Ďalší demokrat sa rozhodol zabojovať o post prezidenta USA

TA3 TASR
1.2.2019 23:23

Demokratický senátor za americký štát New Jersey Cory Booker oznámil v piatok svoju kandidatúru pred prezidentskými voľbami v roku 2020.

Podľa agentúry DPA sa týmto v Demokratickej strane rozšíril okruh výrazných osobností, z ktorých by mohol vzísť silný súper súčasného republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Booker svoj zámer uchádzať sa o úrad prezidenta USA oznámil v piatok prostredníctvom videonahrávky pre svojich podporovateľov. Booker pred tým, než sa stal prvým afroamerickým senátorom za štát New Jersey, pôsobil vo funkcii starostu newjerseyského mesta Newark.

V predvolebnom spote sa tento 49-ročný politik zameral predovšetkým na témy ekonomickej nerovnosti a rasovej nespravodlivosti. Booker je podľa DPA dlhodobo považovaný za rastúcu hviezdu Demokratickej strany. Bude však čeliť konkurencii širokej škály demokratických politikov. Prezidentskú kandidatúru medzičasom ohlásili ďalší demokrati: senátorky Kirsten Gillibrandová, Elizabeth Warrenová a Kamala Harrisová, kongresmanka Tulsi Gabbardová či demokrati Julián Castro a John Delaney.

V súvislosti s možnou kandidatúrou sa hovorí aj o viceprezidentovi USA Joeovi Bidenovi. Podľa pozorovateľov by sa o prezidentskú nomináciu v súčasnosti opozičnej Demokratickej strany mohla celkovo uchádzať aj viac ako desiatka záujemcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok