Koalícia musí využiť čas. Premiér dúfa, že druhá voľba dopadne inak

TA3 TASR
13.2.2019 09:54

Predseda vlády Peter Pellegrini si nemyslí, že je správne, aby aj druhá voľba kandidátov na ústavných sudcov dopadla ako tá prvá. Parlament pre desiatky neplatných hlasov nikoho nezvolil.

Koalícia musí využiť čas. Premiér dúfa, že druhá voľba dopadne inak
SITA/Martin Medňanský

Strážca demokracie

Preto dúfa, že stredu využijú koaliční poslanci na to, aby sa pokúsili nájsť zhodu na aspoň toľkých menách, ktoré po prípadnej voľbe zabezpečia funkčnosť ústavného súdu. Povedal to pred výjazdovým rokovaním vlády v Jesenskom v okrese Rimavská Sobota.

„Ústavný súd SR je strážca demokracie, strážca ústavnosti a nemyslím si, že je správne, aby sme ho akýmkoľvek spôsobom paralyzovali len tým, že nie sme schopní na úrovni politických strán nájsť politickú dohodu a zhodnúť sa aspoň na tých šiestich menách tak, aby mohli byť vymenovaní traja ústavní sudcovia, a aby aspoň v sedemčlennom zložení ústavný súd mohol fungovať,“ zdôraznil premiér.

 

Smer verejnú voľbu odmietol

Ústavný súd považuje Pellegrini podľa vlastných slov za natoľko dôležitú inštitúciu, že ponechať ju len tak, aby celé mesiace fungovala len so štyrmi sudcami a neplnila si svoje úlohy, je aj hazardom s demokraciou a normálnym fungovaním demokratickej krajiny. Národná rada SR v utorok nezvolila kandidátov na ústavných sudcov. Neprešiel ani jeden z kandidátov. Vo štvrtok budú poslanci voliť opäť.

Poslanci volili verejne, čo Smer-SD odmietal, jeho členovia odovzdávali prázdne hlasovacie lístky. Verejnú voľbu odhlasovali poslanci pred voľbou. Trval na nej aj koaličný Most-Híd a SNS predtým hovorila, že s ňou problém nemá. Poslanci majú vybrať 18 kandidátov na ústavných sudcov, a tých ponúknuť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR. Spolu je na ÚS SR 13 sudcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok