Pre neplatné hlasy nezvolili žiadneho kandidáta, voľba sa zopakuje

TA3 TASR SITA
12.2.2019 17:49

Za najdôležitejšie v tomto volebnom období niektorí označujú hlasovanie o kandidátoch na ústavných sudcov. Po ich verejnom vypočúvaní nastal čas na samotnú voľbu. Poslanci mali vybrať 18 z nich a poslať ich prezidentovi, ktorý by vybral deväť. Najväčšiu pozornosť vyvolávali ambície Roberta Fica na jeden z týchto postov. Nakoniec je všetko inak. Aktuálne udalosti s vami sledujeme online.

Online sme ukončili.

21:30 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, ktorú sme venovali voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Diskutovali poslanci Ján Podmanický zo Smeru a Ján Marosz z OĽaNO.

21:25 Spomedzi opozičných šéfov strán si líder OĽaNO Igor Matovič vybral plný počet 18 kandidátov. Podporil Ladislava Duditša, Antona Dulaka, Libora Duľu, Ivana Fiačana, Dagmar Fillovú, Martina Javorčeka, Martinu Jánošíkovú, Evu Kováčechovú, Štefana Kseňáka, Pavla Malicha, Michala Matulníka, Petra Molnára, Zuzanu Pitoňákovú, Petra Straku, Jána Šikutu, Roberta Šorla, Jána Štiavnického a Martina Vernarského.

Osemnástku kandidátov si vybral aj predseda Sme rodina Boris Kollár. Podporil Ladislava Duditša, Libora Duľu, Michala Ďuriša, Ivana Fiačana, Evu Fulcovú, Martina Javorčeka, Karola Kovácsa, Petra Kresáka, Štefana Kseňáka, Michala Matulníka, Editu Pfundtner, Zuzanu Pitoňákovú, Petra Straku, Ľuboša Szigetiho, Jána Šikutu, Roberta Šorla, Danielu Švecovú a Martina Vernarského.

21:20 Lídri koaličných strán Smer-SD a SNS Robert Fico a Andrej Danko vo voľbe nehlasovali za žiadneho z uchádzačov. Ich hlasovacie lístky ostali bez akejkoľvek úpravy. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár si vybral 12 kandidátov. Do jeho výberu sa dostali Ladislav Duditš, Libor Duľa, Eva Fulcová, Peter Kresák, Miloš Maďar, Pavol Malich, Peter Molnár, Edita Pfundtner, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Marek Tomašovič a Michal Truban. Ďalší podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar podporil 13 kandidátov.

21:00 Utorkové hlasovanie nemalo nič spoločné so skutočným záujmom o Slovensko. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová v reakcii na to, že poslanci nezvolili vo verejnej voľbe žiadneho kandidáta. Liberáli očakávajú, že podobný scenár sa zopakuje aj pri štvrtkovom opakovanom hlasovaní. "Bolo to tak dehonestujúce aj s predchádzajúcim príhovorom predsedu Smeru Fica, že nemôžeme hovoriť, že by mali koaliční poslanci skutočný záujem," uviedla.

Blahová očakáva, že ani vo štvrtok sa nepodarí zvoliť žiadneho kandidáta na sudcu ÚS SR. "Voľbu budú koaliční poslanci nejakým spôsobom sabotovať. Očakávame, že takýto postup zopakujú toľkokrát, kým nebude zvolený taký prezident, ktorý vymenuje takých ústavných sudcov, akých si tam predstavuje koalícia," doplnila.

20:50 Robert Fico vzdal boj, do ktorého vôbec nemal vstupovať. Myslí si to nezaradený poslanec a niekdajší minister kultúry Ficovej vlády Marek Maďarič. Reagoval tak na Ficovo rozhodnutie odstúpiť z voľby kandidátov na sudcov ÚS.

Maďarič si nemyslí, že budú predčasné voľby. V súvislosti s Ficovým vyjadrením, že Most-Híd uprednostňuje svoje záujmy pred záujmami koalície, uviedol, že táto koalícia bola od začiatku manželstvom z rozumu. "A každý z partnerov sa dopúšťal vecí, ktoré iní hodnotili ako nečakané alebo podrazy," podotkol s tým, že koalícii už čoskoro vyprší mandát. Riadne parlamentné voľby majú byť na budúci rok.

20:35 Predseda Smeru-SD Robert Fico robí obštrukcie, vymenovanie sudcov ÚS nechce nechať na súčasnom prezidentovi Kiskovi. Myslí si to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Z toho podľa Kollára vyplýva, že aj štvrtková opakovaná voľba kandidátov na ústavných sudcov bude zmarená. "Osobne sme krúžkovali 18 kandidátov a vidíme z toho, že Robert Fico robí obštrukcie. Mám taký pocit aj z tej tlačovej konferencie, kde jasne povedal, že vymenovanie nechce nechať na rukách Andreja Kisku, ale už nového prezidenta," vyhlásil Kollár.

Štvrtková opakovaná voľba kandidátov na sudcov ÚS SR bude podľa Kollára zmarená a bude posunutá, aby o nových ústavných sudcoch rozhodoval až budúci prezident. "Čo je nešťastné, lebo takto by sa politika nemala robiť. Robert Fico nám ukazuje, že týmto spôsobom nasleduje smutný osud Mečiara a Dzurindu," uzavrel.

20:25 V reakcii na to, že plénum nezvolilo žiadneho z kandidátov na ústavných sudcov Veronika Remišová uviedla, že si Robert Fico urobil rukojemníka z Ústavného súdu, ako aj z občanov. "Sú tu občania a potom sú tu naši ľudia. Aj dnes sa ukázalo, že osobné ambície jedného človeka stoja nad všetkým ostatným," reagovala Remišová na hlasovanie a dodala, že voľba je v rukách vládnej koalície. Za štyri dni môže podľa nej ústavný súd skolabovať. Zároveň dodáva, že predlžovanie funkčného obdobia súčasným ústavným sudcom je neprípustné.

Fico sa podľa lídra Obyčajných Igora Matoviča správa ako človek, ktorému absolútne nezáleží na Slovensku, ale len na jeho vlastnej imunite. Podľa Matoviča si chce len na 12 rokov zachovať beztrestnosť. "Je to nemorálne, neetické, je to opovrhovanie demokraciou, ale nič iné sme od neho očakávať nemohli," vyhlásil. Fico si podľa neho myslí, že vydieraním koaličných partnerov sa nakoniec na ústavný súd dostane.

Podľa poslanca Jána Budaja sa formuje nová koalícia zostavená zo strany Smer-SD, kotlebovcov a ďalších poslancov, ktorí podľa neho tvoria nebezpečnú silu. Budaj si tiež myslí, že mocenský zápas sa teraz prenáša na voľbu prezidenta SR. "Všetky rozhodnutia týkajúce sa ústavného súdu táto koalícia prenesie na obdobie po zvolení prezidenta. Ak chceme mať demokraciu, musíme sa usilovať o demokratického prezidenta," doplnil.

20:05 Prezident Andrej Kiska očakáva, že Národná rada si v opakovanej voľbe splní svoju povinnosť a zvolí 18 kandidátov, z ktorých prezident vyberie deväť nových ústavných sudcov. Informoval o tom hovorca prezidenta Roman Krpelan. "Je to vec základného fungovania štátu a dôvery ľudí," tvrdí hlava štátu.

20:00 Ambíciou Mosta-Híd je naďalej zvoliť kandidátov na ústavných sudcov. Ideálne by bolo všetkých 18, ale úspech bude aj to, keď sa podarí zvoliť toľko kandidátov, aby ústavný súd nebol nefunkčný. Povedal predseda klubu Mosta-Híd Tibor Bastrnák. Výsledok prvého kola voľby, v ktorom poslanci nezvolili ani jedného kandidáta, dáva podľa neho priestor na ďalšie rokovania. "Treba rokovať. My sme dodržali, čo sme sľúbili, mali sme pri hlasovaní voľnú ruku. Budeme teraz komunikovať, čo sa dá urobiť ďalej pre zvolenie kandidátov," uviedol. Most-Híd podľa neho upozorňoval na to, že to bude ťažká voľba. Zdôrazňuje však potrebu funkčného Ústavného súdu SR.

onlajn-1_7f000001-1861-c4bf.jpg

19:45 Koalícia podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára získala stredu na to, aby rokovala o kandidátoch na ústavných sudcov. Ako povedal novinárom, ak sa chceme dohodnúť, získali sme jeden deň, a ak sa dohodneme, vo štvrtok môže byť výsledok. „Uvidíme, či sme schopní sa dohodnúť,“ vyhlásil Bugár, ktorý tvrdí, že by jemu, jeho strane, ani Slovensku nepomohlo, keby dnes povedal, čo mu prekáža na krokoch koaličného partnera. „Načo budem rozvirovať hladinu,“ dodal.

Podľa Bugára aj druhé kolo voľby musí byť verejné. Paragraf 115 Rokovacieho poriadku však vyslovene hovorí o tajnej voľbe. Uvedený paragraf znie: „Ak sa podľa odseku 1 nenavrhne dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, tajná voľba ďalších kandidátov do uvedeného počtu sa opakuje“. „Mýliť sa je ľudské. Rokovací poriadok je menej ako ústava. Aj poslanci sa mýlia. Myslím si, že to je omyl, čo je v Rokovacom poriadku,“ vyhlásil Bugár s tým, aby to vyriešili právnici.

19:35 K neúspešnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov sa na sociálnej sieti vyjadril i Miroslav Beblavý z mimoparlamentnej strany SPOLU. "Vládna koalícia 3 dni pred znefunkčnením ústavného súdu dokázala len zablokovať voľbu. Paralýza prichádza," napísal na Facebooku.

19:25 Predseda parlamentu Andrej Danko žiada, aby Ústavnoprávny výbor NR SR povedal, ako sa má vykonať opakovaná voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

"Výbor sa bude zaoberať otázkou, či má byť opakovaná voľba tajná alebo verejná," potvrdil pre šéf výboru Róbert Madej. Dodal, že on svoj názor na to má, ale bude ho prezentovať na rokovaní výboru.

19:15 Podozrenia, ktoré vznikli pri výbere kandidátov na ústavných sudcov, podľa prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku možno vyvolali taký pocit nedôvery, že nebol zvolený žiadny kandidát. Ako povedal, tieto podozrenia sa prelínali medzi koalíciou i opozíciou.

19:10 Na voľbe bolo prítomných 132 poslancov, 13 hlasovací lístok neodovzdali. Zo 119 odovzdaných lístkov bolo 53 neplatných a 66 platných.

19:00 Výsledok prvého kola voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR vytvára priestor na ďalšie rokovania. Uviedol to poslanec Smeru-SD Erik Tomáš v reakcii na to, že snemovni sa nepodarilo zvoliť ani jedného kandidáta. Hlasovanie bolo verejné, čo Smer-SD od začiatku odmietal.

"Svojou voľbou sme vyjadrili svoj odmietavý postoj k nedemokratickej verejnej voľbe a zároveň sme testovali, či funguje vládna koalícia," doplnil. Ľubomír Petrák zo Smeru-SD nevylúčil, že pokiaľ bude opäť verejné hlasovanie, znovu odovzdá prázdny hlasovací lístok. Ak by bola voľba tajná, nevylučuje iný spôsob hlasovania.

18:20 Pre 53 neplatných hlasov nezvolili žiadneho kandidáta na ústavného sudcu, voľba sa bude opakovať vo štvrtok predpoludním.

18:13 Viacerí poslanci Smeru-SD odovzdávali pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov prázdne hlasovacie lístky. Potvrdili to viacerí poslanci. Podobne mali údajne postupovať aj národniari z SNS. Most-Híd vraj prázdne lístky nevhadzoval.

Hlasovanie prázdnym lístkom priznal napríklad Ľubomír Vážny zo Smeru-SD. Konal tak preto, že sa nestotožňuje s kandidátmi. Neprekáža mu, že by mal byť ústavný súd nefunkčný mesiac či dva, ak sa nezvolia kandidáti. Povedal, že sociálni demokrati mali pri hlasovaní voľnú ruku.

maznak_7f000001-0019-35ec.jpg

18:10 Peter Pellegrini je presvedčený, že voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala byť tajná a nie je spokojný s tým, že bola vybraná verejná voľba. Povedal to po výjazdovom rokovaní vlády v Revúcej.


17:45 Výsledky voľby budú známe po sčítaní hlasov, čo môže trvať pár hodín.

Na hlasovacom lístku majú poslanci 37 mien uchádzačov a je platný iba vtedy, ak je zakrúžkovaných najviac 18 mien. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39.

17:30 Toto je 37 kandidátov, ktorí zostali: Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Juraj Sopoliga, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Peter Melicher.

17:20 NR SR neschválila tajné hlasovanie, bude sa hlasovať verejne.

17:20 Dvaja kandidáti, Radovan Hrádek a Robert Fico, odstúpili. Kandidátov zostalo 37.

17:15 Andrej Hrnčiar z Mosta-Híd nevylúčil možnosť pádu vlády a predčasných volieb pre voľbu kandidátov na ústavných sudcov. "Vždy, keď je problém, môžu byť aj pád vlády, aj predčasné voľby," povedal s tým, že hoci je napätie v koalícii, zo strany Mosta-Híd rozpad vládnej koalície nehrozí.

17:00 Je to tu, poslanci sa vrátili do pléna a hlasujú o prerokovaných návrhoch zákonov. O chvíľku sa začne ostro sledovaná voľba.

16:30 Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár absolútne stojí za vyhlásením šéfa Smeru-SD Robert Fica a rovnako je zásadne proti verejnej voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

Poslankyňu Mosta-Híd a členku parlamentného ústavnoprávneho výboru Irén Sárközy zas teší, že Fico stiahol svoju kandidatúru na ústavného sudcu.

16:25 Parlament už vyčerpal všetky body programu. O 17. hodine čaká poslancov hlasovanie o prerokovaných návrhoch zákonov, budú tiež voliť 18 kandidátov na ústavných sudcov. 

Celý deň sa plénum venovalo poslaneckým novelám zákonov, zväčša z dielne nezaradených poslancov a hnutia OĽaNO. Vystupovali väčšinou len samotní predkladatelia návrhov.

16:05 Aké sú reakcie opozície na Ficov krok? "Pochopil, že pri verejnej voľbe ústavných sudcov nezíska dostatočný počet hlasov," uviedli matovičovci. "Poslanci, ak chcete, aby padla vláda, tak hlasujte za kandidátov Mostu, odkázal Fico opozicii. Máme návod, ako položit vládu," analyzoval na Facebooku šéf Sme rodina Boris Kollár.

"Ak dôsledkom fiaska Ficovej kandidatúry na ústavný súd bude koniec tejto vládnej koalície a predčasné voľby, čo viac by sme si ešte mohli želať," pýta sa Ondrej Dostál zo SaS. "Svetielko Roberta Fica, že 12 rokov sa ho nebude dať zatvoriť do basy, práve zhaslo," dodal jeho stranícky šéf Richard Sulík.

15:40 Ak by voľba kandidátov dnes a vo štvrtok mala byť v parlamente chaotická, podľa Fica existuje možnosť predĺžiť mandát aktuálnym ústavným sudcom.

15:37 Fico vo svojom vyjadrení uviedol aj to, že ak prejdú kandidáti spoločne zvolení poslancami Mosta-Híd a opozície, bude to mať vážne následky pre ďalšie fungovanie vládnej koalície.

15:32 Pozrite si vyjadrenie Roberta Fica, v ktorom oznámil, že nebude kandidovať na post ústavného sudcu.

15:26 "Rozhodol som sa, že nebudem kandidovať v Národnej rade SR a to napriek tomu, že som splnil všetky podmienky," dodal Fico.

15:25 Fico pokračoval kritikou končiaceho prezidenta Andreja Kisku. Spomenul jeho zámer vstúpiť do straníckej politiky a uviedol, že tým bude ovplyvnený pri výbere sudcov. Smer podľa neho podporuje možnosť, že sudcov vyberie nový prezident.

15:20 "Doteraz som sa k voľbe sudcov ÚS vyjadril iba raz, počas vypočúvania," uviedol vo svojom vyhlásení Fico a zdôraznil, že splnil všetky zákonom stanovené podmienky. "Jasne som uviedol, že voľba sudcov bude ťažká a bude vyžadovať dohody v parlamente aj s prezidentom," pokračoval Fico. Nikdy sa vraj neuchádzal o post radového člena ale len o pozíciu predsedu ústavného súdu. "Doteraz nevznikli žiadne politické dohody," pokračoval Fico, ktorý ocenil "korektné rokovania" s predsedom SNS Andrejom Dankom. Smer má podľa expremiéra vážne výhrady voči verejnej voľbe, ktorú považuje za výdobytok demokracie.

15:16 Poslanci ĽSNS sa nezúčastnia na voľbe kandidátov na sudcov ÚS SR. Zároveň stiahli Radovana Hrádeka z kandidatúry o post ústavného sudcu. Oznámil to predseda strany Marian Kotleba na tlačovej konferencii.

14:45 Strana Smer-SD je podľa zdrojov agentúry SITA pripravená vypovedať Koaličnú zmluvu. Dôvodom je nedohoda v koalícii na spôsobe voľby ústavných sudcov. Robert Fico zároveň údajne zvažuje, že sa vzdá kandidatúry na ústavného sudcu.

14:15 Tlačovú besedu zvolali na tretiu popoludní aj kotlebovci. Budú informovať o postoji strany k hlasovaniu o ústavných sudcoch.

14:00 Expremiér Robert Fico by mal okolo 15:00 predstúpiť pred novinárov, témou bude zrejme situácia okolo voľby ústavných sudcov. Dohodla sa koalícia na Koaličnej rade?

Prvé kolo hlasovania v pléne NR SR je na programe o 17:00, prípadná opakovaná voľba vo štvrtok o 11:00.

Hlasovací lístok bude platný v prípade, že konkrétny poslanec označí najviac 18 mien, pričom môže zaškrtnúť aj menej.

13:20 Koalícia ani dnes nemala dohodu na voľbe kandidátov na ústavných sudcov. Koaličná rada sa mala opäť zísť v priebehu dňa, výsledky zatiaľ nepoznáme. Andrej Danko v pondelok uviedol, že chce dať poslancom SNS pri hlasovaní voľnú ruku.

13:15 Voľba ústavných sudcov zvýšila napätie vo vládnej koalícii. Dôvodom boli medializované informácie o údajnom rokovaní predstaviteľov Smeru so zástupcami ĽSNS. Most-Híd a SNS zareagovali vyhlásením, že v pléne podporia verejnú voľbu kandidátov.

13:00 Poslankyňa Mosta sa po tom, ako zožala ostrú kritiku po svojom hlasovaní na parlamentnom výbore, rozhodla objasniť svoj postoj inzerciou v novinách. Zdôraznila, že za Roberta Fica ako ústavného sudcu nezahlasuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok