Česi mažú softvér z telefónov Huawei, reagujú na varovania

TA3 TASR
9.2.2019 10:56

České ministerstvo obrany nariadilo odstrániť zo služobných telefónov značky Huawei bezpečnostnú aplikáciu AirWatch. Svojim pracovníkom na to rozoslalo aj podrobný manuál. Zistil a píše o tom spravodajský server iROZHLAS.cz.

Česi mažú softvér z telefónov Huawei, reagujú na varovania
SITA/AP ilu foto

Mal zabezpečiť prístup do interného systému

Ide o prvé konkrétne opatrenie, ktoré rezort obrany vykonal v reakcii na varovania Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť. AirWatch - softvér americkej firmy VMware - ministerstvo podľa registru zmlúv používa na zabezpečenie prístupu do interného informačného systému armády.

Z akého dôvodu môže tento softvér pre správu firemných telefónov v zariadeniach Huawei predstavovať bezpečnostné riziko, však novinárom hovorca ministerstva Jan Pejšek nevysvetlil. "Analýza rizík stále ešte nie je hotová. Takže zatiaľ jediným - a možno dočasným, uvidíme, ako dopadne analýza rizík - konkrétnym opatrením je nepoužívanie danej aplikácie na telefónoch Huawei," uviedol Pejšek.

Otázka kybernetickej bezpečnosti

Americký softvér AirWatch umožňuje ovládať služobné telefóny na diaľku. Ministerstvo obrany ho používa napríklad na zabezpečenie prístupu z mobilných telefónov do niektorých služieb vnútorného informačného systému armády, približuje iROZHLAS.cz. Ako pre webovú stránku Českého rozhlasu povedal analytik a publicista Marian Kechlibar, môže v tomto prípade existovať podozrenie, že nariadenie o zmazaní aplikácie prišlo preto, že došlo k modifikácii aplikácie bez súhlasu výrobcu.

Firma Huawei sa proti varovaniu NÚKIB ohradila a vystúpila proti nemu aj čínska ambasáda v ČR. Varovanie opakovane kritizoval i český prezident Miloš Zeman, varujúc pred odvetou Číny voči českým firmám. Podľa premiéra Andreja Babiša by sa kybernetická bezpečnosť mala riešiť na celoeurópskej úrovni. S tým, že bezpečnostné výhrady voči firme Huawei zaznievajú aj v niektorých ďalších európskych krajinách i v USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok