Rozlúčili sa so zavraždeným starostom. Smútili tisícky ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
19.1.2019 14:59

V poľskom meste Gdansk sa konal pohreb zavraždeného starostu Pawla Adamowicza. Rozlúčiť sa s ním prišli poľskí aj európski predstavitelia, ako aj tisíce poľských občanov. Pohreb sa uskutočnil v Bazilike Najsvätejšej Panny Márie.

Zúčastnili sa aj politici

Tamojšia polícia uviedla, že pohrebu starostu sa zúčastnilo približne 45.000 ľudí. Pohrebná omša sa konala v Bazilike Najsvätejšej Panny Márie - jednom z najväčších tehlových kostolov v Európe - kde odpočívajú poprední gdanskí činitelia. Obradu sa okrem vdovy po starostovi a jeho dvoch dcér zúčastnili aj viacerí poľskí i európski predstavitelia vrátane prezidenta Andrzeja Dudu, premiéra Mateusza Morawieckieho a predsedu Európskej rady Donalda Tuska, niekdajšieho poľského premiéra, ktorý bol priateľom Adamowicza.

Medzi smútočnými hosťami v preplnenom kostole s kapacitou 3500 ľudí bol aj bývalý poľský prezident Lech Walesa, bývalý nemecký prezident Joachim Gauck ako aj starostovia miest z Holandska či Nemecka. Obyvatelia Gdanska mohli pohrebnú omšu sledovať aj na viacerých veľkoplošných obrazovkách.

Čierna urna s popolom zosnulého starostu bola umiestnená pred oltárom a obložená desiatkami bielych ruží. Po smútočnom akte ju mali uložiť v jednej z kaplniek Baziliky Najsvätejšej Panny Márie. Na sobotu vyhlásil prezident deň štátneho smútku.

Podľahol zraneniam po útoku

Adamowicz (53) podľahol v pondelok vážnym zraneniam srdca a brušnej dutiny, ktoré utŕžil predchádzajúci večer na charitatívnej akcii, kde ho nožom trikrát bodol 27-ročný muž. Páchateľ si v minulosti odsedel viac ako päť rokov za bankové lúpeže v Gdansku, pričom z väzenia ho prepustili len vlani v decembri. Prokuratúra prípad vyšetruje ako vraždu a domnieva sa, že motívom útočníkovho činu bola práve pomsta za predošlý väzenský trest. Samotný útočník tvrdí, že bol nespravodlivo odsúdený.

Adamowicz bol starostom mesta Gdansk od roku 1998, pričom vlani v novembri ho do tejto funkcie zvolili už šiestykrát. V 80. rokoch pôsobil v radoch odborového zväzu Solidarita, ktorý vznikol v gdanských lodeniciach a viedol ho Lech Walesa. Ako starosta podporoval práva komunity LGBT a toleranciu voči menšinám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok