OECD zverejnila správu o Slovensku. Má niekoľko odporúčaní

TA3 TASR SITA
5.2.2019 11:13

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku rásť 4,3-% tempom. V budúcom roku by mal rast HDP dosiahnuť 3,6 %. Vyplýva to z najnovšieho ekonomického výhľadu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ktorá očakáva lepší rast HDP ako ministerstvo financií. OECD má pre SR niekoľko odporúčaní.

OECD zverejnila správu o Slovensku. Má niekoľko odporúčaní
TASR

Pozoruhodná expanzia

Správa OECD tak podľa premiéra Petra Pellegriniho potvrdzuje, že Slovensko momentálne zažíva dobré ekonomické časy. „Rast slovenskej ekonomiky je vyvážený a mal by pokračovať v solídnom tempe aj v roku 2019, pričom Slovensko by malo patriť medzi najrýchlejšie rastúce krajiny OECD,“ uviedol na tlačovej konferencii po rokovaní s generálnym tajomníkom OECD Josém Ángelom Gurríom.

Šéf OECD potvrdil slová premiéra, že slovenská ekonomika v súčasnosti pokračuje v „pozoruhodnej expanzii“ s vysokým rastom zamestnanosti, solídnou fiškálnou politikou a zdravým finančným sektorom. Zároveň však pripomína, že pred Slovenskom stoja v ďalšom období aj viaceré výzvy.

Slovenské hospodárstvo totiž v predchádzajúcom období benefitovalo najmä zo silnej integrácie v globálnych štruktúrach, tento efekt však bude postupne slabnúť. Takisto priame zahraničné investície boli v minulosti zamerané najmä na sektory, ktoré síce generovali silný rast produktivity práce, ale mali nižšiu pridanú hodnotu. Riziko pre zamestnanosť zase predstavuje automatizácia výroby a slovenskí pracovníci nie sú dostatočne pripravení na digitálnu transformáciu.

Čo robiť, ak chceme naďalej napredovať

„Životná úroveň sa približuje k najvyspelejším krajinám OECD a takmer všetky indikátory Indexu lepšieho života sa v posledných 10 rokoch zlepšili. Ak však chce Slovensko aj naďalej napredovať, je nevyhnutné, aby sa posunulo smerom k sofistikovanejšej a inovatívnejšej produkcii,“ uviedol Gurría. Slovensko by malo podľa správy viac lákať vzdelaných pracovníkov zo zahraničia a uľahčiť im podmienky vstupu na domáci trh práce. Za potrebné považuje tiež zlepšenie podnikateľského prostredia.

Významný priestor v aktuálnej štúdii o Slovensku OECD venuje aj situácii rómskej komunity na Slovensku. Organizácia konštatuje, že napriek celkovo nízkej úrovni chudoby na Slovensku, Rómovia v krajine čelia „extrémnej sociálnej exklúzii“, nízkej zamestnanosti aj chudobe. Ich integrácii môže podľa organizácie výrazne pomôcť najmä zvýšenie dostupnosti a kvality vzdelávania týchto komunít a taktiež rozšírenie úspešných programov financovaných z eurofondov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok