Gašpar ako poradca ministerky vnútra končí, oznámila Saková

TA3 TASR SITA
31.1.2019 11:10

Tibor Gašpar skončil vo funkcii poradcu ministerky vnútra. Udialo sa tak po zverejnených informáciách, že bývalý prezident Policajného zboru údajne prikázal svojmu podriadenému, aby hľadal informácie v databáze o Jánovi Kuciakovi ešte pred jeho vraždou. Tibor Gašpar tieto tvrdenia popiera.

Lustráciu preverí vyšetrovanie

Saková povedala, že sa tak rozhodli, aby prispeli k uvoľneniu atmosféry a zníženiu tlaku na jeho osobu. "A aby skutočne nevznikali dojmy, že jeho pôsobenie na ministerstve vnútra by mohlo ovplyvňovať proces vyšetrovania" doplnila. Gašpar podľa jej slov vo funkcii poradcu končí ešte vo štvrtok.

Na otázky, či sa potvrdili informácie o nariadení na lustráciu záznamov o Jánovi Kuciakovi, odpovedala, že chce počkať na výsledky vyšetrovania. "Toto všetko majú na starosti orgány činné v trestnom konaní a počkáme si na výsledky vyšetrovania. Nechcela by som hovoriť nejaké moje domnienky a nejaké moje pocity," povedala ministerka. Saková nepotvrdila, že by bola v hre aj otázka jej demisie.

Ministerka zdôraznila, že informácie o viacerých podozreniach z prepojenia polície na niektoré organizované skupiny a lustráciu záznamov má len z médií. Keďže nie je orgánom činným v trestnom konaní, nemôže sa podľa svojich slov oboznamovať s informáciami z vyšetrovania. Poprela, že by sa vo funkcii ministerky cítila akokoľvek pod tlakom bývalého ministra Roberta Kaliňáka, alebo expremiéra Roberta Fica.

Opozícia reaguje pozitívne

Opozičné strany privítali odchod Tibora Gašpara z funkcie poradcu ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD). "Políciu treba očistiť od ľudí napojených na rôzne záujmové organizované skupiny a urobiť poriadok, aby dostali priestor čestní a šikovní policajti," povedala v tejto súvislosti poslankyňa Národnej rady (NR) SR Veronika Remišová (OĽaNO).

Remišová si myslí, že vzhľadom na tragické udalosti Tibor Gašpar žiadnu funkciu ani dostať nemal. Poslanci NR SR Richard Sulík, Ľubomír Galko a Jana Kiššová (všetci SaS) považujú za dôležité, aby Gašpar nezišiel z mysle orgánov činných v trestnom konaní. Tvrdia, že je otázne, v akom štátnom útvare sa bývalý policajný prezident objaví najbližšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok