Do posvätných riek sa ponorili desiatky miliónov pútnikov

TA3 TASR
5.2.2019 08:44

Desiatky miliónov hinduistických pútnikov a askétov sa rituálne ponorilo do vôd sútoku troch posvätných indických riek. Tento deň totiž považovali za "najpriaznivejší" v rámci tradičných masových slávností Kumbhaméla.

Do posvätných riek sa ponorili desiatky miliónov pútnikov
SITA/AP

Kumbhaméla, najväčšie náboženské stretnutie na svete, sa koná v meste Prajágradž, ktoré do minulého roka nieslo názov Iláhábád. Mesto sa nachádza v štáte Uttarpradéš. Hinduisti veria, že kúpeľ na sútoku Gangy, Jamuny a Sarasvati počas osláv Kumbhaméla ich zbaví všetkých hriechov a zastaví cyklus znovuzrodenia.

"Od polnoci podstúpilo posvätný kúpeľ približne 20 miliónov ľudí, pričom očakávame, že do konca dňa ich bude ešte o desať miliónov viac," vyhlásil hovorca organizátorov podujatia. Podujatie trvá od 15. januára do 4. marca. Na pondelok pripadol "Mauni amavasja" (Deň nového mesiaca), čo je hlavný zo šiestich kúpacích dní.

Popolom natretí askéti predviedli rituálne tance a viedli dlhé pestré sprievody vyznávačov, ktorí trúbili na mušliach a vzdávali poctu "matke Gange". Pozdĺž osemkilometrového úseku nábrežia bolo určených 36 kúpacích miest. Oslavy Kumbhaméla sa konajú nepravidelne od roku 1980, naposledy sa uskutočnili v roku 2016. Na tohtoročnom podujatí sa očakáva účasť celkovo 120 miliónov ľudí, pričom mnohí z nich zotrvajú v stanovom meste s rozlohou 35 štvorcových kilometrov, ktoré zriadili miestne úrady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok