Obvinených v kauze vraždy exprimátora vzali do väzby

TA3 TASR SITA
26.1.2019 18:37

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici vzal do väzby dvoch obvinených v kauze vraždy exprimátora z Hurbanova Lászlóa Basternáka. Ide o Romana O. a Vladimíra M., ktorých stíhajú za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účastníctva.

Obaja podali sťažnosť

V tejto kauze je obvinená aj Alena Zsuzsová, ktorá je už väzobne stíhaná v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Sudca vyhovel návrhu prokurátora a vzal oboch obvinených do väzby. Jedného z dôvodu, že by mohol mariť vyšetrovanie ovplyvňovaním svedkov alebo spoluobvinených, a druhého (Vladimíra M.) aj z dôvodu, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Ako doplnila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, obaja obvinení podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR. Rozhodnutie je neprávoplatné a trvalo päť hodín. Obvinení sa cítia byť nevinní. "Klienti sa cítia nevinní. Rešpektujeme rozhodnutie súdu, ale nestotožňujeme sa s ním. Nazdávam sa, že dôvody väzby neboli skutočne preskúmané tak, ako mali byť," zdôraznila právna zástupkyňa Júlia Vestenická. "Ako to už býva v dnešnom svete zvykom, zrazu sa objavil nejaký svedok, ktorý si po ôsmich rokoch na niečo spomenul. V každom prípade popierame akúkoľvek účasť alebo súvis s týmto trestným činom," dodala.

Vykonávateľa už odsúdili

Obvineniu predchádzala policajná akcia príslušníkov Protizločineckej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru na západnom Slovensku. Vykonávateľ vraždy bývalého primátora je už odsúdený, stále však chýbali jej objednávatelia či pomocníci.

Exprimátora a regionálneho politika mimoparlamentnej Strany maďarskej koalície Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Štefan Kaluz ho zastrelil jednou ranou z brokovnice značky Hubertus. Po tom, čo sa údajný páchateľ dal na útek, začal po ňom strieľať Basternákov syn zo zbrane značky Glock, ktorú mal v legálnej držbe. Jedna strela ho zasiahla do lakťa. Kaluzovi hrozilo doživotie, obžalovaný bol nielen z úkladnej vraždy, ale aj nedovoleného ozbrojovania.

Alena Zsuzsová sa stále v prípade vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice nachádza vo väzbe. Nepodala totiž sťažnosť voči decembrovému rozhodnutiu ŠTS v Pezinku pracoviska Banská Bystrica. Tento súd v prvej polovici decembra zamietol jej žiadosť o prepustenie z väzby. Ako prvá zo štyroch obvinených v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej požiadala o prepustenie z väzby. Okrem nej sú z úkladnej vraždy páru obvinené ďalšie tri osoby - Tomáš Szabó, Miroslav Marček a Zoltán Andruskó.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok