Nemali dosť dôkazov. Exprezidenta Pobrežia Slonoviny prepustili

TA3 TASR
1.2.2019 22:16

Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu v piatok nariadil podmienečné prepustenie bývalého prezidenta Pobrežia Slonoviny Laurenta Gbagba. Stalo sa tak po tom, ako Gbabga v januári prekvapivo zbavili obvinení zo zločinov proti ľudskosti a rozhodli o jeho prepustení, informovala agentúra AFP.

Laurent Gbagbo bol obvinený zo zločinov proti ľudskosti vrátane vrážd a znásilnení, ktoré spáchali jeho stúpenci počas štyri mesiace trvajúcej občianskej vojny v Pobreží Slonoviny v roku 2010. Tá vypukla po tom, čo Gbagbo po voľbách odmietol odovzdať moc súčasnému prezidentovi Alassanovi Ouattarovi. Násilnosti si vyžiadali asi 3000 obetí.

Proces s Gbagbom a jeho bývalým blízkym spolupracovníkom Charlesom Blém Goudém sa pred ICC začal v januári 2016. Sudcovia si odvtedy vypočuli zhruba 80 svedkov a napokon dospeli k záveru, že obžaloba voči obom mužom je "mimoriadne slabá". V polovici januára ich preto zbavili všetkých obvinení a rozhodli o ich okamžitom prepustení. Prokuratúra sa voči oslobodzujúcemu verdiktu odvolala, napokon však súhlasila s ich podmienečným prepustením.

Až do ukončenia odvolacieho konania budú musieť Gbagbo a Blé Goudé zostať v zatiaľ bližšie nekonkretizovanej krajine, ktorá ich prijme a bude ochotná vymáhať dodržiavanie podmienok stanovených haagskym súdom. Podľa AFP sa zrejme zatiaľ nebudú môcť vrátiť do Pobrežia Slonoviny, ktoré by s ICC nemuselo dostatočne spolupracovať. Táto africká krajina totiž odmieta vydať do Haagu Gbagbovu manželku Simone, na ktorú ICC vydal zatykač. Presné podmienky prepustenia budú uvedené v písomnej podobe a zverejnené neskôr.  Gbagba zatkli Ouattarovi vojaci, ktorým pomáhali sily OSN a Francúzska. Do Haagu ho vydali v roku 2011.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok