Vlhová získala historickú medailu, vybojovala ju v kombinácii

TA3 TASR SITA
8.2.2019 16:59

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová získala striebornú medailu v alpskej kombinácii na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní vo švédskom Aare. Majsterkou sveta sa stala Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá úspešne obhájila titul spred dvoch rokov zo St. Moritzu.

Vlhová získala historickú medailu, vybojovala ju v kombinácii
TASR/AP

3 stotinky sekundy

Holdenerová zdolala Vlhovú v súčte zjazdu a slalomovej jazdy iba o 3 stotinky sekundy. Bronz si vybojovala nórska univerzálka Ragnhil Mowinckelová (+0,45). Líderkou pred rozhodujúcou slalomovou časťou bola Rakúšanka Ramona Siebenhoferová, ktorá napokon skončila tesne pod medailovým pódiom.

V ženskej kombinácii zjazdu a slalomového kola medzi aktérkami chýbala azda najväčšia favoritka Američanka Mikaela Shiffrinová. Rovnako sa nepredstavila úradujúca olympijská šampiónka Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá je zranená a na svetovom šampionáte absentuje. V Aare to bola pravdepodobne posledná súťaž v alpskej kombinácii na majstrovstvách sveta. Podľa predbežných informácií by kombinačné preteky mal o dva roky na MS v talianskej Cortine d´Ampezzo nahradiť atraktívny paralelný slalom.

Petra Vlhová získala historicky prvú medailu pre Slovensko v individuálnej disciplíne na majstrovstvách sveta. Švajčiarsky St. Moritz pred dvoma rokmi priniesol úplne prvý cenný kov pre slovenské zjazdové lyžovanie - striebro v tímovej súťaži. Slováci vtedy v zložení Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Andreas Žampa a Matej Falat zo štyroch súperov našli premožiteľov až vo finále, keď ich zdolali Francúzi.

Lepšia iba Švajčiarka

Vlhová už v zjazdárskej časti kombinácie položila skvelý základ svojej medailovej radosti. V hustom snežení na pomalšom snehu neurobila vážnejšiu chybu a celkovo zaostala za najrýchlejšou Rakúšankou Ramonou Siebenhoferovou iba o 72 stotín sekundy. Stačilo jej to na priebežné ôsme miesto. O skvelom výkone zjazdársky málo podkutej Slovenky svedčí aj to, že dosiahla navlas rovnaký čas ako legendárna Američanka Lindsey Vonnová, ktorá sa prišla do Aare rozlúčiť s úspešnou kariérou. Za najväčšou favoritkou kombinácie Švajčiarkou Wendy Holdenerovej mala odstup iba 30 stotín. Obhajkyni zlatej medaily zo St. Moritzu 2017 Holdenerovej priebežne patrila piata pozícia. Celkovo sa v kombinačnom zjazde predstavilo 35 pretekárok.

V slalomovej časti podvečer pod umelým osvetlením už nepokračovalo sedem pretekárok na čele s Američankou Vonnovou či Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou, ktoré kombinačnú súťaž brali ako kvalitný tréning pred nedeľňajším majstrovským zjazdom. Na relatívne nenáročnom profile Vlhová od prvých bránok zvyšovala svoj náskok pred konkurentkami až na úroveň 1,5 s, ale na druhej rovinke trochu stratila na rýchlosti a napokon bola v cieli s náskokom 1,10 s pred Kanaďankou Roni Remmeovou. Zo zostávajúcej šestky pretekárok už Vlhovú preskočila iba Švajčiarka Wendy Holdenerová, aj to len o 3 stotinky sekundy. Pritom na štarte slalomového kola mala náskok 30 stotín a na poslednom medzičase mali obe veľké rivalky navlas rovnaký čas.

Dvadsaťtriročná Vlhová mala premiéru na vrcholnom podujatí v alpskej kombinácii iba vlani vo februári na ZOH v Pjongčangu a hneď z toho bolo piate miesto s odstupom 65 stotín sekundy na bronzovú medailu. O dva týždne neskôr na pretekoch Svetového pohára v Crans Montane už bola na stupňoch víťazov tretia.

"Počítala som so stratou okolo sekundy, sekunda a pol by bola dobrá. Prišla som do cieľa, mala so sedem desatín a vedela som, že najlepšie zjazdárky sú už v cieli a to ma potešilo. Mám dobrú pozíciu," vyznala sa v cieli slovenská lyžiarka. Sneženie ju neodradilo od snahy zariskovať a atakovať čo najlepší čas: "Viditeľnosť nebola najlepšia, ale dalo sa ísť a je to ok. Neviem ako postavia a či upravia nejako slalom, uvidíme na prehliadke."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok