Most aj Danko sú za verejnú voľbu sudcov. Smer nesúhlasí

TA3 TASR SITA
11.2.2019 18:37

Koaličná strana Most-Híd podporí verejnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Strana chce vylúčiť akékoľvek špekulácie o zákulisných dohodách s ĽSNS. Šéf SNS Andrej Danko uviedol, že hoci nevylučuje koaličné rokovania, chce dať poslancom SNS pri voľbe sudcov voľnú ruku. Predstavitelia Smeru-SD naopak nesúhlasia.

Stretla sa aj Koaličná rada

Poslanci SNS budú mať pri voľbe uchádzačov o post ústavných sudcov voľnú ruku. Uviedol to na brífingu Andrej Danko, ktorý sa zároveň prikláňa k verejnej voľbe, o čom informoval aj koaličných partnerov. Danko tiež potvrdil, že prvé kolo hlasovania v pléne NR SR je na programe v utorok o 17:00 a prípadná opakovaná voľba vo štvrtok o 11:00. Parlament musí zvoliť 18 kandidátov, z ktorých následne prezident vymenuje polovicu. Deviatim sudcom Ústavného súdu SR vyprší mandát 16. februára.

"V prípade, ak by sme nezvolili dostatočný počet kandidátov, vidím priestor na dialóg s Kanceláriou prezidenta SR," uviedol Danko. "Národná rada SR má dostatočný počet mien na to, aby poslanci zvolili 18 uchádzačov. Verejne vyhlasujem, že mi je jedno, kto bude na Ústavnom súde SR. Jedinou podmienkou je odbornosť, preto budú mať poslanci SNS voľnú ruku. Tiež sa prikláňam k verejnej voľbe, o čom som ráno informoval koaličných partnerov," doplnil.

Koaličná rada neskôr vo večerných hodinách pre rozkol v koalícii mimoriadne zasadla. Hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník potvrdil, že rokovanie sa konalo, bližšie informácie on ani jednotliví lídri neposkytli.

Prvé kolo hlasovania v pléne NR SR je na programe v utorok o 17:00, prípadná opakovaná voľba vo štvrtok o 11:00.

Hlasovací lístok bude platný v prípade, že konkrétny poslanec označí najviac 18 mien, pričom môže zaškrtnúť aj menej.

Hlasovací lístok bude platný v prípade, že konkrétny poslanec označí najviac 18 mien, pričom môže zaškrtnúť aj menej. Danko pripustil, že prezidentovi posunie zoznam aj v prípade, že bude zvolený nižší počet kandidátov. "Mám za to, že ak budú zvolení minimálne šiesti, mám povinnosť ich poslať kancelárii prezidenta," potvrdil. Predseda SNS na otázku, či to od začiatku nebol koaličný zámer, aby sa expremiér Robert Fico vyhol Andrejovi Kiskovi, odpovedal, že ide o špekulácie a nie sú žiadne koaličné dohody pri tejto téme.

Most sa do hier s ĽSNS nezapája

Hovorkyňa Mosta-Híd avizovala, že poslanecký klub Most-Híd vyvinie maximálne úsilie, aby bolo zvolených 18 kandidátov na ústavných sudcov. "Strana Most-Híd s hlbokým znepokojením a rozhorčením sleduje rôzne taktické hry v pozadí, ktoré sa rozohrávajú medzi niektorými stranami. Vyhlasujeme, že do týchto hier poslanci Most-Híd neboli a ani nie sú zapájaní," napísala Debnár v súvislosti s medializovanými informáciami o rokovaní strany Smer-SD s poslancami ĽSNS. Rokovania s kotlabovcami odmietol aj Danko.

Vzhľadom na informácie, ktoré proces voľby sudcov ÚS sprevádzajú, a rôzne zákulisné rokovania, ktoré sa v tejto súvislosti dejú, je verejná voľba sudcov ÚS tou správnou voľbou, uviedol prezident Andrej Kiska. Reagoval tak na vyhlásenia lídrov koaličných strán Most-Híd a SNS. Zopakoval, že má jedinú požiadavku, jediné očakávanie od zákonodarcov. "Aby v parlamente navolili 18 kvalitných kandidátov na ÚS, ktorí budú odborne zdatní a morálne kvalitní," povedal Kiska, pripravený z takejto skupiny vybrať a menovať deviatich nových ústavných sudcov.

Poslanci parlamentu by mali voliť kandidátov na sudcov ústavného súdu v utorok 12. februára. Spomedzi 39 uchádzačov majú vybrať 18 kandidátov, ktorých ponúknu prezidentovi. Ten z nich má vymenovať deviatich, ktorí na 12 rokov zasadnú na Ústavný súd SR.

Smer vníma verejnú voľbu ako krok späť

Smer-SD podporuje tajnú voľbu kandidátov na ústavných sudcov. Ako povedal hovorca strany Ján Mažgút, tajnú voľbu vníma Smer ako výdobytok novembra 89 a prvok demokracie. „Zmenu voľby na verejnú vnímame ako návrat pred rok 1989. Ústavný sudca má byť nezávislý a preto nemá vedieť, kto ho volil,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok