Svetoví lídri sa stretávajú v Davose, príde Pellegrini i Lajčák

TA3 SITA
22.1.2019 10:28

Vo švajčiarskom Davose sa začína výročné zasadnutie Svetového ekonomického fóra. Na štvordennom stretnutí vystúpia stovky hostí. Mnohí svetoví politici na ňom budú chýbať, príde však náš premiér aj minister zahraničia.

Na zasadnutie Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose tento rok pocestuje tradične minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ale zúčastní sa na ňom aj premiér Peter Pellegrini. Informovali o tom odbory komunikácie oboch úradov. Šéf slovenskej vlády vystúpi na stretnutí svetových ekonomických lídrov na tému Svet v dobe globalizácie 4.0 a na programe má aj stretnutia so zástupcami veľkých nadnárodných firiem ako napríklad Uber. "Témou ekonomického fóra v Davose-Klosteri bude Globalizácia 4.0: Vytváranie globálnej architektúry vo veku štvrtej priemyselnej revolúcie. Účastníci fóra budú diskutovať o novej fáze globálnej spolupráce, keďže svet vstupuje do štvrtej priemyselnej revolúcie, ktorá je formovaná neustále sa vyvíjajúcimi modernými technológiami," píše sa v tlačovej správe úradu vlády.

Pellegrini sa na fóre v Davose zúčastní vo štvrtok a piatok, Lajčák naň pocestuje už v stredu. Minister sa podľa svojho tlačového odboru aktívne zapojí do štyroch hlavných panelov: Nový manifest pre Európu, Svet v období Globalizácie 4.0, Ďalšie smerovanie Európy a Formovanie silného partnerstva pre rast a mier na Západnom Balkáne. Lajčák absolvuje na fóre viaceré bilaterálne stretnutia, napríklad s ukrajinskou vicepremiérkou pre európsku a euroatlantickú integráciu Ivannou Klympuš-Tsintadze, kandidátkou na post ukrajinského prezidenta Juliou Tymošenkovou či s prezidentom Medzinárodného Červeného kríža Petrom Maurerom.

V Davose sa každoročne stretávajú špičkoví podnikatelia, politické elity, vybraní intelektuáli, umelci, zástupcovia akademickej obce, mimovládnych organizácií a novinári z celého sveta, aby diskutovali o kľúčových otázkach globálneho významu. V tomto roku potvrdilo svoju účasť rekordných 3 200 zástupcov z viac ako sto krajín. Medzi najvýznamnejších hostí bude patriť generálny tajomník OSN Antonio Gutteres, prezidenti Číny, Brazílie, Peru, Poľska, Ukrajiny, ale aj predstavitelia kľúčových medzinárodných organizácií ako sú OBSE, OECD, WTO, MMF, EBRD či NATO. Za Európsku komisiu potvrdili účasť Johannes Hahn, Cecilia Malmströmová či Jyrki Katainen. Spomedzi európskych lídrov sa zúčastnia premiéri z Česka, Bulharska, Slovinska, Talianska, Izraela, Japonska, krajín Západného Balkánu a ďalší, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza. Z bývalých politikov prídu Tony Blair, John Kerry či Al Gore.

Svetové ekonomické fórum je nezávislou medzinárodnou organizáciou pre spoluprácu verejného a súkromného sektora, ktoré bolo založené v roku 1971 profesorom ekonómie Klausom Schwabom v Ženeve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok