Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezbolestná náplasť s mikroihlami poskytne až mesačnú antikoncepciu

Bezbolestná náplasť s mikroihlami poskytne až mesačnú antikoncepciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Antikoncepcia býva nepohodlná, tablety treba pravidelne denne užívať a implantované trvalé zariadenia sú invazívne. Výskumníci z Georgia Tech však vyvinuli bezbolestnú neinvazívnu metódu v podobe antikoncepčnej náplasti s mikroihlami, ktorá môže poskytnúť ochranu proti počatiu až na jeden mesiac.

Náplasti s mikroihlami nie sú ničím novým, aplikujú sa na pokožku a distribuujú do tela liečivo cez množstvo miniatúrnych ihiel, ktoré sa buď rozpustia alebo sa rozpadnú pod pokožkou. Vedci v minulosti skúšali náplasti s mikroihlami pre zavádzanie antibiotík, očkovacích látok, inzulínu či liečiv proti krvným zrazeninám. Je teda logické, že do dlhého zoznamu sa pripája aj antikoncepcia.

Výhody náplasti s mikroihlami sú očividné, používateľ si ich môže sám aplikovať doma bez toho, aby musel ísť k lekárovi. Keďže ihly zaniknú v koži, nevzniká žiadny odpad a náplasti sú relatívne lacné na výrobu a tiež sa nemusia udržiavať v chlade, čo uľahčuje ich skladovanie a prepravu.

Nová antikoncepčná náplasť s mikroihlami v tomto prípade dodáva do tela liek nazývaný ako Levonorgestrel, ktorý je aktívnou zložkou antikoncepčných tabliet „ráno po“. Vedci pritom vyvinuli nový dizajn náplasti, ktorý umožní pomalé uvoľňovanie antikoncepcie po dobu až jedného mesiaca.

Antikoncepčná náplasť s mikroihlami môže poskytnúť ochranu proti počatiu až na jeden mesiac.

Na vrcholoch mikroihiel sa formujú drobné vzduchové bubliny, takže keď sa náplasť potiahne do boku, ihly sa ľahko odtrhnú. Sú vyrobené z účinnej zložky Levonorgestrelu, zmiešanej s polymérmi, ktoré sa bezpečne rozpadajú v tele a uvoľňujú liečivo po dobu niekoľkých týždňov a potenciálne aj dlhšie.

Testovanie náplasti na laboratórnych potkanoch preukázalo, že 100 mikrónov stačilo na zvýšenie hladiny Levonorgestrelu v krvi, aby sa dosiahol patričný antikoncepčný účinok. Jedna aplikácia stačila na to, aby hladinu udržiavala po dobu dlhšiu ako jeden mesiac. Výskumníci nekontrolovali, či to zabráni tehotenstvu, no znalosti o hormóne udávajú, že by to malo byť v týchto množstvách.

Tím vedcov už vyvinul aj väčšiu náplasť pre ľudí, ktorá bude čoskoro testovaná. Táto verzia by mohla dokonca preniesť dostatok antikoncepčných látok na obdobie šiestich mesiacov, no je to otázkou ešte ďalšieho výskumu.

Novo vyvinutá náplasť s mikroihlami dodáva do tela liek nazývaný ako Levonorgestrel, ktorý je aktívnou zložkou antikoncepčných tabliet.