PR správa

Ako na uskladnenie potravín v chladničke

PR
22.1.2019 15:59

V záujme väčšiny domácností je konzumovať kvalitné, zdravé a chutné potraviny, ktoré sa však po nákupe musia určitý čas niekde skladovať. Na skladovanie slúži špajza, komora, pivnica, alebo chladnička.

Ako na uskladnenie potravín v chladničke
PR

Väčšina z nás tuší, ktoré potraviny do chladničky patrí a ktoré v nej nemusia zaberať miesto. Panuje však rad mýtov, ktoré dokážu prekvapiť aj skúsenú gazdinku. Ako to teda so správnym skladovaním potravín v chladničke je a prečo je dobré sa týmito odporúčaniami riadiť?

Správne skladovanie pomáha udržať potraviny dlhšie čerstvé, chutné a zdravotne nezávadné. Šetrné a efektívne nakladanie s potravinami šetrí nielen ich samých, ale vo finále aj vašu peňaženku a to nie práve málo. Uvádza sa, že na základe zlého nakladanie s potravinami sa celosvetovo vyhodí až 1/3 produkcie. Ak si to teda prepočítate na vaše mesačné náklady na potraviny, môže to robiť významnú časť vašich financií. Nechá sa tomu prechádzať jednoduchými krokmi, plánovať rozumne nákup, nekupovať zbytočne veľké množstvo potravín a správne ich skladovať.

Ideálnou voľbou pre väčšinu domácností je kombinovaná chladnička s mrazničkou, lebo nezaberá veľa miesta a kombinuje dva spotrebiče v jednom. Je len na vás, akú veľkú, respektíve vysokou, si zaobstaráte a ako pohodlne sa vám následne budú potraviny skladovať. A ako v skratke vyzerá vhodné rozdelenie základných potravín v domácnosti?

Mimo chladničku vždy patrí napríklad zemiaky, tekvica, cesnak, cibuľa, papriky, uhorky, baklažán, alebo aj zázvor, ktorým sa lepšie darí pri izbovej teplote, alebo v miernom chlade. Tiež paradajky rad domácností dáva automaticky do chladničky, aj keď dlhšie vydrží vo špajze, alebo v pivnici. Z ovocia v chladničke nemajú byť banány, melóny, mango, ananás, ani citrusy. Prekážať v chladničke nemusí ani kečup, horčica, paštéty, káva, neotvorené zaváraniny, med, alebo marmelády.

Väčšina chladničiek v domácnosti má naspodku, alebo navrchu umiestnenou mrazničku, kam patrí potraviny, ktoré si v obchode kúpite zmrznuté a najlepšie v termotaške prepravíte rýchlo domu. Priestor v chladničke sa potom delia podľa vlhkosti, kedy v spodnej časti je ju viac a smerom nahor menej. Preto dospodu patrí potraviny, ktorým hrozí vysušenie. Typicky sa jedná o ovocie či zeleninu, konkrétne teda hlúbovú zeleninu, listovú zeleninu, reďkovky, jablká, hrozno, jahody a ďalšie záhradné, či lesné ovocie.

Do priestoru nad zeleninu patrí surové mäso, ryby, šunky, salámy, tvarohy, jogurty a syry. Vždy by ste mali dbať na to, aby boli jednotlivé potraviny zabalené. Neokorají, nespoja sa ich chute a v neposlednom rade dlhšie vydrží. Patrí sem aj zákusky, torty a zvyšky nedojedených pokrmov. Pokiaľ máte chladničku menšie, nad mäsom a rybami môžu byť spomínané potraviny v plastových nádobách ľubovoľne. V prípade veľkej chladničky usporiadajte nad mäso údeniny a až na ne mliečne výrobky. V najvyššom poschodí s nimi môžu byť aj polievky a hotové omáčky.

Vo dverách potom štandardne patrí do najvyšších políc vajcia. Pod nimi je vhodné skladovať margaríny s maslom, ktoré môžu byť už aj načaté, ale stále dobre zabalené. Do strednej časti dverí patrí tiež dresingy, otvorené plechovky, alebo nátierky. Na samotnom dne dverí potom ľudia správne skladujú fľaše, džúsy, mlieko, alkohol, alebo minerálky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok