Zločinci to majú ťažšie, polícia hlási najvyššiu objasnenosť

TA3 TASR
13.2.2019 10:52

Kriminalita na Slovensku je najnižšia za uplynulé desaťročie. Skonštatovalo to vedenie polície, ktoré hovorí o najlepších číslach v histórii samostatnej Slovenskej republiky. Klesol počet vrážd ako aj majetkových trestných činov. Policajti zároveň dosiahli historicky najvyššiu objasnenosť.

Najviac sa vyšetrí v Prešovskom kraji

"Objasnenosť nám za posledných desať rokov stúpa. V roku 2018 bolo zistených o 4823 trestných činov menej v porovnaní s rokom 2017. Trestná činnosť ale samozrejme závisí v určitých regiónoch Slovenska od hospodárskej a sociálnej aktivity obyvateľstva," uviedla Maškarová. Objasnenosť prípadov vlani medziročne stúpla o 1,93 percenta na 60,60 percenta. Najviac prípadov sa podľa policajnej viceprezidentky štandardne objasní v Prešovskom kraji.

V roku 2018 sa na Slovensku zistilo 61.392 trestných činov, čo je v porovnaní s prechádzajúcim rokom o 4823 trestných činov menej. Okresom s najväčšou kriminalitou bola Bratislava I. "Ide o najmenší okres na Slovensku, ale s najväčším množstvom obyvateľov, alebo turistov," skonštatovala Maškarová. Najmenšia trestná činnosť sa zaznamenala v okrese Bánovce nad Bebravou.

Najčastejšie sú ekonomické zločiny

Najčastejšie policajti riešili vlani majetkovú a ekonomickú kriminalitu. "Najčastejšie páchanými trestnými činmi je skrátenie dane poplatkov a iných podobných dávok, daňové podvody, marenie výkonu správy daní, druhým najčastejším trestným činom je ohrozenie pod vplyvom návykovej látky, opilstvo, tretím krádeže vlámaním, štvrtým zanedbanie povinnej výživy," priblížila Maškarová.

V minulom roku zaznamenala polícia medziročný pokles násilných trestných činov o 351 prípadov. Najviac prípadov, 856, bolo v Košickom kraji. V roku 2018 policajti zaevidovali na Slovensku 67 vrážd, z toho 22 úkladných vrážd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok