Banksyho smutné dievča vyrezali z dverí Bataclanu a ukradli

TA3 TASR
28.1.2019 18:08

Maľbu na počesť obetí terorizmu od anonymného britského streetartového umelca známeho pod pseudonymom Banksy odcudzili z koncertnej haly Bataclan v Paríži, kde v novembri 2015 islamskí extrémisti zastrelili 90 ľudí.

Banksyho smutné dievča vyrezali z dverí Bataclanu a ukradli
SITA/AP

Dievča so smutnou tvárou

Dielo vytvorené bielou farbou pomocou šablóny na dverách únikového východu Bataclanu zobrazovalo dievča so smutnou tvárou. Neznámy páchateľ plochu s maľbou vyrezal a odniesol. "Banksyho dielo, symbol spomienok, patriace všetkým - miestnym, Parížanom a občanom sveta, bolo odcudzené," uviedlo vedenie tohto hudobného podniku, pričom nad činom vyjadrilo "hlboké pobúrenie".

Zdroj blízky vyšetrovaniu tohto prípadu pre televíznu stanicu LCI uviedol, že "skupina jednotlivcov v kapucniach, vyzbrojených uhlovými brúskami vyrezala maľbu a odniesla ju na nákladnom vozidle" v noci z piatka na sobotu.

Samotársky pouličný umelec

Maľba sa spolu s ďalšími objavila vo francúzskej metropole minulý rok v júni a je všeobecne pripisovaná zmienenému samotárskemu pouličnému umelcovi. Niektoré z jeho parížskych diel, ktoré odkazujú na otázky ako imigrácia, boli vandalsky zničené krátko po svojej inštalácii, zatiaľ čo iné dostali ochranné sklo.

Bataclan sa stal terčom útoku džihádistických militantov počas rockového koncertu. Išlo o súčasť koordinovaných teroristických útokov, ktoré si v Paríži vyžiadali celkovo 130 mŕtvych. Banksy, ktorého identita je známa iba pre hŕstku jeho blízkych priateľov, spôsobil vlani v októbri senzáciu, keď sa jeden z jeho obrazov sám automaticky zničil bezprostredne po tom, ako ho vydražili za 1,2 milióna eur.

Témy: Banksy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok