Trump predniesol očakávaný prejav, vyzval na jednotu a veľkosť

TA3 TASR
6.2.2019 06:58

Americký prezident Donald Trump vystúpil v Kongrese s ostro sledovaným prejavom o stave únie. Počas osemdesiat tri minútového vystúpenia sa venoval ekonomike, bezpečnosti, aj zahraničnej politike. Šéf Bieleho domu, ktorému kritici prisudzujú najväčší podiel na rozdeľovaní krajiny, vyzýval na zjednotenie národa.

Republikán Trump žiadal na začiatku prejavu jednotu a spoluprácu oboch hlavných politických strán. "Stojím tu pripravený spolupracovať s vami, aby sme dosiahli historické prelomy pre všetkých Američanov," povedal prezident. "Víťazstvo nie je výhrou pre našu stranu, víťazstvo je výhrou pre našu krajinu," dodal. Uviedol, že plán Bieleho domu pre nasledujúci rok je "agendou pre americký ľud".

V prejave Trump ďalej vysvetlil, že administratíva sa bude sústreďovať na pracovné miesta, obchodovanie, infraštruktúru či prisťahovalectvo. Trump dodal, že bude "presadzovať zahraničnú politiku, ktorá dáva na prvé miesto záujmy Ameriky". Prezident apeloval na zákonodarcov, aby si zvolili "veľkosť" a odmietli "deliace čiary". "Musíme odmietnuť politiku pomsty, vzdoru a trestania - a osvojiť si bezhraničný potenciál spolupráce, kompromisu a spoločného dobra," pokračoval Trump.

"Spoločne môžeme prekonať desaťročia politickej slepej uličky. Musíme si vybrať medzi veľkosťou a deliacimi hranicami, výsledkami a vzdorom, víziou a pomstou, neuveriteľným pokrokom a nezmyselným ničením. Dnes večer vás žiadam, aby ste si vybrali veľkosť," vyhlásil Trump.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok