Zomrela princezná so zlatou hviezdou, herečka Marie Kyselková

TA3 ČTK
21.1.2019 14:55

Vo veku 83 rokov zomrela herečka Marie Kyselková, ktorá sa pred 60 rokmi preslávila ako princezná Lada v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou. Film Martina Friča patrí dodnes k najobľúbenejším československým rozprávkam.

Zomrela princezná so zlatou hviezdou, herečka Marie Kyselková
reprofoto Princezná so zlatou hviezdou

Trápili ju bolesti

Podľa českého serveru Blesk.cz bola Kyselková dlhodobo vážne chorá. Trápili ju neznesiteľné bolesti v nohách, ktoré jej začali po operácii chrbta. Prakticky sa nemohla sama hýbať a nebola schopná sa o seba starať.

V kultovej rozprávke režiséra Martina Friča Princezná so zlatou hviezdou (1959) si Marie Kyselková zahrala princeznú Ladu po boku herca a speváka Josefa Zímu. Kedysi bola táto rozprávka aj často kritizovaná a označovaná za gýč, ale ukázalo sa, že ľudia ju majú po rokoch stále radi a stala sa súčasťou vianočného programu aj v slovenských televíziách.

Princezná v kožúšku z myší

Marie Kyselková sa narodila 20. augusta 1935 v Brne v Československej republike. Pôvodným povolaním bola zdravotná sestra. Po skončení strednej zdravotnej školy v Brne sa presťahovala do Prahy. Začala sa venovať modelingu a vtedy si ju všimol režisér Jiří Sequens st. V roku 1955 jej ponúkol malú úlohu vo svojom filme Větrná hora. Ako herečka vystupovala v Divadle S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou). Nasledovali ďalšie filmové úlohy v snímkach Bomba (1957) a Touha (1958).

Svoju jedinú hlavnú úlohu si zahrala v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou (1959). Dostala ju vďaka náhode, že zastúpila kolegyňu Miriam Hynkovú, ktorá ochorela. Úloha jej priniesla úspech a princezná v kožúšku z myší je známa dodnes.

Po tomto filme sa už venovala iba rodine a svojim trom deťom. Prvým manželom herečky bol herec Petr Haničinec, s ktorým mala syna Ondřeja. Druhý manžel bol zubárom a mali spolu dve dcéry. Čiastočne bola neskôr zamestnaná ako informátorka na študentských internátoch v pražskom Strahove. K herectvu sa už nevrátila aj napriek tomu, že po úspechu v rozprávke dostala mnoho ponúk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok