V Maďarsku prvýkrát aplikovali rádioembolizačnú terapiu

TA3 TASR
17.1.2019 20:27

V Maďarsku po prvý raz aplikovali takzvanú rádioembolizačnú terapiu u pacienta s nádorom pečene na budapeštianskej Semmelweisovej univerzite. Informovala o tom vo štvrtok na svojej stránke univerzita, podľa ktorej pacienta po zákroku na druhý deň prepustili z nemocnice.

V Maďarsku prvýkrát aplikovali rádioembolizačnú terapiu
SITA/AP (ilu foto)

Zákrok na 72-ročnom pacientovi vykonali ešte začiatkom decembra 2018 na Rádiologickej klinike Semmelweisovej univerzity v spolupráci s Centrom nukleárnej medicíny a Onkologickým centrom univerzity. Pacient sa po špeciálnej liečbe má podľa lekárov dobre.

Univerzita pripomenula, že túto terapiu, pri ktorej aplikujú mikroskopické rádioaktívne častice, ktoré cielene zničia nádor bez toho, aby postihli okolité orgány, využívajú vo svete už poldruha desaťročia. Je určená pre pacientov, ktorí neadekvátne reagujú na chemoterapiu, alebo u ktorých iné metódy zákrokov neprichádzajú do úvahy.

Zástupca riaditeľa Rádiologickej kliniky Zoltán Bánsághi podotkol, že v Maďarsku v uplynulých štyroch desaťročiach počet pacientov so zhubným nádorom pečene stúpol. Ročne evidujú vyše 8000 prípadov týchto ochorení, z ktorých 6000 nemožno riešiť chirurgickou cestou. Na Slovensku vykonali prvú rádioembolizáciu nádoru pečene v decembri 2016 rádiológovia z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, kde vtedy aplikovali túto liečbu prvým dvom pacientom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok