Ponúkal útočisko zaľúbeným párom. Šéfa Kománd lásky zatkli

TA3 TASR
31.1.2019 12:35

Za údajné zadržiavanie a vydieranie zaľúbených párov v núdzi zatkli v Indii šéfa organizácie Komandá lásky, zameriavajúcej sa na pomoc dvojiciam zosobášeným proti vôli svojich rodín.

Ponúkal útočisko zaľúbeným párom. Šéfa Kománd lásky zatkli
SITA/AP (ilustračná foto)

Organizácia Komandá lásky sa preslávila poskytovaním právnej pomoci a bezpečného ubytovania mladým párom, ktoré sa ocitli v ohrození po tom, ako odmietli kastové normy a zosobášili sa aj napriek nesúhlasu svojich rodín. Zakladateľ organizácie Sandžoj Sačdév bol však v utorok zatknutý, keď polícia s pomocou organizácie Dillíjska komisia pre ženy prehľadala jeden z bytov patriacich organizácii a oslobodila z neho štyri páry, ktoré tam boli držané proti svojej vôli.

"Mali sme možnosť vidieť, že (Sačdév) mal zaľúbenie v násilnom zadržiavaní párov s cieľom vymáhať od nich peniaze - a to všetko pod zámienkou poskytovania bezpečného útočiska zúfalým dvojiciam", uviedli na margo prípadu predstavitelia DCW. Osoby oslobodené pri policajnej akcii boli nútené vyplácať Sačdévovi nemalé sumy. Ten sa im zároveň pomocou hrozieb a vyhrážok bránil v odchode.

Väčšinu sobášov v Indii vopred dohadujú rodiny a páry, ktoré sa ich vôli vzoprú alebo sa dokonca oženia mimo vlastnej kasty, sú často vystavené hnevu svojho príbuzenstva. Stovky mladých ľudí sa každoročne v tejto súvislosti stávajú obeťami tzv. "vrážd zo cti", pomocou ktorých sa rodiny snažia ochrániť svoju reputáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok