Kiska oslovil poslancov: Voľba sudcov je kľúčová, je to na vás

TA3 TASR SITA
7.2.2019 10:09

Prezident Andrej Kiska mimoriadne vystúpil pred poslancami NR SR v súvislosti s ostro sledovanou voľbou ústavných sudcov. Ústavnoprávny výbor tesne predtým väčšinou jedného hlasu odobril kandidatúru Roberta Fica na jeden z týchto postov. "To, ako voľba dopadne, bude pre budúcnosť Slovenska nesmierne dôležité," začal Kiska svoje vystúpenie.

Nesmierne dôležité pre budúcnosť

Ľudia na Slovensku žiadajú slušnosť a spravodlivosť, aby mohli opäť veriť štátu. Uviedol to vo svojom príhovore prezident Andrej Kiska v rokovacej sále NR SR. "Som presvedčený, že dnes to znamená zvoliť 18 kandidátov, ktorí môžu byť kvalitnými ochrancami ústavnosti na Slovensku," vyhlásil Kiska.

Pripomenul, že o deväť dní sa skončí funkčné obdobie deviatim sudcom a sudkyniam Ústavného súdu Slovenskej republiky. Dve tretiny sudcovských miest sa uvoľnia a ich obsadenie bude definovať charakter súdu na najbližších 12 rokov. "To, ako vaša dnešná voľba dopadne, bude pre budúcnosť Slovenska a dôveru ľudí v štát, demokraciu a spravodlivosť nesmierne dôležité," povedal.

Dostatok kvalitných a čestných ľudí

Podľa prezidenta medzi 39 uchádzačmi je dostatok kvalitných a čestných odborníkov. "Niet žiadnych pochýb o tom, že aj spomedzi dnešných 39 uchádzačov je možné zostaviť dôveryhodný ústavný súd," uviedol. Ústavný súd Slovenskej republiky považuje za jednu z najvýznamnejších inštitúcií v našej krajine. "Ako občania, ale aj ako zvolení zástupcovia ľudí, doň vkladáme dôveru, že bude nestranne a nezávisle vykladať ústavu, rozhodovať o našich právach a slobodách, že bude garantovať demokratický charakter štátu a chrániť vládu práva na Slovensku. Sila a presvedčivosť inštitúcií je však daná schopnosťami a dôveryhodnosťou tých, ktorí ich tvoria," povedal.

Prezident si myslí, že ak nebudú opatrní, to, čo je dnes krízou dôvery v politiku, môže byť zajtra krízou dôvery v demokraciu. "Dnešné hlasovanie bude o ochote a schopnosti parlamentu konať v záujme Slovenska a zabezpečiť normálne fungovanie štátu. Vládna koalícia má všetko, čo k tomu potrebuje, dostatok kvalitných uchádzačov aj parlamentnú väčšinu," vyhlásil.

"Vašou ústavnou povinnosťou je zvoliť 18 kandidátov. Ja ako prezident som pripravený vymenovať z nich deväť sudcov ústavného súdu bez zbytočného odkladu. Tak, aby k 16. februáru 2019 ústavný súd riadne fungoval a bola zabezpečená účinná ochrana práv ľudí na Slovensku," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok