličnej strany Most-Híd spája s prezidentskými voľbami, kde kandiduje šéf strany Béla Bugár.

Podľa nej chce Bugár v prezidentských voľbách dosiahnuť lepší výsledok, od ktorého bude závisieť možno aj prežitie strany Most-Híd. "Ide o to, aby si ako-tak zreparovali renomé ako strana, ktorá rešpektuje transparentnosť a demokratické pravidlá, práve tým, že chcú, aby bola voľba a hlasovanie poslancov verejné," podotkla. Strana SNS a jej predseda Andrej Danko podľa politologičky často improvizujú a akoby testovali verejnosť. Ako tvrdí, postoj SNS nemá vnútornú konzistenciu a dá sa v tejto veci veľmi ťažko čítať.

21:25 Voči krajine je značne nezodpovedné takto znefunkčniť ústavný súd, obzvlášť, keď dátum uplynutia funkčného obdobia deviatich ústavných sudcov bol vopred známy. Vyhlásil to politológ Pavol Baboš. "To, ako sa na poslednú chvíľu vyhlasovala voľba, ako sa posúvalo hlasovanie, nie je zodpovedný postup. Ústavný súd má totiž veľmi dôležité miesto, a kým sa zrealizuje nová voľba, niekoľko mesiacov nebude môcť riadne vykonávať svoju činnosť," povedal Baboš. Vzťahy vo vládnej koalícii podľa jeho slov asi nie sú stopercentne dobré, keď sa politici nedokázali dohodnúť na tom, ako spoločne postupovať, aby zvolili aspoň nejakých ústavných sudcov.  Politológ si nevie vyhodnotiť, čo má byť cieľom a v akom časovom horizonte.

Hoci predseda Smeru-SD Robert Fico povedal, že by to nemal byť súčasný prezident SR Andrej Kiska, kto by mal menovať nových ústavných sudcov, podľa Baboša je ešte technicky možné voľbu zopakovať tak, aby nových ústavných sudcov ešte stihol vymenovať Kiska.

"Ani Smer-SD si nemôže byť istý, že nový prezident bude človek, ktorý výber ústavných sudcov zrealizuje viac po chuti strany. Možno sa na to spolieha. Cena, že niekoľko mesiacov, možno až polrok, bude ústavný súd nefunkčný len preto, aby si tam mohol Smer-SD dosadiť lepších sudcov alebo priamo Roberta Fica, mi príde ako príliš vysoká za takúto politickú hru," vysvetlil.

21:20 Právnik Jozef Vozár z Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied považuje nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov za "neuveriteľnú aroganciu moci”, aká nemá obdobu od Mečiarových amnestií. "Je to neúcta k právnemu štátu, inštitúcii ústavného súdu, k navrhnutým kandidátom a samotným občanom," vyhlásil Vozár, ktorý pripomenul, že v roku 2000 došlo k veľkej obmene ÚS. Z desiatich sudcov sa menilo sedem a voľba prebehla bez problémov.

Nezvolenie kandidátov na ústavných sudcov podľa Vozára znamená totálne znefunkčnenie pléna ÚS a veľmi sťažené fungovanie senátneho rozhodovania. Upozornil na to, že zo štyroch senátov zostal funkčný len jeden. Je podľa neho preto potrebné vymyslieť spôsob náhodného prideľovania novoprijatých sťažností. Myslí si, že veci sa budú rozdeľovať do štyroch senátov, ale v troch nebudú vybavované, až pokiaľ nebude funkčný ústavný súd.

21:10 Keďže po 16. februári ostávajú na Ústavnom súde len štyria sudcovia, ÚS nemôže rozhodovať v plenárnych veciach. Hrozí aj sklz v jeho práci a nahromadenie nevybavených vecí. Tvrdí to ústavný právnik a bývalý podpredseda ÚS Eduard Bárány. "Pokiaľ som informovaný, boli urobené isté zmeny v rozvrhu práce ÚS, kým existuje plénum. Lebo len plénum môže vykonať zmeny rozvrhu práce, ktoré by zaručili, že štvorica sudcov, ktorá tam ostala, bude môcť rozhodovať niektoré absolútne najsúrnejšie veci, ako vydávacia väzba a podobné,” uviedol Bárány.

Za negatívny výsledok považuje fakt, že ak by situácia trvala dlhšie, vytvorí sa obrovský sklz v množstve vecí, o ktorých nebude mať kto rozhodnúť. "Keby aj v budúcnosti nastúpili ďalší sudcovia, potrvá mnoho rokov, kým dokážu dohnať tento sklz a vyrovnať sa s masou nevybavených vecí, ktoré sa môžu do niekoľkých mesiacov nahromadiť," myslí si Bárány, ktorý pripomenul, že aj v minulosti nastali situácie, keď bol ÚS nútený pracovať v nekompletnom zložení.

21:00 Minister spravodlivosti Gábor Gál očakáva od predsedu NR SR vyhlásenie ďalšieho kola voľby kandidátov na ústavných sudcov v čo najkratšom čase. Opakovane apeluje na zodpovednosť a svedomie všetkých poslancov, ktorých povinnosťou je zabezpečiť ochranu ústavných práv občanov SR.

"Je pre mňa neakceptovateľné, a teraz už nerealizovateľné predlžovať mandát súčasným sudcom, preto v čo najkratšej dobe očakávam od predsedu NR SR vyhlásenie ďalšieho kola voľby," uviedol Gál s tým, že jeho rezort urobil všetko pre "transparentný a diskutovaný" proces voľby, čo sa podľa neho podarilo v podobe verejných hearingov s live prenosom, posilnenia kompetencií prezidenta SR, rozšírenia navrhovateľov kandidátov.

"Preto ma mrzí prístup istých politických strán, ktoré majú finálnu voľbu vo svojich rukách," povedal minister, podľa ktorého strana Most-Híd vyvinula maximálne úsilie na nájdenie dohody na vhodných kandidátoch ÚS a podporila tiež verejnú voľbu.

20:55 "To, čo predviedla vládna koalícia je veľká hanba," píše na sociálnej sieti Za slušné Slovensko.

20:45 Pozrite si dnešnú Tému dňa, ktorú sme venovali opakovanej voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Hosťami boli Veronika Remišová a Andrej Hrnčiar.

20:18 Koalícia strán Smer-SD, SNS a Most-Híd chladnokrvne ochromila najdôležitejšiu súdnu inštanciu na Slovensku – Ústavný súd SR. Základné práva a slobody občanov sa ocitli vo vážnom ohrození. Vyhlásila to opozičná SaS.

19:47 Voľba kandidátov na ústavných sudcov je zložitá, ani pápež nie je zvolený na prvýkrát. Takto reagoval poslanec Smeru-SD Miroslav Číž na zmarenú voľbu. Číž uviedol, že sa v koalícii diskutovalo o tom, že by sa dohodli na zvolení šiestich kandidátov. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár tvrdí, že dohoda bola, jeho strana a SNS ju dodržali. Číž dohodu nepotvrdil. "Bol to jeden z variantov," uviedol. Keďže sa podľa neho neukázal zmysluplný záver, ako postupovať pri voľbe, Smer-SD hlasoval podľa svojho rozhodnutia. Jeho poslanci mali voľnú ruku, viacerí vhadzovali prázdne lístky.

19:45 Znefunkčnenie Ústavného súdu považuje právnik Peter Wilfling z organizácie Via Iuris za nezodpovedné politické taktizovanie, ktoré uprednostňuje stranícke záujmy pred záujmami Slovenska. "Z 37 kandidátov bolo možné zvoliť 18 vhodných kandidátov na ústavných sudcov. Zablokovanie voľby a znefunkčnenie ústavného súdu je nezodpovedný hazard so spravodlivosťou na Slovensku," povedal Wilfling v reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente.

Pripomína, že ústavný súd tak bude mať len štyroch sudcov z 13 a nebude môcť prijímať najdôležitejšie rozhodnutia, napríklad o zrušení protiústavných zákonov či o platnosti volieb, alebo o výklade ústavy. Na ústavnom súde zostane jeden senát zložený z troch sudcov, ktorý bude môcť rozhodovať o sťažnostiach občanov pre porušenie ich práv, ale z kapacitných dôvodov nebude podľa Via Iuris v jeho možnostiach vybaviť všetky.

19:40 Poslanec za Sme rodina Peter Pčolinský čakal, že koalícia zvolí aspoň pár kandidátov na ústavných sudcov, strana Smer-SD podľa neho zjavne nemá záujem, aby bol Ústavný súd funkčný. "Poslanci za stranu Smer-SD hádzali prázdne lístky, kotlebovci sa zdržali pri každom mene, a tým pádom nebola potrebná väčšina minimálne 72 hlasov na zvolenie. Najviac hlasov pre jedného kandidáta bolo 53, čiže ešte menej ako pred dvoma dňami," uviedol.


Pčolinský podľa vlastných slov netuší, čo svojím hlasovaním poslanci Smeru-SD sledovali. "Mne to veľkú logiku nedáva. Neviem si to vysvetliť, lebo si myslím, že najsilnejšia vládna strana by mala mať záujem, aby bol ústavný súd funkčný. Zjavne ten záujem nemá, keď aj v opakovanej voľbe nevolili nikoho," uzavrel.

19:28 Je povinnosťou parlamentu hľadať spôsob, ako čo najskôr zvoliť chýbajúcich kandidátov na ústavných sudcov, aby mohol Ústavný súd SR fungovať tak, ako to prikazuje ústava. V reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente to vyhlásil prezident Andrej Kiska.

19:25 Pozrite si reakciu predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára po druhej neúspešnej voľbe.

19:15 Predseda vlády Peter Pellegrini sa k aktuálnej situácii vyjadrí počas piatka 15. februára. V reakcii na voľbu kandidátov na ústavných sudcov v parlamente to uviedla jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

19:00 Vládna koalícia vedie Slovensko podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej do chaosu. Ako povedala novinárom v kľúčovom okamihu, sa poslanci koalície zase hádajú a nedokázali sa zhodnúť na 18 menách.

18:35 Prezident Andrej Kiska zverejnil svoje stanovisko na facebooku. "Nikoho neprekvapí, keď začnem tým, že výsledok dnešného opakovaného hlasovania poslancov o kandidátoch na ústavných sudcov bol veľkou ranou pre dôveru ľudí v schopnosť politikov poctivo spravovať štát," vyjadril sa.

18:20 Veronika Remišová na brífingu po voľbe kandidátov na ústavných sudcov: "Poslanci koalície sa zase hádajú, nedokázali sa zhodnúť na 18 menách kandidátov. Vidíme, do akého chaosu dostala vládna koalícia Slovensko." "Trápi nás, že občania nebudú mať garantované ústavné práva," vyjadrila sa.

"O dva dni prestane vo vlaku, v ktorom sa všetci vezieme, fungovať záchranná brzda," povedal Igor Matovič. Zároveň vyzval premiéra Pellegriniho, aby prevzal Smer do vlastných rúk.

18:15 Na voľbe bolo prítomných 143 poslancov, piati neodovzdali hlasovacie lístky. Zo 138 odovzdaných lístkov bolo 49 neplatných a 89 platných. Keďže nebol nikto opäť zvolený, bude nová voľba.

Hlasovanie bolo verejné, vládny Smer-SD takú voľbu odmieta a trvá na tajnom hlasovaní.

18:10 Poslanci za Smer-SD odovzdali prázdne hlasovacie lístky rovnako ako v utorok v prvom kole. Poslanci za SNS a Most-Híd dali hlas niektorým uchádzačom. Na rozdiel od utorka, vo štvrtok sa hlasovania zúčastnili aj poslanci za ĽSNS, čím zvýšili kvórum. Tí tiež odovzdali prázdne alebo neplatné hlasovacie lístky.

18:00 Poslanec Miroslav Číž sa vyjadril, že „hlasoval a zároveň nehlasoval“. Vysvetli, že vhodil prázdny hlasovací lístok. Ako povedal novinárom, uvidíme po voľbe kandidátov na ústavných sudcov, v akej kondícii je koalícia.

Ondrej Dostál na facebooku označil neuskutočnenú voľbu za obštrukciu.

17:53 Poslanci ani v opakovanej verejnej voľbe nezvolili kandidátov na sudcov ÚS SR. Potvrdili to zdroje z koalície aj opozície.

atmo_7f000001-9fbe-2ebd.jpg

17:47 Poslanec Smeru Ľubomír Vážny vhodil prázdny hlasovací lístok, pretože nie je stotožnený s verejným hlasovaním. Ako povedal novinárom, nevie, ako hlasovali iní poslanci, ale predpokladá, že nebude zvolený žiadny kandidát.

Aj poslanec strany Sloboda a Solidarita Martin Klus si myslí, že ani v opakovanej voľbe ústavných sudcov nebude zvolený žiaden kandidát.

17:45 Poslankyňa Eva Antošová hlasovala tak, aby parlament zvolil aspoň šiestich kandidátov na sudcov ústavného súdu. „Či sa ale stretnem v hlasovaní s inými poslancami, to neviem. Robila som tak, ako som najlepšie vedela. Čo robia poslanci Smeru, to nie je otázka na mňa,“ povedala.

17:44 Miroslav Číž zo Smeru povedal, že budú presviedčať koalíciu, aby hneď vyhlásili novú voľbu, v ktorej by sa hlasovalo tajne. Informoval portál Sme.

17:36 Hlasovanie sa skončilo, oznámil Andrej Hrnčiar. Začala sa prestávka a čaká sa na výsledky sčítania hlasov.

17:28 Poslanecký klub Smeru podľa Jána Podmanického hlasuje pravdepodobne ako v prvom kole. Ako Podmanický povedal novinárom, verejná voľba je nedemokratická a Smer trvá na tajnej voľbe. Sám odovzdal opätovne prázdny lístok.

Opoziční poslanci podľa Martina Klusa (SaS) trávia pri hlasovaní oveľa viac času ako vládni poslanci.

17:25 Poslanecký klub SNS dostal podľa Antona Hrnka inštrukcie a podľa tých volil. Ako povedal novinárom, o dohode v koalícii alebo dohode so Smerom-SD o voľbe kandidátov na ústavných sudcov nevie. „Ak som sa nepomýlil, tak som odovzdal platný hlas,“ dodal Hrnko.

17:22 Bugár nevie, či prišlo k nejakým zmenám. Podľa Bugára by sa zvolením šiestich mien vyhlo zablokovaniu Ústavného súdu SR s tým, že zoznam by bol posunutý prezidentovi Andrejovi Kiskovi. "Ak prišlo k nejakej zmene v klube Smeru, tak o nej neviem," uviedol Bugár.

17:20 Časť poslancov Smeru uviedla, že opäť odovzdala prázdne lístky. Strana Roberta Fica niekoľkokrát zdôraznila, že má problémy s verejnou voľbou kandidátov.

volba-2_7f000001-96e7-3010.jpg

17:15 Opačný názor má opozičný poslanec Ondrej Dostál. Dedukuje z toho, že voľba ide tento raz pomalšie ako pri prvom hlasovaní.

17:10 Portál Sme tvrdí, že poslanci Smeru majú opäť odovzdávať prázdne lístky, čím sabotujú voľbu.

17:05 Začína sa hlasovanie o ústavných sudcoch. Voľba bude opäť verejná. Andrej Danko ešte raz vysvetlil poslancom, ako sa volí.

17:00 V parlamente by sa malo začať ostro sledované hlasovanie. Strany však rokovali do poslednej chvíle.

16:45 Koaličná rada by mala stále rokovať, zísť sa mal aj poslanecký klub Smeru.

16:30 Robert Fico už dorazil do parlamentu. Podľa informácií portálu HN sa mu nepáči dohoda vyrokovaná v koalícii.

16:00 "Opäť ukazujeme, že sme zodpovední, dnes máme širšiu dohodu štyroch politických zoskupení, dohodli sme sa na desiatich spoločných kandidátoch, ktorých budeme voliť," vyhlásil Igor Matovič.

Koalícia bude podľa Alojza Baránika podporovať ľudí, z ktorých si prezident nebude môcť vybrať. V zozname kandidátov preferovaných opozíciou sú podľa opozičných strán aj mená z údajného zoznamu koalície. Baránik preferuje tie opozičné. "Nám ide o budovanie štátu pre všetkých, zatiaľ čo koalícii ide o budovanie mafiánskeho štátu, ktorý bude ochraňovať súčasný stav," pripomenul.

15:24 Demokratická opozícia sa dohodla na desiatich kandidátoch na ústavných sudcov, oznámil šéf OĽaNO Igor Matovič na spoločnej tlačovej besede opozičných strán SaS, OĽaNO, Sme rodina a Spolu. Matovič je "zhrozený" zo šiestich kandidátov, na ktorých sa údajne zhodli koaličné strany. Prezident Andrej Kiska si z nich vraj nebude mať koho vybrať.

15:00 Dohoda sa črtá aj podľa agentúry TASR, vraj to potvrdili viaceré zdroje z koalície. Stále sa rokuje, pri tvorbe dohody však zatiaľ chýbal predseda Smeru-SD Robert Fico. V Smere stále hovoria aj o možnosti predĺžiť funkčné obdobie dosluhujúcim sudcom.

14:30 Ústavný súd má provizórne riešenie situácie, ak by do soboty 16. 2. nedošlo k vymenovaniu nových ústavných sudcov. Informovať o ňom bude, až keby k tejto situácii došlo. Potvrdila to Ivana Vilinská z informačného odboru Kancelárie ÚS SR. "Uvedomujúc si vážnosť súčasného stavu, plénum ústavného súdu po dohode našlo provizórne riešenie tejto nepriaznivej situácie. V prípade, že do 16. februára 2019 nedôjde k vymenovaniu nových sudcov ústavného súdu, bude ústavný súd o svojom ďalšom fungovaní verejnosť informovať prostredníctvom tlačovej informácie," priblížila Vilinská.

14:20 Koalícia sa podľa medializovaných informácií dohodla na šiestich menách kandidátov na ústavných sudcov. Má ísť o Kajetána Kičuru, Miloša Maďara, Ladislava Duditša, Michala Trubana, Evu Fulcovú a Ľuboša Szigetiho, píše Denník N.

14:10 V rámci Hodiny otázok vystúpil v parlamente predseda vlády Peter Pellegrini.

14:00 Most-Híd je pripravený zvoliť kandidátov na ústavných sudcov a nemá záujem na tom, aby bol ÚS paralyzovaný. Uviedol to László Sólymos. "My sme pripravení zúčastniť sa voľby a sudcov zvoliť. Hľadáme prienik s koaličnými stranami, aby sme tam našli takých kandidátov, na ktorých sa vieme zhodnúť. My sme na to pripravení, závisí to od toho, ako dopadnú koaličné rokovania. Nechceme, aby bol ÚS paralyzovaný," povedal Sólymos.

Most-Híd sa podľa neho bude snažiť, aby na ÚS nevznikla nejaká kríza. "Samozrejme, my sme volili aj v prvom kole, ale nenašiel sa prienik, takže musí sa o tom rokovať. Ja si myslím, že koalícia by mala zvoliť sudcov," doplnil. "Našim cieľom je, aby sme zvolili čo najväčší počet kandidátov," informovala strana na svojom facebooku.

13:14 SaS a OĽaNO sa ohradzujú voči vyjadreniam ĽSNS o ich dohodách s Mostom-Híd na zvolení "vyslovene liberálnych kandidátov" na ústavných sudcov. "Je to trápny pokus fašistu Kotlebu. Ten, kto sa tajne stretáva a rokuje s vládnou koalíciou, je Kotlebova strana ĽSNS," reagoval hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

12:20 OĽANO pozvalo za spoločný stôl zástupcov Sme rodina aj zástupcov nezávislých poslancov, informoval o tom Igor Matovič na sociálnej sieti.

12:15 Opozičné strany SaS a Sme rodina sa so stranou Most-Híd nedohodli na spoločných kandidátoch. Potvrdil to podpredseda SaS Ľubomír Galko aj líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Ako Galko uviedol, "vysielali signál", že majú záujem s Mostom-Híd rokovať. "Žiaľ, Most-Híd nebol ochotný sa dohodnúť na niekoľkých demokratických kandidátoch," povedal Galko. Kollár podotkol, že hnutie bude hlasovať v druhom kole rovnako ako v utorok.

12:10 Poslanec za Smer Ľubomír Vážny pripúšťa, že parlament v opakovanej voľbe zvolí niekoľkých kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. "Je to možné," odpovedal novinárom na otázku, či plénum zvolí aspoň niekoľkých kandidátov. Koaličné rokovania podľa jeho slov stále prebiehajú, myslí si, že sa dohoda nájde. Nie je ale vylúčené, že sa napokon nemusia partneri dohodnúť. Zopakoval, že Smer-SD nie je za verejnú voľbu, ale parlamentná väčšina ho prehlasovala.

Beblavý zdôraznil potrebu zvolenia kandidátov. "Pre nás je dôležitý výsledok, aby bolo zvolených 18 kandidátov, a to z ľudí, ktorí spĺňajú morálne a odborné podmienky. Pokiaľ odklad hlasovania k tomu povedie, neprekáža mi to, môžeme hlasovať aj o sedemnástej."

11:40 „Odloženie hlasovania voľby ústavných sudcov na 17:00 znamená len toľko, že vzájomným vydieraním sa koalícii zatiaľ nepodarilo dosiahnuť dohodu na spoločných kandidátoch, a teda na ovládnutie Ústavného súdu," reagovala SaS.

poslanci_7f000001-4d98-8adf.jpg

11:15 Nezaradený poslanec Martin Poliačik navrhoval presunúť hlasovanie na 15:30, pretože pre dnešný sviatok svätého Valentína má rezerváciu večere s manželkou na 18:00. „Neviem, ako mám reagovať,“ povedal predseda parlamentu Andrej Danko na návrh. Predseda OĽaNO Igor Matovič označil Poliačikov návrh za obludný, keďže si poslanci zvýšili platy, aby si ešte skracovali pracovnú dobu. Na žiadosť Danka obaja svoje návrhy stiahli.

11:10 Plénum NR SR odsúhlasilo posunutie voľby kandidátov z 11:00 na 17:00. Návrh na presunutie voľby v mene troch poslaneckých klubov Smer-SD, SNS a Most-Híd predložil poslanec za Smer Miroslav Číž. Podľa Číža treba totiž vytvoriť skutočne dobré podmienky na voľbu.

"Keďže v koalícii potrebujeme viac priestoru na rokovania, dohodli sme sa, že posunieme hlasovanie na 17. hodinu," vyhlásil poslanec Erik Tomáš ešte pred hlasovaním.

11:00 Poslanci koaličnej SNS sa dohodli na kandidátoch na ústavných sudcov, ktorých budu v opakovanej voľbe v parlamente voliť. Potvrdila to poslankyňa za SNS Eva Antošová po rokovaní poslaneckého klubu.

11:00 Všetko je inak. Hlasovanie sa neuskutoční v plánovanom termíne o 11:00, ale podľa Erika Tomáša až o 17:00. Koalícia chce ešte rokovať.

10:50 Okrem kotlebovcov chcú v opakovanej voľbe hlasovať aj poslanci SNS.

10:45 Hlasovanie o kandidátoch sa blíži. Ešte pred ním poslanci rozhodnú o tom, či bude voľba v súlade s odporúčaním výboru verejná.

10:10 Uznesenie podporilo osem poslancov, medzi nimi aj poslankyňa Irén Sárközy a predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Tajnú voľbu presadzoval predseda výboru Robert Madej, ktorý ju nepovažoval za omyl právnej úpravy v rokovacom poriadku NR SR. Poslanci, ktorí podporovali verejnú voľbu, sa odvolávali na to, že tajnú voľbu dovoľuje rokovací poriadok Národnej rady SR len v prípade, že to vyžaduje Ústava SR alebo na požiadanie 15 poslancov parlamentu.

10:00 Ústavnoprávny výbor odhlasoval odporučenie, že aj opakovaná voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala byť verejná.

9:59 Pozrite si fotografie zo zasadnutia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady.

9:58 Poslanci ĽSNS sa zúčastnia na opakovanej voľbe kandidátov na sudcov.

9:55 Výbor ukončil rozpravu a pristúpil k hlasovaniu.

9:50 Ondrej Dostál: "Nemá to logiku, aby mohlo byť prvé kolo voľby verejné a druhé muselo byť tajné. Nie je to len náš právny názor, je to zargumentovaný právny názor."

9:45 Mám za to, že opakovaná voľba je verejná, vyjadrila sa Irén Sárközy (Most-Híd).

9:25 Miroslav Beblavý na výbore jednoznačne presadzuje verejnú voľbu. Na facebooku zdôraznil, že opakovaná voľba sudcov Ústavného súdu je poslednou šancou zabrániť jeho paralýze.

9:15 "Tajná voľba má nielen zákonný, ale aj ústavný rozmer a preto ju treba rešpektovať," vyjadril sa Róbert Madej. Podľa Madeja ide o to, "povedať nielen svoje názory ale aj alternatívne možnosti."

9:00 Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR sa od 9.00 h zaoberá otázkou, ako sa má vykonať opakovaná voľba kandidátov. Termín určil predseda výboru Róbert Madej. O stanovisko požiadal výbor predseda parlamentu Andrej Danko. Poslanci budú kandidátov voliť o 11.00 h.

8:45 Podľa VIA IURIS z rokovacieho poriadku Národnej rady SR vyplýva, že aj opakovaná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR by mala byť verejná. "Novelou zákona o rokovacom poriadku prijatou v roku 2011 bolo do rokovacieho poriadku zakotvené všeobecné pravidlo, že kandidáti na ústavných sudcov sa majú voliť verejne. Kandidáti na ústavných sudcov sa môžu voliť tajne iba vtedy, ak poslanci NR SR zmenia verejnú voľbu na tajnú. Zároveň bola tajná voľba výslovne vypustená aj z kľúčového ustanovenia rokovacieho poriadku týkajúceho sa voľby kandidátov na ústavných sudcov. Aj dôvodová správa k novele rokovacieho poriadku z roku 2011 výslovne uvádza, že účelom novely bolo odtajnenie voľby kandidátov na ústavných sudcov. Podľa všeobecne uznávaných pravidiel výkladu je zákon potrebné vykladať podľa zjavného úmyslu zákonodarcu, ktorým bolo zavedenie verejnej voľby kandidátov, " vysvetľuje organizácia v stanovisku.

8:20 Paragraf 115 Rokovacieho poriadku hovorí o tajnej voľbe v prípade druhého pokusu. Paragraf znie: „Ak sa podľa odseku 1 nenavrhne dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, tajná voľba ďalších kandidátov do uvedeného počtu sa opakuje“. „Mýliť sa je ľudské. Rokovací poriadok je menej ako ústava. Aj poslanci sa mýlia. Myslím si, že to je omyl, čo je v Rokovacom poriadku,“ vyhlásil Bugár s tým, aby to vyriešili právnici.

Prezident Andrej Kiska očakáva, že Národná rada si v opakovanej voľbe splní svoju povinnosť a zvolí 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deväť nových ústavných sudcov. "Je to vec základného fungovania štátu a dôvery ľudí," tvrdí hlava štátu.

Ostalo týchto 37 kandidátov: Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Juraj Sopoliga, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Peter Melicher.

Na hlasovacom lístku majú poslanci 37 mien uchádzačov a je platný iba vtedy, ak je zakrúžkovaných najviac 18 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39.

8:15 Aj napriek tomu, že Robert Fico v súvislosti s voľbou kandidátov na ústavných sudcov pohrozil rozpadom koalície, SNS ani Most-Híd to až tak dramaticky nevidia. Potvrdil to Béla Bugár aj Andrej Danko.

8:10 Predseda Smeru-SD Robert Fico sa v utorok rozhodol stiahnuť kandidatúru za sudcu ústavného súdu, hoci splnil "všetky podmienky". Priznal, že sa neuchádzal o post radového sudcu, ale chcel sa stať predsedom ÚS.

8:00 Poslanci mali v utorok vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov a poslať ich prezidentovi, ktorý by z nich vybral deväť. V hlasovaní rozhodli, že voľba bude verejná. Nakoniec bolo všetko inak. Ako prebiehali utorkové udalosti?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok