Žlté vesty opäť protestovali, povolali desaťtisíce policajtov

TA3 TASR SITA
19.1.2019 07:20

Vo Francúzsku pokračovali protivládne protesty hnutia Žlté vesty. Na bezpečnosť dohliadalo približne 80-tisíc policajtov. Organizátori desiateho kola protivládnych protestov vyzvali účastníkov, aby priniesli sviečky a kvety a tým si uctili doterajšie obete a zranených demonštrantov.

Tisíce demonštrantov vyšli opäť do ulíc miest naprieč krajinou, a to už desiaty víkend po sebe. Stalo sa tak napriek snahe prezidenta Emmanuela Macrona upokojiť ich hnev prostredníctvom celonárodnej debaty. V Paríži pochod odštartoval pri Invalidovni a demonštranti si pripomenuli desať obetí dopravných nehôd súvisiacich s protestami a tiež stovky zranených od ich začiatku 17. novembra. V Paríži je v pohotovosti 5 000 policajtov, najmä v centre mesta, v celom Francúzsku ich je nasadených okolo 80-tisíc. V Paríži mal pochod pokojný priebeh, popoludní zadržala polícia 12 osôb.

Protesty žltých viest začali 17. novembra motoristi, ktorí protestovali proti zvyšovaniu daní z pohonných hmôt. Celonárodné demonštrácie sa však už netýkajú len motoristov, ale zameriavajú sa aj na iné problémy vrátane vysokých životných nákladov. Demonštranti pritom obviňujú Macrona, že nevníma problémy obyčajných ľudí, a vyzývajú ho na odstúpenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok