Guaidó chce prepraviť humanitárnu pomoc, mobilizuje verejnosť

TA3 TASR
11.2.2019 20:35

Venezuelská opozícia chce prepraviť z Kolumbie a Brazílie do krajiny humanitárnu pomoc, a to aj napriek prísľubom venezuelského prezidenta Nicolása Madura, že proti takýmto krokom zmobilizuje armádu.

Guaidó chce prepraviť humanitárnu pomoc, mobilizuje verejnosť
SITA/AP

Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó vyzval obyvateľov krajiny, aby sa prihlásili ako dobrovoľníci pri uskladňovaní a distribúcii pomoci. "Zorganizovanie a mobilizácia všetkých budú kľúčové pre zabezpečenie vstupu pomoci do krajiny a ukončenie uchvátenia moci prezidentom Madurom," napísal líder venezuelskej opozície na Twitteri. Guaidó, ktorý sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny, požiadal o humanitárnu pomoc pre státisíce Venezuelčanov, ktorí podľa jeho slov trpia nedostatkom potravy a liekov.

Približne sto ton humanitárnej pomoci z USA je uskladnených v kolumbijskom meste Cúcuta po tom, čo jej venezuelské úrady zablokovali vstup do krajiny. Ďalšie centrum humanitárnej pomoci majú vytvoriť v brazílskom štáte Roraima na hraniciach s Venezuelou.

Maduro, ktorý humanitárnu pomoc považuje za zámienku na vojenský zásah americkej armády, navštívil v nedeľu vojenské cvičenie s cieľom demonštrovať svoju schopnosť udržať pomoc mimo krajiny. "Nemôžu prísť po súši, pretože sú tu vojaci, ktorí americké impérium donútia zaplatiť za každý jeden dotyk s posvätnou venezuelskou pôdou našich otcov," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok