Austrália chce ukázať svoju silu, objednala si ponorky za miliardy

TA3 TASR
11.2.2019 09:12

Austrália oficiálne uzavrela zmluvu s Francúzskom na dodávku 12 špičkových vojenských ponoriek za 50 miliárd austrálskych dolárov, v prepočte 34 miliárd eur, čím Canberra vyslala signál, že je pripravená demonštrovať silu v Pacifiku.

Austrália chce ukázať svoju silu, objednala si ponorky za miliardy
SITA/AP

Austrálsky premiér Scott Morrison vyhlásil, že súčasťou tohto "veľmi smelého plánu" je "historicky najväčšia investícia do obrany v mierových časoch". Prvá ponorka má byť dodaná v období po roku 2030.

Podľa odporcov projektu je už však príliš neskoro - medzinárodné vody na sever a juh Austrálie sú dejiskom intenzívnej rivality medzi Spojenými štátmi, Čínou a regionálnymi mocnosťami, ktoré vzájomne súperia o vplyv. Peking si robí teritoriálne nároky na väčšinu Juhočínskeho mora - kľúčovej námornej dopravnej cesty pre dodávky rudy, minerálov a ropy, ktorá poháňa čínsku ekonomiku.

Washington sa obáva čoraz asertívnejšieho presadzovania teritoriálnych nárokov zo strany Číny voči menším ázijským štátom. Austrálski vojenskí analytici dúfajú, že nové ponorky budú slúžiť ako odstrašujúci prostriedok voči možným nepriateľským aktivitám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok