Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačený bicykel s pripojením na internet za cenu bytu

3D tlačený bicykel s pripojením na internet za cenu bytu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská spoločnosť Cerevo, ktorá je známa najmä ako výrobca spotrebnej elektroniky, predstavila limitovaný cestný bicykel vybavený pokročilými technológiami. Je vyrobený z kombinácie uhlíkových vlákien a titánu a jeho cena sa šplhá do závratných výšin.

Limitovaný cestný bicykel s názvom Orbitrec má vo svojej dolnej trubici v ráme umiestnené viaceré pokročilé technológie. Uhniezdil sa tam GPS modul, spolu so snímačmi, ktoré merajú až 9 jazdných parametrov, vrátane zrýchlenia, uhlovej rýchlosti, geomagnetickej orientácie a teploty okolia. Bicykel pritom funguje na princípe zariadení v ekosystéme internetu vecí (IoT).

3D tlačený cestný bicykel Cerevo Orbitrec.

Dáta z bicykla sú tak prenášané priamo na vzdialené cloudové úložisko, kde sa spracujú a vytvoria neustále aktualizovaný osobný denník jázd. Informácia sa prenášajú prostredníctvom technológie Bluetooth alebo ANT + do počítača tretej strany alebo do mobilnej aplikácie pre systémy iOS a Android do smartfónu jazdca. Batéria, ktorá napája všetku elektroniku v bicykli sa nabíja cez micro USB port a na jedno nabitie by mala vydržať asi 15 hodín jazdy.

3D tlačený cestný bicykel Cerevo Orbitrec.

Rám vyrobený na mieru pozostáva z rúrok vyrobených z uhlíkových vlákien, ktoré sa spájajú pomocou 3D tlačených titánových výstupkov. No prípadný záujemca sa bude musieť vybrať na výlet do japonského Tokia. Spoločnosť Cerevo ho potom premeria, aby získala presné informácie pre vyrobenie rámu. Ak sa to niekomu podarí, bude jedným na svete z iba 10 ľudí, pretože ide o limitovanú edíciu. Navyše musí byť ochotný zaplatiť astronomickú cenu 140 000 dolárov.

3D tlačený cestný bicykel Cerevo Orbitrec.