Brexit sa posúvať nebude. Mayová pôjde vyjednávať do Bruselu

TA3 TASR
21.1.2019 18:39

Britská vláda už viac nechce posúvať termín odchodu z EÚ a namiesto toho bude presviedčať parlament, aby schválil novú dohodu s Bruselom. Počas rokovania v Dolnej snemovni parlamentu to vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová.

Druhé referendum odmieta

Mayová bude podľa svojich slov teraz vo zvýšenej miere komunikovať s vládou aj opozíciou ohľadom ich obáv, týkajúcich sa súčasnej podoby dohody s Úniou. Následne pôjde znova vyjednávať do Bruselu. Predstavitelia EÚ však v tejto súvislosti už vyhlásili, že súčasnú zmluvu o tzv. brexite nie sú ochotní výraznejšie meniť. Premiérka taktiež opätovne odmietla uskutočnenie druhého referenda o vystúpení Británie z Únie, čo je možnosť, ktorú podporuje veľká časť poslancov opozičnej Labouristickej strany.

Podľa informácií britskej stanice BBC Mayová počas rokovania parlamentu taktiež odmietla informácie denníka Daily Telegraph o tom, že jej vláda zvažuje prepracovanie Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, aby sa nemusela zaviazať k realizácii sporného "záložného plánu" pre tzv. írsku hranicu. "Táto vláda nikdy znova neotvorí Veľkopiatkovú dohodu," vyhlásila Mayová a zdôraznila, že jej kabinet o tom "nikdy neuvažoval".

Obavy z násilia

Rokovania o brexite, ktoré priniesli možnosť obnovenia tzv. tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskou republikou ako zostávajúcim členom EÚ, vyvolali obavy z návratu násilia. Odštiepenecká republikánska skupina známa ako Nová Írska republikánska armáda je podozrivá zo zodpovednosti za útok bombou uloženou vo vozidle, ku ktorému došlo v sobotu pred budovou súdu v severoírskom meste Londonderry.

Členovia Dolnej snemovne britského parlamentu minulý utorok pomerom hlasov 432:202 odmietli dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie, vyrokovanú Mayovej vládou. To predstavuje pre konzervatívnu premiérku významnú porážku. Britský parlament očakáva, že o spôsobe vystúpenia krajiny z EÚ budú poslanci opäť hlasovať 29. januára, a to po širokej rozprave týkajúcej sa vládnych plánov a možných pozmeňovacích návrhov. Británia má opustiť EÚ 29. marca.

Vyše 70-eurový poplatok

Dávnejšie avizovaný poplatok za udelenie dlhodobého pobytu občanom EÚ v Británii po tom, ako táto krajina opustí Úniu, sa nebude vyžadovať. Mayová to povedala počas rokovania Dolnej snemovne britského parlamentu. Brusel tento krok Londýna víta a dúfa v úzke partnerstvo s Londýnom po tzv. brexite.

Poplatok vo výške 65 libier (73,7 eura) sa mal pôvodne vzťahovať na všetkých občanov EÚ, požadujúcich udelenie trvalého pobytu na území Spojeného kráľovstva. Mayovej kabinet už dávnejšie avizoval, že hoci občania Únie stratia po brexite automatické právo žiť v krajine, Londýn dovolí ostať všetkým tým, ktorí sa už v krajine legálne nachádzajú. Na margo zmeny svojho pôvodného stanoviska Mayová vyhlásila, že od rozhodnutia zaviesť poplatok ju odradili obavy približne troch miliónov európskych občanov, žijúcich momentálne na území Británie.

Koordinátor Európskeho parlamentu pre brexit Guy Verhofstadt toto rozhodnutie Londýna privítal a podľa svojich slov dúfa, že Mayovej pondelkový príhovor prispeje k začiatku "medzistranníckej spolupráce" v britskom parlamente. Verhofstadt v tomto kontexte taktiež vyjadril nádej, že teraz sa už budú môcť začať konzultácie, ktoré povedú k "čo najužším budúcim vzťahom medzi Úniou a Britániou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok