Jeden šport je ako elixír. Spísali pravidlá, ako prežiť dlhý život

TA3 ČTK
9.2.2019 09:59

Nikdy nie je príliš neskoro na to, aby sme sa pokúsili zvýšiť svoje šance na dlhý život prežitý v duševnej a telesnej pohode. V talianskom Corriere della Sera spísali deväť rád, ako to dosiahnuť.

Jeden šport je ako elixír. Spísali pravidlá, ako prežiť dlhý život
ČTK

1. Cvičenie pomáha udržať si mladšie srdce. Aby bolo srdce po celý život zdravé, je dobré už od mladosti vyvíjať pravidelne fyzickú aktivitu. Ale nikdy nie je príliš neskoro. Štúdie z posledných rokov ukázali, že môžeme urobiť veľa pre naše srdce, aj keď začneme s fyzickou aktivitou v strednom veku. Šesť rokov pravidelného cvičenia stačí na to, aby sa o tretinu znížilo riziko srdcovej nedostatočnosti.

2. Udržiavajte dobré vzťahy s okolím a venujte sa sexu. Sociálne väzby sú spojené s pozitívnymi emóciami a nesú v sebe významný prínos pre zdravie. Okrem toho, štúdie preukázali, že ľudia, ktorí aj v staršom veku ostali sexuálne aktívni, žijú dlhšie. Intímny život prispieva k uvoľňovaniu oxytocínu, jedného z hormónov šťastia. Znižuje tiež krvný tlak a lepšie sa po ňom spí.

3. Odpočinok je dôležitý. Spánok regeneruje, chráni imunitný systém a pomáha predchádzať Alzheimerovej chorobe. Dospelí by mali spať sedem až osem hodín. Štúdie dokázali, že nedostatok spánku súvisí s výskytom obezity, srdečných chorôb a depresií. Aj chronický stres zvyšuje riziko infarktu a mŕtvice.

4. Kráčajte rýchlo a neseďte. Každodenná rýchla prechádzka by mala byť pravidlom. Ak celý deň sedíte, môže to viesť k mnohým komplikáciám, ako degenerácia svalov, problémy s nohami či spomalenie mozgových funkcií. Bohužiaľ, dnes sú to najmä mladí ľudia, kto väčšinu času sedí. S tým súvisí nadváha a obezita.

5. Nezanedbávajte preventívne zdravotné prehliadky. Tie môžu predĺžiť život, pretože môžu včas odhaliť choroby, špeciálne, ak ide o nádory. Zachytia aj vysoký cholesterol, cukrovku či vysoký krvný tlak.

vysetrenie-lekar-senior_7f000001-5edf-8a78.jpg

6. Hrajte tenis. Štúdia realizovaná na 80 000 osobách, ktorú zverejnil British Journal of Sport Medicine, ukázala, že tenis, ale napríklad aj bedminton či squash znižujú riziko úmrtia o 47 percent. Jedna dánska štúdia hovorí o tenise ako o elixíre života.

7. Podľa viacerých vedeckých výskumov môže "inteligentné" obmedzenie prísunu kalórií spomaliť proces starnutia a pomáhať imunitnému systému. "Náš organizmus veľmi dobre toleruje obmedzenie v jedle a pôst," vysvetľuje profesor Stefano Erzegovesi z nemocnice Svätého Rafaela v Miláne.

"Odľahčenie nášho jedálnička oživuje genetické mechanizmy, ktoré používali naši dávni predkovia, aby prežili obdobie nedostatku. Gény, ktoré sa takto aktivujú, sú rovnaké ako tie, ktoré regulujú proces starnutia. Pôsobia dvojako. Redukujú zápalovosť a aktivujú faktory rastu a obnovy buniek," hovorí. Stačí jednodenný pôst a v mozgu sa vytvoria nové neuróny a náš organizmus zaujme pozíciu sebaobrany a zlepší imunitné reakcie.

zelenina-ovocie_7f000001-5dc2-6521.jpg

8. Hydratujte pleť a dodávajte jej potrebnú výživu. Správna hydratácia, či už pomocou peelingu alebo dodávaním molekúl ako kolagén či kyselina hyaluronová, je základom pre vypnutú a žiarivú pokožku bez vrások.

9. A, samozrejme, jedte zdravo a dávajte prednosť stredomorskej diéte a čerstvým produktom. Priemyslovo spracované jedlá obmedzujte. Nezabúdajte veľa piť, najmä vodu, a obmedzujte alkohol. Dobré je dopriať si občas trochu kofeínu, ale len v káve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok