Kandidát Fico pred výborom: Nehrajme sa, že nevieme, ako to funguje

TA3 SITA
23.1.2019 14:47

Kreovanie ústavného súdu je silnou politickou záležitosťou. Uviedol to predseda strany Smer a expremiér Robert Fico na úvod svojho verejného vypočutia pred ústavnoprávnym výborom parlamentu, ktorý vypočúva kandidátov na ústavných sudcov. Fico napriek kuloárnym rečiam napokon prišiel.

Najlepšia by bola dohoda s prezidentom

Podľa jeho slov by bolo najlepšie v tejto situácii dosiahnuť politickú dohodu aj s prezidentom Andrejom Kiskom. Fico dodal, že príklady pôsobenia politikov na ústavných súdoch sú aj v zahraničí. "Netvárme sa, že kreovanie Ústavného súdu SR nie je politickým aktom. Musíme rešpektovať, že tento politický akt je tak silný, že súčasťou ústavných súdov bývajú aj poslanci či premiéri. Príde mi scestné, ak by mali byť diskvalifikovaní politici," uviedol Fico.

"Ja sa domnievam, že by bolo najlepšie dosiahnuť dohodu. V opačnom prípade bude tento proces mimoriadne náročný," doplnil. Fico vo svojej úvodnej reči zaútočil aj na prezidenta, keď uviedol, že by mal byť rovnako diskvalifikovaný, pretože viackrát porušil Ústavu SR.

Šéf strany Smer-SD pripomenul, že aj voľba ostatných kandidátov musí byť výsledkom politickej dohody. V opačnom prípade nebude zvolený žiaden kandidát a Ústavný súd SR zostane nefunkčný. 

"Nemôžeme sa tu hrať na to, že nevieme, ako to v skutočnosti funguje. Veď každý jeden kandidát a jeho zvolenie závisí od politickej dohody minimálne koaličných strán. Hovorím otvorene, že chceme kreovať v tomto období Ústavný súd SR a nechceme, aby bol blokovaný a nefunkčný. Preto sa pýtam, je dobré, ak má prezident Slovenskej republiky politické ambície, aby mohol sám vyberať ústavných sudcov, ich predsedu a podpredsedu? Hovoríme, ideálnym riešením je dohoda," uviedol Fico.

Adopcia ako malá zvrátenosť

Otázky na expremiéra mala aj bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá Ficovi pripomenula, že nie je kandidát ako kandidát, o čom svedčí aj jeho príchod s početnou ochrankou. Žitňanskú zaujímal najmä Ficov postoj k situácii, že jeho osoba polarizuje spoločnosť. "Ja vám, pani Žitňanská, váš názor neberiem," odpovedal stručne Fico. 

Zároveň dostal otázky aj o registrovaných partnerstvách rovnakých pohlaví, či ich následnú adopciu detí. "S týmto nikdy nebudem súhlasiť," doplnil s tým, že adoptovanie detí takýmito pármi mu pripadá ako "malá zvrátenosť". Expremiér Robert Fico na záver zopakoval, že za svojou kandidatúrou na post ústavného sudcu si stojí a neplánuje sa jej vzdať. Ústavnoprávny výbor po Ficovom vypočutí prerušil zasadnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok