Stíhačky USA a Kanady vzlietli do vzduchu, znepokojili ich ruské Blackjacky

TA3 TASR
27.1.2019 09:34

Stíhačky vzdušných síl Spojených štátov a Kanady vyslali cez víkend k dvom ruským bombardérom, ktoré sa pohybovali v arktickom regióne neďaleko severoamerického pobrežia.

Stíhačky USA a Kanady vzlietli do vzduchu, znepokojili ich ruské Blackjacky
SITA/AP

Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (skrátene NORAD) oznámilo, že dve stíhačky F-22 a dve stíhacie lietadlá CF-18 identifikovali dva ruské strategické bombardéry Tu-160 Blackjack, keď v sobotu dopoludnia vstupovali do oblasti, v ktorej hliadkujú Kráľovské kanadské vzdušné sily. Neobjavili sa správy, že by medzi ruskými a americkými a kanadskými stojmi došlo k nejakému konfliktu.

Veliteľstvo NORAD uviedlo, že využíva radary, satelity a vojenské lietadlá na monitorovanie vzdušného priestoru a lietadiel vstupujúcich do tohto priestoru USA alebo Kanady.

"Hlavnou prioritou NORAD je obraňovať Kanadu a Spojené štáty. Naša schopnosť chrániť naše krajiny sa začína úspešným zistením, sledovaním a pozitívnym identifikovaním lietadiel približujúcim sa k americkému a kanadskému vzdušnému priestoru," uviedol vo vyhlásení veliteľ NORAD generál Terrence J. O'Shaughnessy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok