V Česku sa rozlúčili s hercom Luďkom Munzarom

TA3 TASR
1.2.2019 19:06

Českí umelci a verejnosť sa v pražskom Národnom divadle rozlúčili s Luďkom Munzarom. Slávneho herca prišli na jeho poslednú cestu vyprevadiť stovky ľudí. Munzar zomrel po vážnej chorobe vo veku 85 rokov.

Posledná rozlúčka za účasti Munzarových priateľov, kolegov i verejnosti sa konala v pražskom Národnom divadle. Smútočné reči predniesli riaditeľ divadla Jan Burian či hereckí kolegovia Iva Janžurová, Taťjana Medvecká a Ivan Trojan. Na úvod pietneho aktu vystúpil moravský folkórny súbor Jiřího Pavlicu. Ponad divadlo preleteli dve lietadlá, ktoré mali pripomenúť hercovu vášeň pre lietanie, informoval server Novinky.cz.

"(Luděk Munzar bol) postavou plnou lásky a skutočnej cti. Poctivým človekom bez kompromisov, ktorého postoj sa obracal k svedomiu všetkých nás, ktorí sme sedeli v hľadisku," uviedol Burian. Munzar sa počas svojej dlhoročnej kariéry vypracoval na výrazovo bohatého herca stvárňujúceho zložité charaktery. Vytvoril viac než dve stovky postáv na filmovom plátne či v televízii. V pražskom Národnom divadle odohral do roku 1990 33 sezón, často aj so svojou manželkou Janou Hlaváčovou.

Okrem iného sa preslávil účinkovaním v televíznom seriáli Synové a dcery Jakuba skláře, kde stvárnil hlavnú úlohu. Obľúbený bol aj u slovenských divákov. V roku 2012 mu česká Herecká asociácia udelila prestížnu cenu Thálie za celoživotné dielo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok