Šéf tímu Gorila hovoril o vyšetrovaní, pre Paroplyn padli obvinenia

TA3 TASR
12.2.2019 16:10

V kauze Gorila je momentálne vedených desať trestných konaní. V jednom prípade sú dve osoby obvinené pre konkrétny skutok, a to v súvislosti s dodávkou tepla medzi spoločnosťami Bratislavská teplárenská a Paroplynový cyklus. Ďalšie z trestných konaní sa týka financovania bývalej vládnej strany SDKÚ.

Šéf tímu Gorila hovoril o vyšetrovaní, pre Paroplyn padli obvinenia
SITA/Marián Peiger (ilustračné foto)

Ukončili 19 spisov

V jednom z konaní sú podľa slov šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Lukáša Kyselicu pre konkrétny skutok za obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku obvinené dve osoby, a to Ing. Juraj P. a Ing. Ľubomír G. Toto trestné konanie sa má týkať procesu schvaľovania Zmluvy o dodávke a odbere tepla medzi spoločnosťami Bratislavská teplárenská a Paroplynový cyklus.

"Ukončených bolo spolu 19 spisov. Ku konkrétnostiam sa nebudem vyjadrovať. Termín ukončenia sa nedá určiť," povedal Kyselica. K jednotlivým procesným úkonom či postupom vo vyšetrovaní sa v súčasnosti vyjadrovať nechce. "Je samozrejmé, že preverujeme všetky relevantné skutočnosti, ktoré môžu mať súvis s trestným konaním," doplnil.

Kauza financovania SDKÚ

V prípade kauzy financovania politickej strany SDKÚ je naďalej vedené trestné stíhanie pre legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a skresľovanie údajov hospodárskej a obchodnej evidencie. Kauzu odhalila v roku 2004 Aliancia Fair-play. Strana mala kontaktovať darcov SDKÚ zo zoznamu uvedeného v účtovníctve strany a niektorí ľudia jej mali potvrdiť, že strane dar nikdy nedali. Koncom januára 2018 mala v súvislosti s fiktívnymi darmi pre politickú stranu SDKÚ polícia vypočuť aj bývalých ministrov Milana Kňažka a Romana Kováča.

Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011. Jeho obsah vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu. Orgány činné v trestnom konaní v minulosti informovali, že zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči konkrétnej osobe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok