Opozícia chce spoločného kandidáta na šéfa NKÚ, zatiaľ ho nemá

TASR
20.4.2012 16:16

Opozícia má záujem o spoločného kandidáta na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Zatiaľ ho však nenašla. V hre je stále viacero mien, návrhy vraj vie dať každá z opozičných strán.

Opozícia chce spoločného kandidáta na šéfa NKÚ, zatiaľ ho nemá
SITA

Liberáli priznali, že jedným z horúcich kandidátov na šéfa NKÚ je ich bývalý poslanec Kamil Krnáč. Pri KDH sa spomína bývalý šéf Štatistického úradu SR Peter Mach a bývalý podpredseda NKÚ Emil Kočiš. SaS aj KDH tvrdia, že chcú dohodu stredopravých strán. V opozícii sa však hovorí, že kresťanskí demokrati zrejme návrh liberálov nepodporia.

"KDH má záujem, aby opozícia predložila spoločného kandidáta na šéfa NKÚ. Diskutujeme o tom s partnermi. V hre je viacero mien," uviedol pre TASR hovorca KDH Matej Kováč. "Na viaceré pozície vieme ponúknuť kvalitných kandidátov. SDKÚ-DS si však uvedomuje, že je to vec dohody v rámci opozície a o tú sa budeme usilovať," povedal pre TASR hovorca SDKÚ-DS Michal Lukáč.

Za dohodu je aj Most-Híd, ktorému sa však nepozdáva odkazovanie si návrhov cez médiá. "Pokiaľ tento post patrí opozícii, sme za to, že sa má opozícia na kandidátovi dohodnúť za okrúhlym stolom a nie cez médiá," uviedla pre TASR hovorkyňa strany Zuzana Bačiak Masaryková. Bugárovci podľa jej slov nemajú problém podporiť niektorého z kandidátov, avšak až po vzájomnej dohode opozície.

Opozícia by sa mala dohovoriť aj podľa OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností. Nomináciu Kamila Krnáča považujú podľa šéfa klubu Jozefa Viskupiča za kvalitnú a zaujímavú, zdôrazňujú však, že "rozhodnutie o tomto poste závisí od dohody opozičných strán". V minulom volebnom období navrhovala SaS Krnáča na šéfa Národného bezpečnostného úradu. Pre nezhody vo vtedajšej koalícii a následný pád vlády sa o obsadení funkcie nerozhodlo.

Kreslo šéfa NKÚ je jedna z pozícií, ktorú vládny Smer-SD ponúkol opozícii. Tá sa na začiatku volebného obdobia už stihla pohádať o niektoré posty, ktoré im sociálni demokrati dali. Najviac sa opozícia sporila o kreslo podpredsedu parlamentu. Most-Híd oň bojoval s OĽaNO. V záujme upokojenia situácie v opozícii sa napokon bugárovci vzdali a funkciu obsadila Erika Jurinová. Ďalší väčší spor vznikol pri poste šéfa hospodárskeho výboru. Zviedli ho KDH a SaS. Liberáli sa vzdali, v parlamente nešéfujú žiadnemu výboru. Líder SaS Richard Sulík spor komentoval tým, že predseda KDH Ján Figeľ si potreboval upratať do výboru kamaráta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok