Odovzdávali Krištáľové krídla, mimoriadnu cenu dostala doktorka

TA3 SITA
28.1.2019 08:50

Najvýraznejšie a najúspešnejšie osobnosti spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života Slovenska ocenili na slávnostnom vyhlásení 22. ročníka cien Krištáľové krídlo. Počas galavečera, ktorý sa konal v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave, udelili ceny v desiatich kategóriách.

Vopred známa bola iba jedna víťazka

Laureáti cien boli vyhlásený v kategóriách: Divadlo a audiovizuálne umenie; Filantropia; Hospodárstvo; Hudba; Inovácie a startupy; Medicína a veda; Publicistika a literatúra; Populárna hudba; Šport a Výtvarné umenie. Zapečatené obálky s menami laureátov 22. ročníka Krištáľového krídla otvorili až krátko pred začiatkom galavečera. Známa vopred bola iba laureátka Mimoriadnej ceny za celoživotné dielo.

6_7f000001-b10b-8658.jpg

Nositeľkou Mimoriadnej ceny sa stala nestorka a priekopníčka paliatívnej starostlivosti na Slovensku doktorka Kristína Križanová. V roku 1995 spoluzakladala prvé oddelenie paliatívnej starostlivosti, pracovala ako primárka na oddelení paliatívnej starostlivosti Národného onkologického ústavu v Bratislave. Je aktívna v slovenských aj medzinárodných organizáciách v oblasti paliatívnej medicíny, prednáša pre študentov aj laickú verejnosť, spolupracuje s dobrovoľníkmi a podieľa sa na množstve osvetových aktivít. V súčasnosti je aj odbornou garantkou mobilného hospicu Slnečnica v Bratislave.

Za filantropiu ocenili Krištáľovým krídlom za rok 2018 zakladateľku sociálneho projektu vnucka.sk, ktorý vytvára rodinu pre osamelých seniorov Janu Danišovú. Za šport získala cenu vlaňajšia medailistka z Majstrovstiev Európy a dvojnásobná svetová šampiónka, strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková. Krištáľové krídlo 2018 si v kategórii Publicistika a literatúra odniesla filozofka, prozaička, esejistka, poetka Etela Farkašová, ktorá v románe Scenár priniesla do literatúry citlivý pohľad na problematiku vytesňovania starnutia zo spoločenského kontextu.

V kategórii Hospodárstvo získal ocenenie Miloslav Čurilla, predseda predstavenstva slovenského celulózo-papierenského podniku Mondi SCP Ružomberok, ktorý vlani začal s výstavbou najmodernejšieho papierenského stroja na výrobu inovatívneho produktu na báze zberového papiera.

4_7f000001-b16b-3df9.jpg

Kardiochirurg aj kontrabasista

Cenu za hudbu získal medzinárodne uznávaný slovenský kontrabasista Roman Patkoló. Krištáľové krídlo za populárnu hudba získala skupina IMT Smile, ktorá je na slovenskej hudobnej scéne už 21 rokov. Za medicínu a vedu ocenili kardiochirurga a prednostu Kliniky kardiochirurgie v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb Michala Hulmana, ktorého tím ako prvý v rámci Visegrádskej štvorky implantoval umelé srdce pacientovi s priamym ohrozením života.

Cena za výtvarné umenie patrí sochárovi Jánovi Ťapákovi, ktorý vlani zaujal výstavou „V srdci“ v bratislavskej Danubiane. Krištáľové krídlo za rok 2018 za divadlo a audiovizuálne umenie udelili svetoznámemu slovenskému opernému spevákovi Miroslavovi Dvorskému, ktorý pred 15 rokmi naštudoval postavu z Pucciniho opery Tosca, preslávil sa s ňou po celom svete a na slovenskej scéne ju premiéroval v roku 2018.

Novinkou cien za mimoriadny úspech osobností Slovenska od kultúry, až po šport a hospodárstvo, je kategória Inovácie a startupy. Historicky prvé ocenenie v nej získal Tomáš Brngál, spoluzakladateľ firmy Virtual medicine, ktorá vytvorila aplikáciu Human Anatomy VR. Prostredníctvom nej už desaťtisíce ľudí z vyše 150 krajín sveta nahliadlo do zákutí ľudského tela pomocou virtuálnej reality.

Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré vo svojom odbore dosiahli mimoriadny úspech. Ocenenie je udeľované od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života. Záštitu nad 22. ročníkom cien prevzal predseda vlády SR Peter Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok