Himalájske ľadovce sa môžu úplne roztopiť. Situácia je vážna

TA3 TASR
4.2.2019 18:00

Dve tretiny himalájskych ľadovcov, ktoré sú označované za "tretí pól sveta", by sa mohlo roztopiť do roku 2100, ak sa neznížia globálne emisie, varujú experti v novej rozsiahlej vedeckej štúdii.

Himalájske ľadovce sa môžu úplne roztopiť. Situácia je vážna
SITA/AP

Ľadovce predstavujú zdroj pitnej vody

Ak by sa aj podarilo splniť ciele "najambicióznejšej" parížskej klimatickej dohody z roku 2015 o obmedzení globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia, jedna tretina týchto ľadovcov by zanikla, tvrdí sa v danej štúdii s názvom Posudok hindúkušsko-himalájskeho regiónu.

Ľadovce v tejto oblasti predstavujú kľúčový zdroj pitnej vody pre približne 250 miliónov ľudí žijúcich v horách, ako aj pre 1,7 miliardy ďalších ľudí obývajúcich nižšie údolia riek, uvádza sa ďalej v správe. Ľadovce zásobujú desať z najdôležitejších riečnych systémov sveta vrátane Gangy, Indusu, Žltej rieky, Mekongu a Iravadi, pričom priamo alebo nepriamo poskytujú miliardám obyvateľov potraviny, energiu, čistý vzduch a príjem.

Horší vzduch a extrémne počasie

Dosah úbytku ľadovcov na ľudí bude siahať od zhoršenej kvality ovzdušia po výskyt extrémnejšieho počasia, kým nižšie predmonzúnové prietoky riek spôsobia nerovnováhu mestských vodných zdrojov, ako aj produkcie potravín a energie. Štúdiu zverejnilo Medzinárodné centrum pre integrovaný horský rozvoj so sídlom v Nepále, jednej z ôsmich krajín hindúkušsko-himalájskeho regiónu (Afganistan, Bangladéš, Bhután, Čína, India, Mjanmarsko, Nepál, Pakistan).

Na správe pracovalo v priebehu piatich rokov vyše 350 bádateľov a politických expertov, 185 organizácií, 210 redaktorov, 20 kritikov a 125 externých poradcov. "Globálne otepľovanie za menej než jedno storočie zmení mrazivé, ľadom pokryté horské štíty na holé skaly. Ide o klimatickú krízu, o akej sme dosiaľ nepočuli," vyhlásil Philippus Wester z ICIMOD-u. Himalájske ľadovce, sformované pred zhruba 70 miliónmi rokov, sú vysoko citlivé na meniacu sa teplotu atmosféry. Od 70. rokov 20. storočia sa stenčili a ustúpili, pričom podstatne ubudlo i z území pôvodne pokrytých snehom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok