USA vinia ropnú spoločnosť z úpadku Venezuely, ohlásili sankcie

TA3 TASR
28.1.2019 23:42

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila, že uvalí sankcie na venezuelskú štátnu ropnú spoločnosť.

Sankcie sa budú vzťahovať na ropnú firmu Petroleos de Venezuela, ktorá podľa Washingtonu nesie veľký diel zodpovednosti za súčasný "tragický úpadok" tejto latinskoamerickej krajiny. V súlade s rozhodnutím Trumpovej administratívy budú zablokované všetky aktíva Petroleos de Venezuela v USA. Americké firmy budú mať zároveň zakázané s uvedenou spoločnosťou obchodovať.

Sankcie ohlásili poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton a minister financií USA Steven Mnuchin. Zdôraznili, že rozhodnutie má posilniť pozíciu venezuelského opozičného vodcu Juana Guaidóa, ktorého USA minulý týždeň uznali ako legitímneho lídra krajiny namiesto prezidenta Nicolása Madura. Prijaté sankcie majú podľa Mnuchina prispieť k obnoveniu demokratického zriadenia vo Venezuele a zabrániť sprenevereniu venezuelských štátnych prostriedkov zo strany Madura a jeho ľudí.

Venezuelský socialistický prezident Maduro je v súčasnosti pod silným tlakom opozície, USA, latinskoamerických štátov aj EÚ, aby riešil súčasnú krízu vypísaním nových volieb. Predseda venezuelského Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa minulú stredu vyhlásil za dočasného venezuelského prezidenta. Jeho legitimitu odvtedy uznali Spojené štáty, Kanada, Izrael, Austrália i väčšina latinskoamerických krajín. Na strane Madura naopak stoja Rusko, Čína, Irán, Turecko, Kuba, Mexiko či Bolívia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok