Vypočúvanie pokračovalo, pred výborom boli Kurilovská i Kresák

TA3 TASR SITA
24.1.2019 15:57

Ústavnoprávny výbor parlamentu pokračoval vo vypočúvaní ďalších 14 kandidátov na post ústavných sudcov. V stredu poslanci vypočuli 13 adeptov. Paľbe otázok čelil aj expremiér Robert Fico, ktorý tak vyvrátil špekulácie, že sa kandidatúry vzdá. Známe mená nasledovali aj vo štvrtok. Udalosti sme s vami sledovali online.

Vypočúvanie pokračovalo, pred výborom boli Kurilovská i Kresák
SITA/Branislav Bibel

Online sme ukončili.

21:40 Edita Pfundtner bola poslednou uchádzačkou na vypočúvaní. V piatok sa pred poslancami predstavia Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Marián Sluk, Juraj Sopoliga, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Ján Šikuta, Robert Šorl, Ján Štiavnický, Daniela Švecová, Marek Tomašovič, Michal Truban a Martin Vernarský.

21:35 Kandidátka na post ústavnej sudkyne Edita Pfundtner mala právnu dilemu, keď sa v parlamente hlasovalo o zrušení amnestií Vladimíra Mečiara. Priznala to počas jej vypočúvania. "Pravidelne mávam etické a morálne dilemy. Nemusím sa za to hanbiť. Napr. obrovskú právnu dilemu som mala pri rušení amnestií Vladimíra Mečiara. Som rada, že som za ich zrušenie mohla hlasovať, ale ako právnik presadzujem právnu istotu. Ak funguje právny štát, nemalo by dochádzať k rušeniu amnestií," povedala Pfundtner.

Kandidátka o sebe tvrdí, že je pre ňu samozrejmé pomáhať ľuďom v poskytovaní včasnej a kvalitnej spravodlivosti. "Aj keď nemám bohatú publikačnú činnosť, verím, že do cieľa dobehnem a za svoj výkon sa nebudem musieť hanbiť. Funkciu chcem vykonávať s obrovskou dávkou ľudskosti, odvahy, s rešpektom a schopnosťou počúvať, netolerujúc vnútorné ani vonkajšie tlaky," povedala.

Pfundtner sľubuje, že ak bude zvolená a vymenovaná, bude rozhodovať podľa svojho najlepšieho presvedčenia, nestranne a nezávisle, rešpektujúc svoju zodpovednosť vo vzťahu k morálke.

192401pfundnter-ustavnopravny-2588242_7f000001-1d4c-77b9.jpg

20:40 Miera integrácie členských štátov Európskej únie je 'taká akurát'. Povedal to kandidát na ústavného sudcu Peter Molnár na vypočúvaní v parlamentom ústavnoprávnom výbore. "Osobne nevidím potrebu ani priestor v tejto dobe na zvyšovanie integrácie," doplnil.

Otázky interrupcií, eutanázie, registrovaných partnerstiev a adopcií detí pármi rovnakého pohlavia považuje Molnár za živé témy, ktoré sa vyvíjajú. Je podľa neho otázne, v akom stave je Slovensko v postoji k týmto otázkam. Ťažko podľa neho povedať, kedy bude spoločnosť pripravená na zmeny, ktoré sú dnes možno pre ňu nepredstaviteľné. V súvislosti s registrovanými partnerstvami uviedol, že by bolo potrebné posudzovať, či priznanie takýchto práv zasahuje do práv iných osôb. "Časť týchto práv je taká, že by nemala zasahovať do práv iných osôb," myslí si.

Molnár považuje Ústavný súd SR za najvýznamnejší justičný orgán štátu, ktorý má chrániť samotné základy demokratického a právneho štátu a ovplyvňuje aj kvalitu života v krajine. Ústavný súd však má podľa Molnára možno príliš široký katalóg kompetencií. Niektoré spory by podľa neho nemusel riešiť ústavný súd, ale všeobecné súdy.

20:30 Posledným kandidátom, ktorý sa dnes posadil pred Ústavoprávny výbor, je štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Most-Híd Edita Pfundtner. Advokátkou je od roku 2004 a bola tiež členkou ľudskoprávneho výboru, výboru pre európske záležitosti a v minulosti aj ústavnoprávneho výboru.

20:05 Každý, kto sa stane sudcom Ústavného súdu, musí svoje uvažovanie a pohľad zmeniť. Nemožno ani pripustiť, že by ÚS rozhodoval politicky. Povedala to kandidátka na post ústavnej sudkyne Soňa Mesiarkinová. "Nemožno sa tváriť, že proces výberu ústavných sudcov nie je politickou záležitosťou, hoci mňa to politikum okolo skladania ústavného súdu vyrušuje," povedala.

Alojz Baránik je presvedčený, že Mesiarkinová nie je vhodnou kandidátkou. Zdôvodnil to aj tým, že vo veci mimoriadneho dovolania generálneho prokurátora nekonala dva a pol roka, neurobila žiaden úkon. "V tom čase ste sa venovali asi šiestim iným aktivitám, ako je prednášková činnosť či písanie. Toto samotné vás diskvalifikuje na sudkyňu ÚS," odkázal.

Mesiarkinová si nepamätá, že by na ňu bola niekedy podaná sťažnosť za prieťahy. "V roku 2013 bol najvyšší súd zahltený spismi a nedalo sa vybavovať tak plynulo, ako by bolo žiaduce. Ale ohradzujem sa voči tomu, že moje aktivity bránili mojej práci. Sudca najvyššieho súdu si svoju prácu určuje sám," reagovala.

19:55 Ďalší kandidát, ktorého začal vypočúvať Ústavnoprávny výbor, je docent a dlhoročný vysokoškolský pedagóg Peter Molnár. V minulosti bol prezidentom komory exekútorov, členom jej prezídia je dlhodobo.

19:15 Verejné vypočutie na post ústavného sudcu má za sebou aj sudca Najvyššieho súdu SR Peter Melicher. Ten musel odpovedať aj na otázky jeho podpory pre kandidatúru Štefana Harabina na post predsedu Najvyššieho súdu SR. Na túto tému uviedol, že nikto nie je neomylný a priznať si spätne chybu nie je ani v jeho prípade ničím výnimočným.

Na tému registrovaných partnerstiev osôb rovnakého pohlavia Melicher uviedol, že sudca by mal byť zdržanlivý a striktne postupovať podľa zákona, pričom táto problematika v našom právnom poriadku nie je definovaná.

18:50 Ďalším adeptom na "grilovanie" je sudkyňa Najvyššieho súdu Soňa Mesiarkinová. Aktuálne je na stáži na Ústavnom súde, o ktorú sama požiadala, aby získala ďalšie skúsenosti. Patrí ku kandidátom, ktorí majú za sebou aj publikačnú činnosť.

18:25 Právnikovi sa nemôže dostať väčšej cti, ako je možnosť slúžiť občanom vo funkcii sudcu Ústavného súdu SR. Na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR to počas vypočúvania povedal Michal Matulník. Ide o advokáta, ktorého navrhla Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy.

Podľa jeho slov ústavného sudcu musia charakterizovať aktivita, činorodosť a snaha o sústavné zvyšovanie kvalifikácie. "Som presvedčený, že ÚS by mal benefitovať z rôznorodosti právnických povolaní. Profesijná skladba ÚS by mala byť kvantitatívne vyvážená," myslí si.

Pozrite si aj záznam z vypočúvania kandidáta Michala Matulníka.

18:05 Ústavnoprávny výbor Národnej rady začal s vypočúvaním ďalšieho kandidáta. Je ním sudca Najvyššieho súdu, ktorý je aj predsedom tamojšej sudcovskej rady, Peter Melicher. Začínal ako právnik, sudcom je od roku 2003.

17:50 Kandidát na ústavného sudcu Pavol Malich by na Ústavnom súde SR nekládol prílišný dôraz na právny formalizmus. Na spory by sa chcel pozerať menej dogmaticky a hľadal by v nich "normálny ľudský rozmer". Odpovedal tak na otázku, čo by robil pre zefektívnenie fungovania ústavného súdu.

Na vypočutí v parlamentnom ústavnoprávnom výbore deklaroval, že si dokáže udržať autonómnosť pri rozhodovaní. Na ústavnom súde by sa snažil, aby boli rozhodnutia súdu čitateľnejšie. Pri otázkach o registrovaných partnerstvách uviedol, že je otázka času, kedy vývoj príde na Slovensko a k adopciám detí pármi rovnakého pohlavia povedal, že veľmi polarizujú spoločnosť.

17:30 Ďalším kandidátom na vypočutie je advokát Michal Matulník. Vo svojej advokátskej praxi sa venuje najmä ústavnému právu.

17:25 Pozrite si aj záznam z vypočúvania kandidáta Miloša Maďara.

17:10 Spoločnosť niekedy hľadí na advokátov pokriveným pohľadom, často sa na nich pozerá cez ich klientov, čo nie je správne. Pred členmi ústavnoprávneho výboru to vyhlásil kandidát na sudcu Ústavného súdu SR Miloš Maďar s tým, že advokátom treba priznať väčšie zásluhy.

"Celý svoj právnický život vykonávam v zdravej symbióze dve právnické povolania - advokátsku a pedagogickú činnosť. Ak si kladieme otázku, či advokát v kombinácii s akademikom je vhodný kandidát, ja si myslím, že áno," povedal. Maďar je za diverzifikáciu právnických povolaní na najvyšších súdnych inštitúciách. "Ja nemám problém, aby sudcovský zbor ÚS tvorili aj politici, aj iní kandidáti z justičného prostredia, ale aj advokáti," odkázal.

Keďže Maďar pôsobí aj na UMB, kde získal titul JUDr. ešte v roku 2000 aj predseda NR SR Andrej Danko, dostal otázku aj týmto smerom. K rigoróznej práci šéfa parlamentu povedal, že ju nečítal a nemal možnosť ju ani prelistovať. "Viem sa držať len od toho, čo uvádza správa účelovej komisie Akademického senátu UMB. Správu som čítal, hovorí nám o tom, aký je faktický stav," ozrejmil.

16:56 Ďalším kandidátom je Pavol Malich. Od roku 1989 pôsobil ako sudca, absolvoval zahraničné stáže v Nemecku aj v Rakúsku. Od roku 1997 je advokátom.

15:46 Ďalším vypočúvaným kandidátom je advokát Miloš Maďar, ktorý je aktívny aj ako vysokoškolský pedagóg na katedre trestného práva banskobystrickej Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

15:43 Prestávka sa skončila, vypočúvanie kandidátov pokračuje.

15:40 Pozrite si fotografie z vypočúvania kandidátov Lucie Kurilovskej, Petra Kresáka a Štefana Kseňáka.

15:35 Pozrite si záznam z vystúpenia Lucie Kurilovskej.

15:05 "Som rozhodne za registrované partnerstvá, žijeme už v 21. storočí, keď sa menia určité postoje, a nemyslím si, že by toto mohlo byť na ujmu komukoľvek. Mohlo by to priniesť osoh tým, ktorí sa rozhodnú takto žiť," uviedla Kurilovská. Pri adopciách detí pármi rovnakého pohlavia by bola opatrnejšia. "Vyžaduje si to diskusiu menej právnikov, ale viac detských psychológov, psychiatrov," doplnila. Pri interrupciách uviedla, že žena má mať právo v plnej miere rozhodovať o svojom tele.

Dotkla sa aj témy dôveryhodnosti ústavného súdu. "Mala by vyplývať z rozhodnutí ústavného súdu. Keď sú čisté, jasné, tak si myslím, že aj tá dôveryhodnosť v ústavný súd bude vyššia," podotkla s tým, že dôveryhodnosti ústavného súdu by pomohlo aj to, keby sa viac otvoril občanom. Na otázku, aký má vzťah s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ktorý ju navrhol na post rektorky, uviedla, že ho učila a že nemajú žiadny vzťah. "Ani sa nestretávame," poznamenala s tým, že Kaliňákovi pri rozhovore povedala, že je volička SDKÚ. Uviedla, že sa nebojí povedať svoj názor pri rôznych kauzách.

15:00 Šéf výboru Róbert Madej prerušil schôdzu do 15:40.

14:20 Štefan Kseňák tvrdí, že disponuje skúsenosťami, ktoré mu umožňujú vcítiť sa do pozície osoby, ktorá sa obracia na Ústavný súd.

Poslanca Miroslava Beblavého zaujalo, že Kseňák 25 rokov pôsobí ako odborný asistent a nestal sa docentom či profesorom. "Dá sa voliť aj rýchlejšia cesta na úkor kvality. Pri takýchto rozhodnutiach som trošku pomalší. Niekedy má človek málo času písať, keď veľa číta. Ale pri väčšej snahe by som už docentom bol," priznal s tým, že chýbajúcu docentúru ako hendikep nevníma. Na druhej strane priznáva, že ako človek má veľmi veľa rezerv. "Niekedy nie je dobré ísť príliš do hĺbky, lebo sa veci komplikujú. To je jedna z rezerv, ktoré by som mal odstrániť," dodal.

14:11 Začína sa vystúpenie Lucie Kurilovskej. Je profesorkou a rektorkou Policajnej akadémie, zároveň čiastočne pôsobí na Ústave štátu a práva SAV.

14:00 Pozrite si záznam z vypočúvania Petra Kresáka.

13:25 „Mojou motiváciou je mať šancu podieľať sa na tom, aby sa posilňovala dôvera v právo a spravodlivosť. Vždy ma fascinovala diskusia o právnych otázkach, ktorá prebiehala aj ako súčasť riešenia praktických problémov, na ktorých som mal šancu sa podieľať," vysvetlil Kresák.

Keby mal možnosť niečo zmeniť na ústavnom súde, obmedzil by mu niektoré kompetencie. „Ústavný súd postupom času nabral kompetencie, ktoré nemusí nevyhnutne vykonávať. Myslím tým oblasť, ktorá dáva veľa zbytočnej práce. Vyňal by som z právomoci ústavného súdu rozhodovať o volebných sťažnostiach. Sú však aj kompetencie, ktoré pribudli a pomohli k stabilizácií spoločnosti. Podľa neho je ústavný súd do takej miery politický orgán, do akej miery je samotná ústava chápaná ako politický dokument. V tomto prípade treba vnímať slovo politika ako umenie riadiť štát, nie ako nástroj straníckej politiky."

13:20 Ďalším kandidátom na ústavného sudcu je Štefan Kseňák. Je vysokoškolským pedagógom na katedre ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Pôsobí v disciplinárnych senátoch advokátskej komory.

13:20 Pozrite si fotografie z vypočutia kandidátov.

12:20 Ako prebiehalo vypočúvanie Evy Kováčechovej? Ponúkame záznam.

12:15 Teraz, keď sa ÚS tvorí prakticky nanovo, je šanca, aby sme určili jeho charakter, vyhlásila Eva Kováčechová. "Kandidujem, lebo mám dostatok skúseností, naučila som sa riešiť dilemy a poskytovať spravodlivé riešenia. Zároveň, ÚS je inštitúcia, ktorá poskytuje ochranu ľudských práv na národnej úrovni a inštitúcia, ktorá zabezpečuje ochranu demokratického charakteru nášho štátu. Ako ústavná sudkyňa budem strážca demokracie, právneho štátu a ochrany ľudských práv," sľúbila Kováčechová.

Zdôraznila, že vo svojej doterajšej praxi sa venovala hlavne dvom veľkým témam, a to ochrana ľudských práv a téma zvyšovania dôveryhodnosti justície. Za slabinu ÚS označila okrem prieťahov rozpornosť súdnych rozhodnutí.

12:00 Pred výbor si sadol poslanec za Most-Híd Peter Kresák, zároveň člen ústavnoprávneho výboru. Kresák sa na vypočúvaní kandidátov ako člen ústavnoprávneho výboru nezúčastňuje a nechce ani vypočúvať a hodnotiť svojich protikandidátov.

11:30 Pozrite si vystúpenie Karola Kovácsa.

11:25 "Už dlhé roky sa živím poctivou prácou. Konám nezávisle. Ani zo strany mojich klientov som nezaznamenal nejakú sťažnosť na môj osobný pracovný postup," uviedol Kovács v úvodnej reči.

Kovács odpovedal aj na otázky o registrovaných partnerstvách rovnakého pohlavia a adopcie detí a tiež, či bol kandidátom alebo členom komunistickej strany. Pri svojich odpovediach sa Kovács odvolával na Bibliu. "Slovensko vychádza z tradičných kresťanských hodnôt. Ak tu majú platiť nejaké práva, potom tu musí byť niekto, kto ich zabezpečí," odpovedal neurčito. Vyjadril sa, že "v Biblii sa ľudské práva nespomínajú." Dodal, že nikdy nebol členom komunistickej strany.

11:15 Pred výbor sa posadila Eva Kováčechová, ktorá je advokátkou z tretieho sektora a riaditeľkou Centra právnej pomoci.

10:45 Ako prebiehalo vystúpenie Kajetána Kičuru?

10:42 Poslanec Ján Marosz chcel vedieť, prečo Správa štátnych hmotných rezerv pod Kičurovým vedením "prihrávala takmer všetky zákazky bezpečnostnej službe Bonul". "To, ako život beží, som zistil až vtedy, keď som sa stal vedúcim ústredného orgánu štátnej správy. Som si vedomý, že v rámci politického boja sú súčasťou aj obvinenia na moju adresu. Sú to fabulácie a k žiadnemu porušeniu práva nedošlo. Tieto údaje sú skreslené a nepravdivé," odkázal s tým, že obstarávanie na SŠHR sú transparentné, čo má dokazovať množstvo kontrol.

Zdôraznil, že momentálne prebieha súťaž na stráženie, ktoré v súčasnosti vykonáva Bonul. "To, že zvýhodňujeme nejakého uchádzača, je veľmi vážne obvinenie, ktoré odmietam." Kičura uistil, že vo svojej praxi sa vždy rozhodoval nestranne a nezávisle. "Moderný a aktuálny pojem morálna integrita sa zakladá na výsledkoch mojej práce. Nemám sa za čo hanbiť. Moje ambície v súvislosti s ÚS nie sú prehnané, ale ani príliš sebavedomé."

10:40 Pred výborom sa prezentuje Karol Kovács, ktorý pracuje od roku 1985 ako notár. Pôsobil aj ako viceprezident a prezident Notárskej komory.

10:10 Pozrite si, ako prebiehalo vypočúvanie Martiny Jánošíkovej.

10:00 Jánošíková nemá problém s otázkou registrovaných partnerstiev a do určitej miery ani s adopciou detí pármi rovnakého pohlavia. K výchove detí týmito pármi podľa jej slov aj tak dochádza.

Na otázku o potrebe zmien na ÚS SR odpovedala, že by napríklad bolo dobré zrýchliť zverejňovanie rozhodnutí ÚS. Poslanci sa jej pýtali aj na harmonizáciu práva v Európskej únii. Zdôraznila, že na harmonizácii sa podieľajú členské štáty Únie a nediktuje ju Brusel. Podľa jej slov ešte bude pokračovať. "Nemyslím si, že harmonizácia dosiahla najvyšší stupeň. Dlhodobo sú snahy o harmonizáciu v oblasti občianskeho a trestného práva. Myslím si, že táto harmonizácia bude pokračovať za nášho aktívneho prispenia k tejto otázke."

9:50 Ďalším kandidátom je Kajetán Kičura. Od roku 2012 je šéfom Správy štátnych hmotných rezerv, predtým pôsobil ako šéf okresného súdu v Čadci.

9:10 Pred výbor sa posadila prvá kandidátka, je ňou Martina Jánošíková, ktorá spolupracovala aj s ÚS SR a v súčasnosti pôsobí ako riaditeľka Ústavu medzinárodného a európskeho práva na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

9:05 Vypočúvanie kandidátov môžete naživo sledovať tu .

9:00 Začalo sa vypočúvanie kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Pred výborom vystúpia postupne Martina Jánošíková, Kajetán Kičura, Karol Kovács, Eva Kováčechová, Peter Kresák, Štefan Kseňák, Lucia Kurilovská, Miloš Maďar, Pavol Malich, Michal Matulník, Peter Melicher, Soňa Mesiarkinová, Peter Molnár a štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Edita Pfundtner.

Nominovaní sú: Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban a Radovan Hrádek, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Juraj Sopoliga, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Peter Melicher, Robert Fico

8:30 Zo 40 uchádzačov je úlohou poslancov zvoliť 18 kandidátov na sudcovský post. Prezident Andrej Kiska z nich následne vymenuje deväť sudcov. O miesta ústavných sudcov, ktoré je potrebné obsadiť v polovici februára, zabojujú elitní sudcovia, advokáti, profesori, notári, exekútori, prokurátori aj politici. Medzi kandidátov bolo oficiálne zaregistrovaných 40 uchádzačov, pričom parlamentný výbor bude ich žiadosti detailne preverovať až po vypočutí.

Kandidáti musia spĺňať niekoľko základných podmienok, okrem iných tiež musia mať absolvovanú právnickú prax v trvaní 15 rokov, musia mať minimálne 40 rokov či právnické vzdelanie. Kandidáti chodia na vypočutie pred Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR v abecednom poradí. Verejné vypočutie odštartoval v stredu emeritný ústavný sudca Ján Drgonec a posledným v poradí bude Martin Vernarský.

Uchádzači nemajú žiaden časový limit, neobmedzená je aj rozprava parlamentného výboru. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Čoraz viac sa hovorí o voľbe, ktorá čaká poslancov Národnej rady SR zrejme v priebehu februára. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Ústavný súd SR je jednou z najdôležitejších inštitúcií na Slovensku.

8:20 Pozrite si, ako prebiehal prvý deň vypočúvania kandidátov na ústavných sudcov, počas ktorého vystúpil aj expremiér Robert Fico. Poslanci vypočuli v stredu prvých 12 kandidátov. Plán bol 13, ale kandidátka Eva Fulcová neprišla pre zdravotné problémy a predstavila sa listom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok