PR správa

Krištáľové krídla sú odovzdané, ocenenie si odnieslo 11 osobností

PR
28.1.2019 15:48

– Laureáti ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2018 sú známi. Ich mená vyhlásili počas slávnostného galavečera v novej budove SND. Krištáľové krídla si prevzalo 11 osobností, ktoré v roku 2018 dosiahli výnimočný počin. Mimoriadnu cenu získala odborníčka pre paliatívnu medicínu, doktorka Kristína Križanová.

Krištáľové krídla sú odovzdané, ocenenie si odnieslo 11 osobností
PR

V 22. ročníku sa členovia odborných porôt zaoberali vyše 600 návrhmi a z nich vybrali v každej z desiatich kategórií laureáta. „Nominácie boli úžasné a naplnili svoj cieľ. Veľká porota sa cez ne musela „prehrýzť“ a zistila, že v návrhoch je jedna výnimočná lekárka, ktorá dokázala spojiť svoju odbornosť s empatiou,“ povedal Gabriel Csollár, predseda COOP Jednota Slovensko a zároveň predseda Veľkej poroty Krištáľového krídla, o MUDr. Kristíne Križanovej, laureátke Mimoriadnej ceny.

Za rok 2018 si ocenenie Krištáľové krídlo prevzali: v kategórii Filantropia Jana Danišová, v kategórii Šport Zuzana Rehák Štefečeková, v kategórii Publicistika a literatúra Etela Farkašová, v  oblasti Hospodárstva si ocenenie odniesol Miloslav Čurilla, za Hudbu Roman Patkoló. V kategórii Populárna hudba sa laureátom stal  IMT Smile, v kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie Miroslav Dvorský a v kategórii Inovácie a startupy Tomáš Brngál. Za oblasť Medicíny a vedy bol ocenený Michal Hulman a v kategórii Výtvarné umenie Ján Ťapák.

kridlo-2_7f000001-142a-a247.jpg

Laureát Tomáš Brngál je prvým oceneným v kategórii Inovácie a startupy. „Je pre mňa veľkou cťou tu stáť a prebrať toto ocenenie. Sám by som to nikdy nedokázal. Ocenenie patrí celému nášmu tímu, ktorý pilne pracuje na tom, aby sme mohli zavádzať inovácie a všetkým tým, ktorí nás podporovali a verili nám,“ povedal vo svojej ďakovnej reči.

„Tento ročník bol pre mňa magický. 22 je majstrovské číslo, symbolizujúce  energiu, intuíciu, inteligenciu, rovnováhu, harmóniu. Je znakom idealizmu, osobnej moci a Filantropie. Nie nadarmo sa mu hovorí anjelské číslo. A týmto chcem poďakovať mojim anjelom- dlhoročným partnerom, porotcom, nominovaným, oceneným, účinkujúcim, všetkým mojim spolupracovníkom a ľuďom participujúcim na  všetkých  22. ročníkoch Krištáľového krídla,“ povedala o slávnostnom  galavečere jeho autorka a producentka Mária Vaškovičová.

kridlo-4_7f000001-143c-a9fc.jpg

Slávnostné odovzdávanie ocenení  bolo nabité osobnosťami a príťažlivým programom. Rok 2018 sa niesol v duchu osláv storočnice vzniku Československa a organizátori Krištáľového krídla sa rozhodli, že programom bude sprevádzať československá moderátorská dvojica Karin Haydu a Libor Bouček.

"V pôsobivej otváracej choreografii vystúpili členovia Old School Brothers. Nádherná a talentovaná česká speváčka Monika Bagárová zaspievala pieseň od Alicia Keys. Slovenský duet Skúška snov predviedla Katarína Knechtová a Miroslav Žbirka. Záverečnou bodkou v programe bol René Štúr s prevedením piesne Lipová lyžka od Michala Dočolomanského, ktorá bola poctou zosnulým laureátom Lajosovi Grendelovi, Pavlovi Dvořákovi a tým, ktorí nás opustili v roku 2018. Veľkoleposť Krištáľového krídla umocnil Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriána Kokoša,“ zhrnul program galavečera jeho režisér Nikita Slovák.

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života.

kridlo1_7f000001-1624-3809.jpg

Laureáti Krištáľového krídla za rok 2018:

Publicistika a literatúra: prozaička Etela Farkašová za citlivý pohľad na problematiku vytesňovania starnutia zo spoločenského kontextu v románe Scenár.

Šport: strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková za vybojovanie na Majstrovstvách Európy v Rakúsku v individuálnej streľbe bronzovú a striebornú medailu, v tímovej streľbe striebornú a zlatú medailu.

Hospodárstvo: predseda predstavenstva najväčšieho slovenského celulózo-papierenského podniku Miloslav Čurilla, za výstavbu najmodernejšieho papierenského stroja, ktorý bude vyrábať nový inovatívny produkt na báze zberového papiera.

Divadlo a audiovizuálne umenie: operný spevák Miroslav Dvorský za výnimočné prevedenie Pucciniho Opery Tocsa

Populárna hudba: skupina IMT Smile, za nový album Budeme to stále my, z ktorého sa len za prvý mesiac predalo viac ako 8500 nosičov.

Medicína a veda: kardiochirurg Michal Hulman za prvé implantovanie umelého  srdca pacientovi, s priamym ohrozením života v rámci V4.

Hudba: kontrabasista Roman Patkoló za ocenenie OPUS KLASSIK, nové vyznamenanie v oblasti klasickej hudby v Nemecku, ktoré bolo v tomto roku udeľované po prvýkrát.

Výtvarné umenie: sochár Ján Ťapák, za veľkolepú  výstavu „V srdci“, v bratislavskej DanubianeInovácie a startupy: Tomáš Brngál, spoluzakladateľ firmy VIRTUAL MEDICINE, ktorá vytvorila aplikáciu Human Anatomy VR.

Filantropia: Jana Danišová za sociálny projekt vnucka. sk, ktorý vytvára rodinu pre osamelých seniorov.

Mimoriadna cena: Kristína Križanová - odborníčka pre paliatívnu starostlivosť  na Slovensku. V roku 1995 spoluzakladala prvé oddelenie paliatívnej starostlivosti, pracovala ako primárka na oddelení paliatívnej starostlivosti Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Všetkých nominovaných za rok 2018 si môžete pozrieť tu: https://kristalovekridlo.sk/nominovani-2018/

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok