Čínska ekonomika vzrástla najpomalšie za takmer 30 rokov

TA3 TASR
21.1.2019 09:53

Čínska ekonomika vlani rástla najpomalšie za posledných 28 rokov. Odborníci to pripisujú aj obchodnej vojne so Spojenými štátmi. Taktiež varujú, že spomaľovanie môže mať celosvetové následky.

Očakáva sa ešte väčšie spomalenie

Čínska ekonomika v poslednom štvrťroku 2018 stratila tempo. Vzrástla najpomalšie za takmer 30 rokov v dôsledku amerických ciel a zhoršujúceho sa domáceho dopytu. To zvyšuje tlak na Peking, aby zaviedol viac stimulov a zabránil tak výraznejšiemu spomaleniu ekonomiky.

Podľa údajov čínskeho štatistického úradu sa hrubý domáci produkt krajiny v posledných troch mesiacoch 2018 zvýšil medziročne o 6,4 %. To zodpovedá tempu hospodárskeho rastu, ktoré Čína zaznamenala počas globálnej finančnej krízy pred desiatimi rokmi. Za celý rok 2018 vzrástol výkon ekonomiky o 6,6 %. To je menej ako jej revidovaná expanzia o 6,8 % v roku 2017, ale lepší výsledok ako cieľ čínskej vlády, ktorým bol nárast HDP v minulom roku o 6,5 %.

Ekonómovia očakávajú, že sa spomalenie čínskeho hospodárstva v tomto roku prehĺbi a jeho výkon stúpne len o 6,3 %. Pod tieto výsledky sa podpísal nepriaznivý vývoj obchodu, najmä protekcionizmus. Veľa premenných a neistých faktorov ohrozuje obchodnú výmenu Číny aj v tomto roku, skonštatoval štatistický úrad. A pripomenul, že v druhej najväčšej ekonomike sveta sa obchod podieľa jednou tretinou na HDP.

Veľmoci sa pokúsia dohodnúť

Čínsky premiér Li Kche-čchiang minulý týždeň sľúbil, že vláda nenechá ekonomiku "spadnúť z útesu" a prijme opatrenia na jej podporu. V obchodnej vojne medzi oboma krajinami panuje aktuálne prímerie, kým rokujú o možnej dohode. Najvyšší vyjednávači oboch strán sa stretnú vo Washingtone na konci januára a pokúsia sa dosiahnuť dohodu pred vypršaním prímeria začiatkom marca.

No hoci analytici súhlasia s názorom, že obchodný spor podkopal dôveru trhov v čínsku ekonomiku a viedol k oslabeniu čínskej meny jüan, väčšinu jej poklesu pripisujú vládnej politike riešenia rastúceho dlhu, finančných rizík a znečistenia ovzdušia.

Čína vlani zatiahla brzdy na veľkých projektoch, ako sú linky metra a diaľnice, v snahe udržať dlh pod kontrolou. Investície do infraštruktúry tak vlani vzrástli len o 3,8 %, zatiaľ čo rok predtým stúpli o 19 %. A zároveň čínsky vývoz do USA, a tiež do sveta, sa aj v decembri znížil. Stúpa tak tlak na vládu, aby podporila rast domácej spotreby a pomohla tak ekonomike.

Premiér sľúbil stimuly na podporu spotreby, ale údaje z ekonomiky signalizujú, že to bude ťažké. Celkový rast úverov sa spomalil každý mesiac minulého roka a aj tempo rastu disponibilných príjmov domácností vlani kleslo. To spolu so sprísnením úverových podmienok viedlo minulý rok k poklesu predaja automobilov v Číne, prvýkrát za viac ako 20 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok