Pompeo sa stretol s Kiskom i Pellegrinim a zaspomínal na ČSSR

TA3 TASR SITA
12.2.2019 11:22

Spojené štáty chcú posilniť vzťahy so Slovenskom v obrane aj v obchode. V Bratislave to povedal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. Počas jednodňovej pracovnej návštevy rokoval s premiérom Petrom Pellegrinim a rezortným partnerom Miroslavom Lajčákom. Pompeo tiež ocenil vývoj na Slovensku po páde komunistického režimu v roku 1989.

Online sme ukončili, ďakujeme za pozornosť.

16:00 Po diskusii so študentmi sa návšteva amerického šéfa diplomacie končí.

15:20 Na Slovensku je obrovský ekonomický potenciál, ktorý by chceli Spojené štáty americké využiť. Po rokovaní s Miroslavom Lajčákom to vyhlásil Mike Pompeo. Naznačil tiež ďalší rozvoj vzťahov v oblasti obrany. "Slovensko a USA v súčasnosti vyjednávajú dohodu o spolupráci v oblasti obrany, ktorá by využila plány európskej obrannej iniciatívy na zlepšenie slovenskej infraštruktúry aj na posilnenie vojenských vzťahov medzi našimi národmi," informoval Pompeo.

14:50 Spojené štáty americké a Európska únia, ktorej súčasťou je aj Slovensko, by mali ostať najbližšími partnermi a spojencami, apeloval Lajčák. "Nie sme si blízki len z historického a hodnotového hľadiska, ale sme si aj vzájomne najväčší obchodní partneri a investori. Samozrejme, že existujú témy, na ktorých sa nezhodneme, ale dôležité je, aby sme diskutovali s vedomím, že spolu sme silnejší," povedal.

"Amerika chce byť partnerom Slovenska aj EÚ. Chceme pracovať v slobodnom a férovom systéme, kde je obchod vzájomný, existuje férová súťaž a obe ekonomiky rastú. Chceme sa uistiť, že všetky firmy, ktoré sa na týchto trhoch zúčastňujú, majú rovnaké podmienky," vyhlásil Pompeo.

14:05 Posledným bodom Pompeovej návštevy v Bratislave je diskusia so študentmi na tému demokracie, slobody a víťazstva nad komunizmom pod názvom Odkaz roku 1989: Odvaha byť slobodní.

13:35 Pompeo spolu s Lajčákom vystúpili pred médiami v rámci tlačovej konferencie na ministerstve zahraničných vecí.

13:15 Pompeo a Lajčák zapózovali pri buste Woodrowa Wilsona.

l-p_7f000001-bd2b-8342.jpg

13:20 Schyľuje sa k dopravným obmedzeniam pri presune delegácie z centra mesta. Odštartujú o 13:30 a potrvajú približne do 15.00. "Dôjde k uzatvoreniu diaľničného obchvatu D1, a to v úseku od Einsteinovej ulice po výjazd na bratislavské letisko. Tieto obmedzenia budú trvať približne do 15.00 h," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

12:35 Na pôde rezortu diplomacie sa s Mikeom Pompeom stretol aj jeho kolega, šéf našej diplomacie Miroslav Lajčák.

pompeo-lajcak_7f000001-b143-6c5c.jpg

11:34 Šéfa americkej diplomacie privítal už aj premiér Peter Pellegrini. "Prichádza v čase, keď sa Slovensko aktívne angažuje v medzinárodnej diplomacii," vyhlásil premiér. S ministrom zahraničným vecí USA chce hovoriť o obrannej a bezpečnostnej spolupráci, keďže USA podľa jeho slov hrajú významnú rolu pri modernizácii ozbrojených síl SR. Ďalšími témami budú obchodné aj ekonomické vzťahy. Pompeo poďakoval premiérovi za pozvanie a vyzdvihol dôležitosť posilnenia vzájomných vzťahov oboch krajín.

11:15 "V diskusii s Mikeom Pompeom sme sa zhodli, že Európa a USA sa navzájom potrebujú. USA sú jedným z najdôležitejších obchodných partnerov pre Slovensko, americké firmy u nás zamestnávajú takmer 50 tisíc Slovákov," zhrnul Kiska po stretnutí s Pompeom na svojom facebooku.

11:12 Pompeo a jeho delegácia sa už stretli s Andrejom Kiskom.

20191202-kiska-prijatie-pompeo-1592935_7f000001-9cd8-b9b2.jpg

11:10 Vzťah Slovenska a USA bol vybudovaný na spoločných hodnotách, ktoré je potrebné chrániť, povedal Pompeo vo svojom prejave pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín. Dodal, že USA sú pripravené stáť ako priateľ, partner a spojenec Slovenska aj v ďalších desaťročiach.

Pri pamätníku sa šéf americkej diplomacie stretol so zástupcami Konfederácie politických väzňov Slovenska a ocenil ich odvahu. "Pamätníky ako ten, pri ktorom stojím, zabezpečujú, aby sme nezabudli, čo je v stávke," vyhlásil Pompeo s tým, že je pre neho obrovskou cťou uctiť si pamiatku viac než 400 ľudí, ktorí prišli o život, keď sa snažili utiecť pred komunizmom. "Vedeli, že utiecť znamená riskovať život. Ale aj tak sa o to pokúsili. Taká je ľudská túžba po slobode," konštatoval.


Pompeo tiež spomenul svoj zážitok so Železnou oponou, keď ako mladý vojak hliadkoval pri hranici Československa. Pochválil rozhodnutie Slovenska pridať sa po páde komunizmu ku komunite transatlantických demokracií. "Slovensko nikdy nebolo nezávislejšie a prosperujúcejšie ako dnes," myslí si. Varoval však pred silami, ktoré spoločné hodnoty, na ktorých stojí aj americko-slovenské priateľstvo, ohrozujú. Spomenul ruskú agresiu, ktorá "podkopáva slobodu na tomto kontinente" a Čínu, ktorá "potláča ľudské práva a zvyšuje svoj vplyv v zahraničí".

10:20 Na cestách si dajte pozor. V centre mesta (Mlynská dolina, Búdková, Mudroňova, Palisády, Hodžovo námestie, Nám. 1. mája, Banskobystrická, Štefánikova a Staromestská) začali striedavo obmedzovať dopravu.

10:00 Pompeo počas návštevy pamätníka v Devíne hovoril aj o tom, že on sám mal ako mladý vojak možnosť strážiť železnú oponu a spoznať, čo je komunizmus zač.

9:55 Pompeo si v Devíne pri pamätníku Brána slobody uctil pamiatku stoviek ľudí, ktorí sa pokúsili ujsť z Československa do Rakúska. Zároveň predniesol prejav o hodnote slobody.

9:30 Lietadlo, na palube ktorého je Mike Pompeo a jeho delegácia, už pristálo na letisku Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.

9:15 Krátko po prílete si Pompeo pri pamätníku Brána slobody v Devíne uctí položením venca pamiatku viac než 400 ľudí, ktorí v rokoch 1948 až 1989 zahynuli pri pokuse utiecť z Československa do Rakúska. Okrem toho sa stretne so zástupcami Konfederácie politických väzňov Slovenska. Nasledovať budú rokovania s predstaviteľmi Slovenska – prezidentom Andrejom Kiskom, premiérom Petrom Pellegrinim a jeho partnerom – ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Čaká ho aj diskusia so študentmi na tému demokracie, slobody a víťazstva nad komunizmom pod názvom Odkaz roku 1989: Odvaha byť slobodní.

9:00 Hlavnými témami rozhovorov Pompea so slovenskými predstaviteľmi budú bezpečnostné otázky, zahraničnopolitické témy, ale aj predsedníctvo Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Slovenská diplomacia chce využiť jeho návštevu aj na zdôraznenie dôležitosti a praktického významu transatlantického partnerstva a prezentovanie postojov EÚ k regionálnym i globálnym otázkam.

8:30 Polícia upozorňuje vodičov v Bratislave na rozsiahle dopravné obmedzenia. Týkajú sa najmä širšieho centra hlavného mesta, ako aj hlavných príjazdových ciest do Bratislavy.

Od 8.30 h je obmedzená premávka pri presune delegácie z bratislavského letiska. Uzatvorili preto diaľničný obchvat D1, a to v úseku od Zlatých pieskov po Most Lafranconi, ďalej Botanickej ulice a Devínskej cesty. Tieto obmedzenia budú trvať približne do 10.00 h. Následne asi od 10.00 h do 14.30 h bude striedavo obmedzovaná doprava na komunikáciách v centre mesta, a to Mlynská dolina, Búdková, Mudroňova, Palisády, Hodžovo námestie, Nám. 1. mája, Banskobystrická, Štefánikova a Staromestská.

8:10 "Neprichádza sem so žiadnymi negatívnymi posolstvami, ale, naopak, chce oceniť vzťahy, ktoré existujú medzu Spojenými štátmi a Slovenskou republikou. Verím tomu, že takýmto spôsobom táto návšteva aj vyznie," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák s odvolaním sa na informácie, ktoré o Pompeovej ceste na SR komunikujú jeho americkí partneri.

8:00 Návšteva Mikea Pompea je iba druhou návštevou ministra zahraničných vecí USA na Slovensku. Prichádza 20 rokov po prvej návšteve Madeleine Albrightovej.

7:45 Pred návštevou Slovenska bol Mike Pompeo v Maďarsku. Stretol sa s nacionalistickým premiérom Viktorom Orbánom a ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi krajiny, témou bola aj aktívnejšia prítomnosť USA v strednej Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok