V USA rokovali o militantoch z ISIS, Pompeo vyzval na ich porážku

TA3 TASR
6.2.2019 22:25

Vo Washingtone sa zišli vysokopostavení predstavitelia 79-člennej medzinárodnej koalície, ktorá pod vedením Spojených štátov bojuje proti extrémistickej organizácii Islamský štát. Rokovali o ďalšej stratégii a postupe v ďalšom boji proti militantom.

Vytlačili ich z 99 % územia

Konferencia sa koná v súvislosti s obavami, že po stiahnutí amerických vojakov zo Sýrie môže dôjsť k opätovnému posilneniu IS. Medzinárodnej koalícii sa spoločne s miestnymi milíciami podarilo vytlačiť IS z viac než 99 percent územia, ktoré v minulosti ovládal v Iraku a Sýrii.

Zasadnutie otvoril minister zahraničných vecí Spojených štátov Mike Pompeo, ktorý aj celé podujatie zorganizoval. Partnerov vo svojom otváracom prejave vyzval, aby pokračovali v boji a zaistili trvalú porážku extrémistickej skupiny. Šéf americkej diplomacie dodal, že odsun jednotiek je iba taktickým rozhodnutím a Spojené štáty budú v boji pokračovať.

Časový plán nepredložil

Prezident Trump sa má podľa informácií Bieleho domu v stredu popoludní miestneho času obrátiť na ministrov zahraničných vecí koalície, ktorej členmi sú desiatky štátov a spoločenstiev, akými sú napríklad NATO a EÚ. Vyzve ich, aby pokračovali vo svojom kurze a zvýšili úsilie o stabilizáciu situácie.

Stiahnutie amerických jednotiek zo Sýrie oznámil Trump v decembri. Doposiaľ nepredložil žiadny časový plán. Podľa údajov, ktoré poskytol Trump, sa v Sýrii nachádza približne 2000 amerických vojakov. Na konferencii vo Washingtone sa bude hovoriť aj o zahraničných bojovníkoch IS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok