Svetoví boháči si polepšili, denne zarobia vyše dve miliardy

TA3 TASR
21.1.2019 13:50

Priepasť medzi bohatými a chudobnými je čoraz väčšia. Tak ako každý rok, aj teraz na to upozornila charitatívna organizácia Oxfam. Odôvodnila to tým, že chudobní po celom svete platia privysoké dane. Odborníci hovoria, že to má byť naopak a väčšiu záťaž by mali niesť bohatí.

Priepasť sa zväčšuje

Daňové systémy kladú vysokú záťaž na chudobných a verejné služby sú nedostatočne financované. Priepasť medzi bohatými a chudobnými sa zväčšuje, čo vyvoláva hnev verejnosti vo svete. Uviedla to Winnie Byanyimaová, výkonná riaditeľka charitatívnej organizácie Oxfam International so sídlom v kenskom Nairobi.

Oxfam International vo svojej správe konštatuje, že minulý rok pribudol vo svete každý druhý deň nový miliardár, zatiaľ čo hodnota majetku najchudobnejšej polovice svetovej populácie klesla o 11 %. Organizácia zverejnila svoju správu v pondelok, keď sa vo švajčiarskom Davose začínajú schádzať politici, bankári a podnikatelia na výročnom Svetovom ekonomickom fóre. Oxfam International v správe píše, že vlády vynakladajú čoraz menej financií na verejné služby a nedarí sa im ani zastaviť daňové úniky. "Chudobní ľudia trpia dvakrát tým, že sú zbavení základných služieb a platia aj vyššie daňové zaťaženie," uviedol Byanyimaová.

Zaplatia viac

Hodnota majetku miliardárov sa vlani zvýšila o 12 % alebo o 2,5 miliardy USD (v prepočte 2,19 miliardy eur) denne, zatiaľ čo 3,8 miliardy najchudobnejších ľudí zaznamenalo pokles hodnoty svojho majetku o 500 miliónov USD každý deň, dodala Byanyimaová.

Charita pripomína, že daňové sadzby pre bohatých a korporácie sa v uplynulých dekádach znížili. A keď vlády zlyhajú pri zdanení bohatých, prenesú daňové zaťaženie na chudobných ľudí prostredníctvom spotrebných daní, ako je daň z pridanej hodnoty, povedala Byanyimaová. Dodala, že v dôsledku týchto nepriamych daní na základné potraviny či iné základné spotrebiteľské produkty, ako je mydlo, potom chudobní ľudia zaplatia zo svojich príjmov relatívne vyššie dane ako bohatí.

Témy: Davos Daň
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok