Hitlerove maľby krajiniek mali ísť do dražby, zobrala ich polícia

TA3 TASR
25.1.2019 06:57

Nemecká polícia zhabala tri akvarely prezentované ako diela bývalého nacistického vodcu Adolfa Hitlera, tvrdiac, že ide o falzifikáty. Stalo sa tak krátko predtým, ako mali byť obrazy poskytnuté do dražby v Berlíne.

Hitlerove maľby krajiniek mali ísť do dražby, zobrala ich polícia
SITA/AP

Bez umeleckej hodnoty

Alpské a porýnske krajinky sú datované rokmi 1910 a 1911, pričom všetky nesú podpis "A. Hitler". Na predaj ich ponúkal aukčný dom Kloss. Polícia začala vyšetrovať "pokus o podvod" a "falšovanie dokumentov". Vyvolávacia cena každej maľby bola 4000 eur a každá mala "certifikát pravosti".

K žiadnym zatknutiam nedošlo. Predstavitelia aukčného domu Kloss sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili. Postarší predávajúci, ktorí si nepriali byť menovaní, tvrdili, že diela "nemajú žiadnu umeleckú hodnotu", ale môžu sa predať za tisícky eur. Veľký záujem sa predpokladal od online dražiteľov z Británie, Škandinávie, USA a Ruska, dopĺňa stanica BBC. "Ak sa prejdete popri Seine a uvidíte 100 výtvarných umelcov, 80 z nich bude lepších ako toto. Hodnotu týmto predmetom dáva iba meno naspodku obrazov," uviedol pred policajným zásahom hovorca aukčného domu.

Svoje obrazy chcel zničiť

Hitler sa ako mladík dvakrát neúspešne pokúšal dostať na Akadémiu výtvarných umení vo Viedni, kde pracoval ako príležitostný robotník a privyrábal si maľovaním pohľadníc a obrázkov, ktoré predával turistom. Vo svojej knihe Mein Kampf neskôr napísal, že denne vytvoril tri obrazy. Keď sa v Nemecku dostal k moci, nariadil zničiť všetky svoje juvenilné umelecké diela, vie sa však, že niekoľko stoviek sa ich zachovalo. Mnohé z nich má v rukách americká armáda, ktorá ich skonfiškovala na konci druhej svetovej vojny. Táto zbierka však nebola nikdy vystavená.

Ďalšie sa nachádzajú v súkromných zbierkach jednotlivcov a v rozličných inštitúciách. Jedna z najväčších je v Medzinárodnom múzeu druhej svetovej vojny v USA. V roku 2014 sa Hitlerov akvarel zobrazujúci budovu mníchovskej matriky vydražil na aukcii v Norimbergu za 130.000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok