Stimuly získal i projekt, v ktorom figuroval Lubyovej otec, ministerka o tom nevedela

TA3 TASR
6.2.2019 14:44

Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová nevedela o tom, že jej otec Štefan Luby je v projekte s názvom HEES4T - Výskum a vývoj vysoko efektívnych energetických zdrojov a technológií pre dopravné systémy s využitím princípov Industry 4.0. vedený ako spoluriešiteľ.

Stimuly získal i projekt, v ktorom figuroval Lubyovej otec, ministerka o tom nevedela
TASR/Jaroslav Novák

Podľa medializovaných informácií práve tento projekt získal stimuly vo výške 206.500 eur. "Je to možné, pretože je to dlhoročný vedecký pracovník. Celý život bol zamestnaný v akadémii vied a každý jeden človek, ktorý je tam zamestnaný, je na projektoch, ktoré sú z rezortu školstva, čiže APVV, VEGA, KEGA," povedala v stredu po rokovaní vlády Lubyová. Podľa nej jej otec riešil asi 50 projektov.

"Nepreberáme všetky projekty. To by znamenalo, že keď sa niekto stane ministrom v rezorte, kde má niekoho zamestnaného, tak by museli toho človeka prepustiť. To pokladám za diskriminačné. Ani mi v živote nenapadlo, aby sme to preberali," povedala ministerka. Túto situáciu nevníma ako konflikt záujmov. Zodpovedný za projekt, v ktorom je ako spoluriešiteľ aj otec ministerky školstva, je Peter Švec z Fyzikálneho ústavu Slovenskej akadémie vied.

Rezort školstva pridelil viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi sú však podľa poslanca NR SR Branislava Gröhlinga aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. Podľa Veroniky Remišovej celkový systém prideľovania stimulov vyzerá ako veľmi netransparentný a rozdávajúci peniaze "od buka do buka".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok