Muž na Václavskom námestí sa polial horľavinou. Potom sa zapálil

TA3 ČTK TASR
18.1.2019 15:49

V Prahe na Václavskom námestí sa polial horľavinou a zapálil 54-ročný muž. Predtým vraj postával pred sochou svätého Václava s ceduľou. Okoloidúci ho uhasili. Má popáleniny na veľkej časti tela a podstúpil dvojhodinovú operáciu. Podľa lekárov je vo vážnom stave.

Muž na Václavskom námestí sa polial horľavinou. Potom sa zapálil
ČTK

Nemal politický motív

Informovala o tom na Twitteri polícia a potvrdila to aj hovorkyňa záchrannej služby Jana Poštová. Údajný očitý svedok na mieste povedal, že videl horiaceho muža, ktorý mal popálené ruky a tvár. "Tesne predtým (zapálením) tu mal rozložený stojan s dvoma ceduľkami. Jeden bol akože v arabskom písme, čo mi hneď robilo nepríjemne, a niečo si furt mumlal. Ale mal tam zavesené dva kresťanské krížiky. Potom sa polial a zapálil, z reštaurácie ho videli a bežali ho hasiť hasiacim prístrojom a nejaká pani sa ho pokúšala uhasiť taškou," opísal situáciu jeden z okoloidúcich. Na mieste, na ktoré prišla hliadkovať polícia, ležali zhorené kusy oblečenia a použitý hasiaci prístroj.

Podľa hovorkyne pražskej polície Andrey Zoulovej ide o muža českej národnosti. Z prvých informácií podľa nej vyplýva, že muž "nemal politický motív a nešlo ani o spoločenský protest". Zdravotnícka záchranná služba, ktorá zasahovala na mieste, muža previezla do nemocnice. "Záchranári pacienta s popáleninami na cca 30 % povrchu tela uviedli do umelého spánku a transportovali ho do Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady," uviedla hovorkyňa záchranárov Jana Poštová.

Po prevoze do nemocnice ho viac ako dve hodiny operovali a následne ho previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti. Podľa lekárov je vo vážnom stave.

Dopravu odklonili

Okolnosti udalosti preveruje polícia. Informácie o totožnosti muža však zatiaľ nezverejnila. Z dôvodov vyšetrovania odklonila dopravu na Václavskom námestí na ulicu Krakovská. Na Václavské námestie dorazila medzičasom chemická jednotka hasičov, ktorá bude zisťovať, akú horľavinu muž použil.

Naposledy sa na Václavskom námestí v marci 2003 upálil vtedy 19-ročný Zdeněk Adamec z Humpolca, ktorý sa odvolával na činy Palacha a Jana Zajíca. Mladík vtedy zanechal list nazvaný Pochodeň 2003, v ktorom uviedol, že ide o protest proti "takzvanému demokratickému systému".

Česko si v týchto dňoch pripomína 50. výročie upálenia študenta Jana Palacha. Ten sa 16. januára 1969 na Václavskom námestí upálil, aby prebral občanov z letargie po okupácii krajiny vojskami Varšavskej zmluvy v auguste 1968. O tri dni neskôr zomrel v nemocnici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok