Šefčovič oficiálne ohlásil, že bude kandidovať za prezidenta

TA3 TASR ČTK
18.1.2019 11:06

Je to oficiálne. Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič oficiálne ohlásil, že sa rozhodol kandidovať v prezidentských voľbách. Kandidatúru mu pred časom ponúkol koaličný Smer-SD. "Stojím pred vami ako kandidát, cítim veľkú zodpovednosť, pokoru a veľké odhodlanie," vyhlásil pred novinármi.

Šefčovič: Nie som členom Smeru

Podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič ide kandidovať za prezidenta SR v marcových voľbách. Oznámil to na tlačovej konferencii v Bratislave. Ponuku mu dal Smer-SD, v pondelok mu avizoval podporu vedenia. Šefčovič si dôveru Smeru-SD váži, zdôrazňuje ale, že nie je členom Smeru-SD. Bude sa však opierať aj o ich podporu.

"Spolupracujeme dlhodobo a keďže som kandidatúru oznámil iba dnes, musím sa spoľahnúť aj na podporu zo strany Smer-SD," povedal s tým, že sa vie správať nezávisle. Podpisy pre kandidatúru ešte zbiera a chce ich odovzdať na budúci týždeň. "Celý život som zastupoval Slovensko a bojoval za jeho záujmy. Vždy som to robil s cieľom, aby bolo Slovensko rešpektované a so sebavedomým hlasom. Dnes pred vami stojím ako kandidát na prezidenta SR," vyhlásil Šefčovič.

Slovensko podľa jeho slov potrebuje dobrého a nadstraníckeho prezidenta a celospoločenský zmier. Naštrbená dôvera podľa neho vedie ľudí k hlásateľom extrémistických názorov. "Otázka dnes nestojí tak, či potrebujeme koaličného alebo opozičného prezidenta. Nepotrebujeme trvalý politický konflikt. Je to neproduktívne a oslabuje nás to. Slovensko potrebuje prezidenta všetkých občanov, ktorý bude vláde nastavovať rovné zrkadlo," uviedol Šefčovič s tým, že je odhodlaný to robiť za ľudí.

S financovaním mu pomôže aj Smer

Prezidentský kandidát cíti zodpovednosť, pokoru, odhodlanie a váži si dôveru Smeru-SD. Kampaň práve spúšťa a chce ju viesť pozitívne. "Slovensko má už napätí a konfliktov naozaj dosť," vyhlásil. Práve si zriaďuje transparentný účet, do kampane dá vlastné finančné prostriedky, osloví aj prípadných podporovateľov a s financovaním mu pomôže aj Smer-SD. "Som rád, že mi strana Smer-SD pomôže v úvodnom financovaní ako tretia strana," uviedol.

Šefčovič chce byť ako prezident čo najbližšie k ľuďom, hovorí o potrebe modernizácie, zlepšeniach v zdravotníctve, školstve a sociálnych veciach. Modernizácia by mala mať podľa neho silný sociálny rozmer. Hovorí tiež o potrebe boja s korupciou a zdôrazňuje, že bude garantom ukotvenia Slovenska v Európskej únii.

"Musíme jasne povedať, že chceme byť aktívna a plnohodnotná súčasť jadra EÚ. Je to tá najlepšia voľba pre Slovensko a jeho budúcnosť. Byť vo vyspelej Európe je našim národným záujmom a chcem zabezpečiť, že to nebude nikým spochybňované," doplnil. Podporu prišla Šefčovičovi vyjadriť jeho manželka Helena, ktorá je pripravená prevziať na seba úlohu prvej dámy. Mieni sa venovať napríklad charite.

Smer-SD mesiace hovoril, že najlepším kandidátom by bol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Ten však od začiatku kandidatúru odmietal a rozhodnutie nezmenil. Pred pár dňami dal Smer-SD ponuku Šefčovičovi, ktorého meno sa tiež objavovalo v prvých úvahách sociálnych demokratov o prezidentskom kandidátovi. Prezidentské voľby budú v sobotu 16. marca, prípadné druhé kolo 30. marca. Návrhy kandidátov bude možné doručovať do 31. januára 2019 do polnoci.

Čaputová: Otázkou je vzťah Šefčoviča a Smeru

Šefčovičovi konkurenti Robert Mistrík a Zuzana Čaputová upozorňujú na jeho prepojenie na Smer-SD. Podľa Mistríka sa Šefčovič prijatím ponuky Smeru-SD kandidovať stal tvárou strany, ktorá je symbolom korupcie a nespravodlivosti. Čaputová pochybuje o tom, či by Šefčovič dokázal a mal záujem na tom, aby sa korupčné kauzy na Slovensku úspešne vyšetrovali a aby Slovensko bolo spravodlivou krajinou.

"Prezidentské voľby budú aj o tom, či po všetkých škandáloch a prehrách dokáže Smer získať v prezidentských voľbách väčšinu. Urobím všetko pre to, aby nezískal," vyhlásil Mistrík na tlačovej konferencii v Bratislave. Dôležité je podľa neho, aby do prvého kola prezidentských volieb išiel čo najsilnejší demokratický kandidát s čo najširšou podporou.


Čaputová vo svojom stanovisku uviedla, že chce byť alternatívou voči Šefčovičovi. "Veľkým otáznikom je pre mňa vzťah Maroša Šefčoviča k vládnej strane Smer-SD a otázka, ako by sa postavil k menovaniu predsedu tejto strany Roberta Fica na post ústavného sudcu," uviedla vo svojom stanovisku.
Linky mnohých káuz smerujú podľa jej slov až k politickým špičkám strany, "ktorá bude pána Šefčoviča nominovať". Preto Čaputová pochybuje o tom, či by Šefčovič ako prezident dokázal a mal záujem využívať váhu tejto funkcie na to, aby sa korupčné kauzy na Slovensku úspešne vyšetrovali a aby Slovensko bolo spravodlivou krajinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok