Vypočúvali kandidátov na ústavných sudcov. Prišiel aj Fico

TA3 SITA TASR
23.1.2019 09:23

Prvých 12 kandidátov na sudcov ústavného súdu už absolvovalo "grilovanie" pred poslancami ústavnoprávneho výboru parlamentu. Museli odpovedať na ich otázky "na telo" – o spravodlivosti, ale aj morálke. Najväčšia pozornosť sa sústredila na Roberta Fica, ktorý prišiel aj napriek kuloárnym rečiam.

Vypočúvali kandidátov na ústavných sudcov. Prišiel aj Fico
SITA

ONLINE SME UKONČILI.

18:45 Prvých 12 kandidátov už vypočuli. Mali ich vypočuť 13, ale kandidátka Eva Fulcová neprišla pre zdravotné problémy, predstavila sa listom. Vypočúvanie kandidátov na ústavných sudcov bude pokračovať vo štvrtok od rána, poslancom sa má predstaviť ďalších 14 kandidátov.

18:30 Javorček sa cíti slobodný a nezávislý. Nevie tolerovať klamstvo, neúprimnosť a nespravodlivosť. Ak by sa stal ústavným sudcom, chcel by spoločnosti slúžiť. To povedal poslancom v závere stredajšieho vypočúvania. Javorček si myslí, že v pléne ústavného súdu dnes chýbajú niektoré názory. "Mali by tam zaznievať, v rámci vyvažovania hodnôt, aj názory, ktoré ľudia v justícii či poslanci nikdy nepočuli. Názory, ktoré som ja ako advokát zažil," povedal Javorček.

V súvislosti s právami homosexuálov uviedol, že treba oddeliť pojem registrované partnerstvo od pojmu manželstvo. Adopcie detí pármi rovnakého pohlavia si v súčasnosti nevie predstaviť.

18:20 Martin Javorček je ďalším kandidátom. Vojenskú službu absolvoval ako asistent na vojenskom súde v Banskej Bystrici, sudcom sa však napokon nestal, začal pôsobiť ako advokát v renomovaných kanceláriách. Zastupoval napríklad katolícku cirkev v reštitučných sporoch alebo ministerstvo hospodárstva.

18:05 Pozrite si záznam z vypočúvania kandidáta Radovana Hrádeka.

18:00 Jankovská uviedla, že môže garantovať svoju úplnú nezávislosť. "Som ochotná prerušiť svoje doterajšie pracovné a politické kontakty, a to z toho dôvodu, aby sa odstránil možný konflikt záujmov. Zastávam názor, že Ústavný súd SR by mal byť v niektorých svojich rozhodnutiach zdržanlivejší. Nemal by sa stavať do pozície zákonnej moci," uviedla Jankovská.

Jankovská dostala otázky aj k zmenkovej kauze Mariána Kočnera, ktoré ako sudkyňa Okresného súdu Bratislava V pojednávala jej dlhoročná spolupracovníčka, a tiež jej vlastná sestra ako sudkyňa bratislavského krajského súdu. "Systém prideľuje prípady jednotlivým sudcom elektronicky. Moju sestru navrhli z tohto prípadu vylúčiť, ale Najvyšší súd SR rozhodol opačne, a zostala. Ja to rešpektujem a navyše nemám prehľad o tomto prípade, ona sa venuje obchodnému právu a ja trestnému, takže nie je dôvod ani na odbornú diskusiu," odpovedala Jankovská na otázky poslanca parlamentu Alojza Baránika (SaS).

16:45 Pred výborom sa predstavila ďalšia kandidátka, sudkyňa Monika Jankovská, ktorá je šesť rokov štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti.

16:40 Na otázku o zodpovednosti Jozefa Tisa za zavraždenie a vyvezenie židovských spoluobčanov Hrádek odpovedal, že v tejto veci nie je odborníkom. "Môžem povedať jednu vec, že o tejto celej histórii, a hovorím to už dlho, by malo byť urobené odborné kolokvium, kde by sedeli ľudia z jednej strany, ktorí sú za prezidenta Tisa a tí, ktorí sú proti nemu. Toto by malo byť predmetom odbornej diskusie. S touto vecou sa už musíme vyrovnať."

16:15 Ako ďalší kandidát sa pred výborom predstavil advokát Radovan Hrádek, ktorý bol v minulosti aj členom predsedníctva advokátskej komory.

16:00 Všetci ľudia sú si rovní, uviedol Gerbery k otázke o homosexuálnych manželstvách. "Všetci ľudia sme nejakí a všetci sme si rovní. Ťažko mi je k tomu sa teraz vyjadriť," uviedol. Myslí si, že by nemal na tieto otázky odpovedať pre prípad jeho zvolenia za ústavného sudcu. "Je možné, že táto otázka by bola nastolená na ústavnom súde a preto by som sa nemal k týmto otázkam vyjadrovať," podotkol.

15:55 Ďalším kandidátom, ktorý sa posadil pred výbor, je Boris Gerbery. Pracoval ako právnik vo Všeobecnej úverovej banke, od roku 1995 doteraz je súdnym exekútorom.

15:50 Poslanec Alojz Baránik si myslí, že sa Fulcová chcela vyhnúť zodpovedaniu otázok. "Aj sudcovia sa budú musieť naučiť, že sú len dva stavy v takýchto situáciách, buď je niekto mŕtvy, alebo prítomný na tom konaní. Ak nie je mŕtvy a nepríde, tak nesplnil podmienky."

"Nie som za to, aby sme pre jedného kandidáta rozširovali počet dní na vypočutie," uviedol predseda výboru Róbert Madej v reakcii na návrh, aby kandidátku vypočuli inokedy. Odmieta svojvoľnú neúčasť na vypočutí, ale nemyslí si, že je to Fulcovej prípad. "Nemám dôvod neveriť štandardnej péenke."

15:40 Kandidátka na ústavnú sudkyňu Eva Fulcová sa nedostavila. Poslala list, v ktorom sa ospravedlnila pre vážne zdravotné dôvody. V liste sa zároveň predstavila výboru a opísala svoje pracovné skúsenosti, kompetencie a motiváciu.

15:35 Fillová sa vyjadrila aj k problémom Ústavného súdu: "Vzhľadom na rozsah právomocí Ústavného súdu dochádza najmä z hľadiska rozhodovacej činnosti ÚS SR v sťažnostiach k dosť problematickej situácii. Možno by sa otázky rozhodovania niektorých ľudských práv a základných slobôd mohli riešiť skôr na všeobecných súdoch. Tým by mohlo dôjsť k zníženiu podávaných sťažností na Ústavný súd."

15:05 Ďalšou vypočúvanou kandidátkou je Dagmar Fillová. Pracuje v odbore legislatívy a milostí v prezidentskej kancelárii. Predtým pracovala na ministerstve spravodlivosti, kde sa venovala legislatíve trestného práva.

15:04 Prestávka sa skončila, vypočúvanie kandidátov pokračuje.

14:45 Prečítajte si viac o expremiérovom vystúpení pred výborom.

14:05 Pozrite si celý priebeh ostro sledovaného vypočúvania Roberta Fica.

13:55 Pozrite si, ako prebiehalo vypočúvanie kandidátov Ivana Fiačana a Michala Ďuriša.

13:50 Vystúpenie Roberta Fica sa skončilo a šéf výboru Róbert Madej prerušil schôdzu do 15:00.

13:35 Ondrej Dostál sa spýtal Fica aj to, či sa podobne ako poslanec a zároveň kandidát Peter Kresák vzdá možnosti vyberať sudcov, aby nebol v konflikte záujmov. "Nevidím dôvod, aby som hlasoval, tak isto sa hlasovania nezúčastním," uviedol.

13:30 Je nevyhnutnou podmienkou politickej dohody, o ktorej Fico pred chvíľou hovoril, jeho zvolenie na Ústavný súd? Expremiéra sa na to spýtal Miroslav Beblavý. "Netrvám na ničom osobnom", reagoval Fico s tým, že bude rešpektovať rozhodnutie NR SR. "Ale nebuďme naivní," pokračoval. Podľa neho nie je tajomstvom, že za takýmito procesmi sú aj politické dohody. Fico chce, aby ústavný súd vznikol a nechce ho blokovať. "Ja ale nie som súčasťou žiadnej dohody," dodal.

Je Fico za interrupcie? "Ponúkam len svoj laický názor," odpovedal. Právnu úpravu, ktorá je v súčasnosti na Slovensku platná, považuje za kvalitnú a dostatočnú. V prípade sprísnenia podmienok podla neho hrozia riziká "potratovej turistiky" či čierneho trhu.

13:03 Fico uvádzal dôvody, pre ktoré je vhodným kandidátom na ústavného sudcu, spomínal napríklad svoje dosiahnuté vzdelanie, právnickú či publikačnú činnosť či zastupovanie SR na európskom súde. "Mám za sebou desiatky článkov v odborných časopisoch," dodal a zdôraznil aj desaťročie, ktoré strávil vo funkcii premiéra Slovenskej republiky.

ff_7f000001-5903-3713.jpg

13:00 Expremiér si myslí, že v súvislosti s voľbou sudcov by bolo najrozumnejšie dosiahnuť dohodu medzi záujmami prezidenta a parlamentu. "Urobím všetko pre to, aby bol Ústavný súd kreovaný touto Národnou radou," zdôraznil. "Viem, že toto vypočutie nie je jednoduché," pokračoval Fico s tým, že podľa neho je prirodzené, že sa uchádza o túto pozíciu. Dá sa to urobiť len raz za 12 rokov a on sám by si "vyčítal", keby do toho nešiel.

12:55 Fico na začiatku svojej reči zdôraznil politický charakter aktu budovania Ústavného súdu. V takýchto orgánoch v iných krajinách bývajú bývalí politici, zdôraznil Fico. Spomenul napríklad Rakúsko, Francúzsko či Nemecko. "Nerobme obraz, že robíme niečo mimoriadne zlé," uviedol v súvislosti so svojou nomináciou ako politika.

12:50 Na vypočúvanie napriek špekuláciám prišiel aj expremiér Robert Fico.

12:40 Fiačan je prívržencom otvorenosti Ústavného súdu. Odôvodnenie nálezu ÚS musí byť podľa neho zrozumiteľné aj laickej verejnosti. "Všetky rozhodnutia ústavného súdu sa odôvodňujú, povinne zverejňujú na webovej stránke ústavného súdu, v tomto smere zásadné problémy nevidím. V prípade verejného záujmu je žiaduce, aby sudca nemal problém predstúpiť pred kamery a vysvetliť svoje rozhodnutie. Avšak nesmie uvádzať nové skutočnosti, musí vysvetliť podstatu svojho rozhodnutia."

Na otázku Miroslava Beblavého, ako sa Fiačan dostal k zastupovaniu firmy, ktorá figuruje v kauze zneužívania verejných prostriedkov, odpovedal: "Je to profesionálna výzva, robím si svoju prácu."

fiacan_7f000001-5aae-48dd.jpg

12:25 Pred výborom sa prezentuje Ivan Fiačan. Je advokátom v Liptovskom Mikuláši. Advokátom sa stal v roku 1998, v minulosti bol aj členom predsedníctva advokátskej komory.

12:15 Dvaapolročné pôsobenie mimo právnej oblasti nepovažuje kandidát na ústavného sudcu Michal Ďuriš za nevýhodu: "Nestratil som kontakt s právom a venujem sa aj právnym otázkam." Členov výboru tiež zaujímalo, či je jeho miesto v predstavenstve poisťovne politickou nomináciou. "Toto miesto mi ponúkol exminister Tomáš Drucker, je to jediný politik, s ktorým som o tejto ponuke komunikoval, považujem sa za nestraníckeho nominanta," odpovedal.

Ďuriš sa vyjadril okrem iného aj k potratom. "Pokiaľ zoberieme judikatúru Ústavného súdu, ktorý o potratoch rozhodol, myslím si, že to rozhodnutie je správne a treba ho rešpektovať. Súhlasím s tým, aby sa v dikcii rozhodnutia Ústavného súdu, ústavy a zákona uplatňovali potraty."

duris_7f000001-5c14-c0e6.jpg

12:05 Ďalším vypočúvaným kandidátom je Michal Ďuriš, docent v odbore obchodné a finančné právo, sekčný riaditeľ a člen predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

12:00 Verejné vypočutie kandidátov premietajú naživo na veľkoplošnú obrazovku na bratislavskom Námestí SNP. Prenos príliš veľa ľudí nezaujal.

prenos-2_7f000001-4b21-c2a0.jpg

11:30 Libor Duľa odpovedal aj na otázku o prípustnosti trestu smrti: "Toto nie je otázka ani odvety, ani odplaty ale otázka filozofická. EÚ ako spoločenstvo, ktoré je hrdé na najvyšší štandard ochrany ľudských práv na svete dospelo k tomu, že z pozície trestu nemá spoločnosť reprezentovaná štátom právo vziať niekomu život. Je to axioma a je neprekročiteľná."

libor-dula-pocas-vypocutia-kandidatov_7f000001-59f3-ec30.jpg

11:15 Pred výbor sa posadil sudca Najvyššieho súdu a predseda trestnoprávneho kolégia, Libor Duľa.

11:05 Najväčšia pozornosť sa zameriava na kandidatúru expremiéra Roberta Fica. Postaví sa pred poslancov výboru, alebo sa potvrdia kuloárne reči, podľa ktorých si svoj odchod do Košíc rozmyslel? Kandidátov vypočúvajú v abecednom poradí, Fico by mal teda prísť na rad okolo obeda.

11:00 "Vysoká škola v Sládkovičove bola často novinármi označovaná rôzne, väčšinou hanlivo, čo som bral citlivo. Ak myslíte pochybné udeľovanie titulov, spája sa s konkrétnymi kauzami a konkrétnymi ľuďmi, ktorí o nich vtedy rozhodovali a tieto rozhodnutia neboli robené v kolektívnom orgáne, dochádzalo k nim individuálne. Viem povedať mnoho prípadov, keď som sa na vedení ozval a potom to nabralo iný smer. V týchto konkrétnych kauzách ťažko hľadať zodpovednosť," odpovedal Dulak na otázku o jeho pôsobení na VŠ v Sládkovičove.

10:45 Výbor vypočúva ďalšieho kandidáta, ktorým je profesor na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy Anton Dulak.

10:30 Pozrite si záznam z otvorenia vypočúvania kandidátov.

10:25 Podľa Duditša je zrušenie Mečiarových amnestií je rozhodnutá vec, ale budú zrejme ešte debaty o tom, či to bolo ústavne najčistejšie a najideálnejšie riešenie. Svoje väzby Duditš nepovažuje za prekážku vo výkone funkcie ústavného sudcu. Vo svojom prejave tiež zdôraznil, že v justícii prežil celý svoj profesionálny život.

10:20 "Zažil som najextrémnejší možný tlak, keď som pôsobil ako spravodajca senátu a mal som pripravený nález o konkrétnom zákone. Môj sused zrejme vyrušil a zároveň odplašil dvoch mužov, ktorí sa mi snažili do auta nainštalovať výbušný systém. Tento prípad nikdy nebol vyšetrený, ale mám za to, že za tým mohli byť vtedajšie politické špičky," odpovedal Drgonec na otázku z prezidentovej kancelárie o tom, čo by robil, ak by sa pri jeho pôsobení na ústavnom súde objavili politické tlaky na rozhodovanie.

10:25 Pozrite si fotografie z úvodu vypočúvania kandidátov.

10:05 Ďalším vypočúvaným kandidátom je sudca Krajského súdu v Košiciach Ladislav Duditš.

09:45 V hre je aj jedno veľké prekvapenie – Robert Fico sa vraj po tom, ako mu mal prezident Andrej Kiska oznámiť, že ho nevymenuje, chystá boj o ústavný súd vzdať. Ako sa naozaj rozhodne, to sa dozvieme už onedlho.

9:40 KDH vyzvalo poslancov parlamentu, aby sa pýtali kandidátov na sudcov ÚS na ich názor na ochranu života od počatia.

9:33 Poslanec Peter Kresák sa na vypočúvaní kandidátov ako člen ústavnoprávneho výboru nezúčastňuje. Tiež kandiduje za sudcu a nechce preto vypočúvať a hodnotiť svojich protikandidátov. Oznámil to v úvode zasadnutia výboru. Kresáka bude výbor tiež vypočúvať.

9:30 Počas stredy by malo prísť na rad 13 uchádzačov o tento post. Predstavia sa v abecednom poradí.

9:15 "Grilovanie" kandidátov môžete naživo sledovať tu.

09:05 Prvým verejne vypočúvaným kandidátom na ústavného sudcu je bývalý ústavný sudca, docent práva a advokát Ján Drgonec.

9:00 Začal sa proces vypočutia kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR. Okrem live streamu ho môžu Bratislavčania sledovať aj na veľkoplošnej obrazovke na Námestí SNP. Vo štvrtok od 9:00 budú môcť vypočutie sledovať Banskobystričania na Námestí SNP a v piatok bude obrazovka s priamym prenosom v Košiciach na Hlavnej ulici.

Nominovaní sú: Daniela Švecová, Peter Kresák, Monika Jankovská, Edita Pfundtner, Ján Šikuta, Ján Štiavnický, Eva Kováčechová, Robert Šorl, Libor Duľa, Martina Jánošíková, Soňa Mesiarkinová, Marek Tomašovič, Dagmar Fillová, Pavol Malich, Peter Molnár, Martin Vernarský, Ladislav Duditš a Marián Sluk. Tiež Michal Matulník, Peter Straka, Radoslav Procházka, Boris Gerbery, Ľuboš Szigeti, Zuzana Pitoňáková, Ján Drgonec, Michal Truban a Radovan Hrádek, Anton Dulak, Eva Fulcová, Karol Kovács, Miloš Maďar, Juraj Sopoliga, Ivan Fiačan, Michal Ďuriš, Lucia Kurilovská, Martin Javorček, Kajetán Kičura, Štefan Kseňák, Peter Melicher, Robert Fico

8:30 Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR už o pár minút začne s vypočúvaním kandidátov na post ústavných sudcov. O deväť voľných talárov, ktoré je potrebné obsadiť v polovici februára, zabojujú elitní sudcovia, advokáti, profesori, notári, exekútori, prokurátori aj politici. Do uzatvorenia menoslovu kandidátov bolo oficiálne zaregistrovaných 40 uchádzačov, pričom parlamentný výbor bude ich žiadosti detailne preverovať až po vypočutí. Kandidáti musia spĺňať niekoľko základných podmienok, okrem iných tiež musia mať absolvovanú právnickú prax v trvaní 15 rokov, musia mať minimálne 40 rokov či právnické vzdelanie. Kandidáti na post ústavných sudcov pôjdu na vypočutie pred Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR v abecednom poradí. Verejné vypočutie tak odštartuje emeritný ústavný sudca Ján Drgonec a posledným v poradí bude Martin Vernarský.

Na vypočutí sa zúčastnia aj dvaja zástupcovia prezidenta SR. Novinkou je okrem vypočutia aj vyhotovenie priameho prenosu či audiozáznamu. Výbor čaká 40 kandidátov, z toho 30 mužov a desať žien. Uchádzači nemajú žiaden časový limit, neobmedzená je aj rozprava parlamentného výboru. Podľa súčasných pravidiel musí získať uchádzač nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, najmenej však 39. Čoraz viac sa hovorí o voľbe, ktorá čaká poslancov Národnej rady SR zrejme v priebehu februára. Kým predstavitelia koaličných strán presadzujú tajnú voľbu, opozícia a mimovládne organizácie žiadajú verejnú voľbu. Ústavný súd SR je jednou z najdôležitejších inštitúcií na Slovensku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok